Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 d’agost del 2014

4 i 5 d'agost: mínimes tropicals i enclusa

Enclusa de tempesta molt fotogènica observada el dilluns a la tarda des de Romanyà de la Selva, mirant cap a l'oest.


En les dues darreres jornades ha predominat la calor típica de la plena canícula i hem recuperat les famoses mínimes tropicals en moltes poblacions de la comarca. Malgrat que el sol també ha estat el protagonista, la presència d'una certa inestabilitat segueix permetent l'aparició de grans nuvolades de tarda a l'interior de Girona, no obstant, a la costa tan sols apareixen alguns núvols poc productius, però que resulten empipadors en alguns moments del dia pels banyistes.

Concretament, es pot ressaltar que el passat dilluns 4 d'agost, començàrem la setmana amb un temps assolellat, però al llarg del matí s'observaren 4/8 Ac i Sc. Al migdia es mantingueren 3/8 Cu i Sc. Amb el pas de les hores el sol cada vegada es va fer més escàs, fins que quedà un cel amb 6/8 As, Cu, Sc i St., fins i tot, va aparèixer una enclusa de tempesta molt ben formada mirant cap a l'oest, tal com podeu comprobar a la fotografia superior captada des de Romanyà de la Selva, indret on s'arribà a escoltar la remor d'algun tro llunyà i es veié caure alguna gota esporàdica.

Aquesta extensa enclusa provenia d'una tempesta de tarda que es formà a la zona del Montseny. Cal destacar que a la banda gironina d'aquest massís caigueren 6,4 mm a Arbúcies o 3,6 mm a Breda.


Mapa de llamps del passat dilluns, on veiem que hi va haver tempesta cap al Montseny.


Pel que fa a les temperatures màximes registrades al Baix Empordà, aquestes es van moure entre els 31,2ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més càlida, i els 24,9ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Altres màximes destacades del primer dia de la setmana foren els 30,4ºC de Torroella de Montgrí o els 29,0ºC de les Olives.
Les mínimes, per la seva banda, oscil·laren entre els 18,0ºC de Calonge, com a mínima més baixa, i els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 4 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,9ºC, mínima 19,6ºC. Vent del NE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h NE. Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 74%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La cala Rovira plena de banyistes ahir dimarts al migdia, amb algun núvol baix i marejol. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, podem concloure que ahir dimarts 5 d'agost, altre cop l'estat del cel es va presentar força variable, però amb el sol com agent destacat.
A primeres hores del dia s'observaren 5/8 Ci, Ac, Cu i Sc, però al matí/migdia el sol es va fer més present amb 3/8 Sc.
Amb l'arribada de la tarda l'astre rei només es va veure acompanyat per 2/8 Sc., així mateix, al vespre tornaren a augmentar els núvols baixos, amb 5/8 Sc.

Un altre dels trets més importants de la jornada fou la nit càlida que hi va haver, amb una gran quantitat de nits tropicals a la comarca, amb mínimes iguals o superiors als 20ºC. Algunes de les poblacions que tingueren una nit tropical van ser Sant Feliu de Guíxols, Calonge-Mas Pallí, Palafrugell o Palamós mateix.

D'altre banda, les temperatures màximes assolides a la comarca baixempordanesa van moure's entre els 31,1ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més calorosa, i els 27,0ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta. Una altre màxima destacada van ser els 29,5ºC de Calonge.
Per contra, les mínimes van oscil·lar entre els 19,2ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més baixa, i els 21,1ºC de Sant Feliu de Guíxols com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 5 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 27,2ºC, mínima 21,0ºC. Vent del ENE fins a mitja tarda, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SO i del OSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 54%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)