Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 d’agost del 2014

6 i 7 d'agost: xafogor intensa i mínimes tropicals

Núvols baixos vistos ahir dijous 7 de juliol al migdia, enmig d'una xafogor molt intensa.


Les dues últimes jornades no han portat grans canvis en la situació meteorològica, sinó tot el contrari, ja que la intensa xafogor i l'infatigable astre rei s'han apoderat, com és lògic, del temps canicular., tot això acompanyat per moltes mínimes superiors als 20ºC (mínimes tropicals).

Entrant en detalls, podem afegir que el passat dimecres 6 d'agost, a Palamós el dia va estar dominat pel sol, amb una marcada estuva, fruït de l'elevat grau d'humitat que arribà fins al 83%, i a una temperatura que superà els 27ºC.
Al matí el cel es presentà asserenat., al llarg de la tarda el sol ens va continuar acompanyant amb només 2/8 Ci. Malgrat aquesta manca de nuvolositat, a darreres hores de la tarda i al capvespre, els núvols van augmentar de forma molt destacable gràcies a l'arribada d'una enclusa de tempesta i a la formació d'alguns núvols baixos., en total, s'observaren 6/8 As, Ac, Cu, Sc i St.

Pel que fa a les temperatures registrades a la nostre comarca, s'ha de mencionar que les màximes foren de ple estiu, però sense fer grans escarafalls, ja que aquestes es van moure entre els 32,0ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més elevada, i els 26,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més curta, però amb forta xafogor.
Altres màximes remarcables foren els 31,6 de la Bisbal d'Empordà, els 30,0ºC de les Olives o els 29,2ºC de Calonge.
Pel cantó de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 18,4ºC de Verges, com a mínima més baixa, i els 22,7ºC de Torroella de Montgrí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic.com


Imatge de satèl·lit del passat dimecres al vespre, on veiem un enclusa de tempesta que arribà fins a la costa.


Altres dades meteorològiques del passat dimecres 6 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 27,2ºC, mínima 21,3ºC. Vent de component ESE al matí, a 5 km/h de mitjana., vent de direcció SO a la tarda, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana al matí i mar arrissada a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig.de 0,35 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 56%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols baixos dels gèneres estrats i estratocúmuls vistos ahir dijous al migdia.


Per acabar el resum, cal destacar que ahir dijous 7 d'agost, el dia va ser especialment calurós, amb una temperatura de xafogor que s'acostà als 40ºC en molts moments del dia., s'ha de tenir en compte que la humitat relativa arribà fins al 93%, provocant que la calor fos insuportable.

Així mateix, a primeres hores del dia es podien observar 5/8 Ci, As, Ac i Cu. Durant el matí i al migdia es van formar alguns núvols baixos com els que veieu a les fotografies d'aquest post, amb 4/8 Sc i St., malgrat tot, l'ambient era assolellat i les platges s'ompliren de banyistes.
Al llarg de la tarda els núvols baixos van anar en augment amb 6/8 St i Sc, i de cares al vespre/nit el cel va quedar cobert 8/8 Sc i Cu., fins i tot, es va veure caure alguna gota esporàdica i inapreciable, situació que també es donà de matinada.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dijous pels termòmetres baixempordanesos, van bellugar-se entre els 31,0ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 26,3ºC de Palamós-la Fosca, com a màxima més baixa. Altres màximes destacades van ser els 30,6ºC de la Bisbal d'Empordà o els 29,5ºC de Calonge.
La dada més cridanera la trobem en les mínimes, ja que aquestes van ser superiors als 20ºC a totes les estacions, excepte a les Olives.
La mínima més baixa van ser els 19,8ºC de l'estació abans mencionada, i la mínima més alta foren els 22,0ºC de Sant Feliu de Guíxols.


Núvols baixos abundants ahir dijous a primeres hores de la tarda.


Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 7 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 21,8ºC. Pluja inapreciable. Vent predominant del ESE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig.de 0,23 metres a les 15:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 71%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)