Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 2 d’agost del 2014

El mes d'agost comença amb tempestes

Caiguda d'un llamp a sobre les Gavarres ahir a la tarda. Captura de vídeo.


Si el darrer dia del mes de juliol va ser molt plàcid, el primer dia del mes d'agost ha estat molt més animat, meteorològicament parlant.
El pas d'una petita llengua d'aire fred de -12ºC a 500hPa, va generar una notable inestabilització atmosfèrica al llarg d'ahir divendres 1 d'agost.
Aquest nou canvi de temps, per seguir amb la tradició d'aquest estiu, va provocar el creixement de potents núvols convectius que acabaren amb tempesta., no obstant, altre cop es tractava de tempestes seques o amb molt poca precipitació, però amb abundant aparat elèctric, com el que podeu veure a la imatge que obre aquest article.

Avui dissabte hem d'esperar que l'entrada d'aire fred a les capes mitjanes troposfèriques es reforci, coincidint amb l'entrada d'un sistema frontal acompanyat per isotermes de -14ºC a 500hPa.
Amb aquesta situació tornarem a tenir tempestes localment intenses a l'interior i prelitoral de Girona a partir del migdia.
A Palamós, tindrem un altre dia dominat pels núvols i amb possibilitats bastant altes que torni a caure algun ruixat tempestuós al llarg de la tarda.
La xafogor també farà acte de presència, a causa del vent carregat d'humitat que entrarà de mar cap a terra, impulsat per una baixa situada al davant de la costa catalana., tot això anirà acompanyat per mar de fons de migjorn o xaloc, amb maror generalitzada.


Mapa de superfície previst per avui dissabte. Com que l'anticicló de les Açores es troba molt lluny de nosaltres, centrat al nord-oest de l'archipèlag homònim, es produeix una situació molt poc freqüent a l'estiu, la qual permet l'arribada quasi contínua de pertorbacions.


Pel que fa al temps passat, com he comentat, ahir divendres 1 d'agost vàrem tenir un dia molt variable.
De bon matí el cel es presentava asserenat cap a llevant, malgrat tot, a Palamós teníem intervals de núvols Ac, Sc i Cu 3/8. L'astre rei va dominar el matí amb 4/8 Ac, As i Cu, però al migdia el cel quedà tapat amb 7/8 Ac, Cb, Cu, Sc i St, amb alguna gota inapreciable que incrementà la sensació de xafogor. La feble precipitació provenia de les restes d'una tempesta que hi havia al nord-est de Palamós.
Després de l'obertura de grans clarianes, a la tarda el cel es va tornar a cobrir 8/8 Ac, Cb, Cu i Sc, i s'observà la caiguda d'abundant aparat elèctric mirant cap al nord. Altre cop només caigueren quatre gotes inapreciables.
A la resta del Baix Empordà, malgrat l'aparença, tampoc hi va ploure gaire.

Dades de pluja d'ahir divendres: la Bisbal d'Empordà 3,0 mm., les Olives 2,8 mm., Bellcaire d'Empordà 2,4 mm., Verges 1,8 mm., Torroella de Montgrí 0,5 mm., Calonge 0,2 mm.


Mapa de llamps d'ahir divendres.


Pel que fa a les temperatures de la nostre comarca, les màximes oscil·laren entre els 31,5ºC de Torroella de Montgrí com a dada més destacada, i els 26,0ºC de Palamós com a màxima més curta.
D'altre banda, les mínimes es van moure entre els 18,1ºC de Palafrugell, com a mínima més baixa, i els 20,5ºC de Sant Feliu de Guíxols com a mínima més elevada.

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 1 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,0ºC, mínima 19,4ºC. Vent de component S i E al matí i al migdia, a 10 km/h de mitjana., vent del NE a la tarda, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SSE. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig.de 0,7 metres a les 15:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 75%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert amb plugim ahir divendres al migdia.


Per acabar el resum meteorològic, s'ha d'esmentar que el passat dijous 31 de juliol, vam acomiadar el setè mes del calendari amb sol i calor., una calor que també es va fer notar de nit, ja que a causa de l'efecte del vent rescalfat de l'oest i del nord-nord-oest que bufà fluixet a partir de la nit del dimecres, a les tres de la matinada del dijous encara hi havien 24,5ºC..

En un altre ordre de coses, el cel es presentà serè al matí, però al migdia/primeres hores de la tarda, aparegueren 2/8 Cu i Sc anecdòtics.
A la tarda i al vespre el cel va tornar a quedar asserenat.

Així mateix, les temperatures màximes del Baix Empordà es van bellugar entre els 32,8ºC de Torroella de Montgrí com a màxima més alta, i els 26,2ºC de Sant Feliu de Guíxols com a màxima més baixa.
Les mínimes van oscil·lar entre els 16,8ºC de Calonge, com a mínima més curta, i els 19,9ºC de Palamós o de Palafrugell com a mínimes més altes.

Altres dades meteorològiques del passat dijous 31 de juliol del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 19,9ºC. Vent de component S i SO fins al vespre, a 10 km/h de mitjana., a partir del vespre/nit hi havia vent en calma o vent del O a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol arran de costa., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig.de 0,59 metres a les 11:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 56%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)