Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de març del 2015

1 de març: petita dosi de primavera

Aquests dies els camps s'omplen de flors com les d'aquest ametller florit vist ahir a la tarda a Vall-llobrega.


Ahir diumenge 1 de març, primer dia de la primavera climàtica (març, abril i maig), entre la presència d'un temps assolellat a partir del migdia, l'espectacular floració que tenyeix de colors els paisatges rurals de la nostre comarca i unes temperatures que ja s'enfilen, es pot afirmar que es respirava un ambient primaveral.
Malgrat aquesta bucòlica situació, cal tenir present que la bonança tan sols durarà un dia més, ja que a partir de demà dimarts els termòmetres aniran baixant una mica, a l'espera de la forta sotragada que experimentaran entre el dimecres i el dijous, amb sensació de fred hivernal.

En relació a l'estat del cel d'ahir diumenge, cal afegir que el pas de les restes d'un altre front càlid durant les primeres hores del dia, ens deixà un matí ennuvolat amb entre 7/8 o 8/8 As i Sc., ràpidament, a partir del migdia es van obrir grans clarianes amb 5/8 As, Ac i Ci, i Sc 4/8.
Aquesta nuvolositat es va desfer de forma notòria durant les hores següents i ens deixà una tarda esplèndida, amb alguns núvols prims decoratius 3/8 Ci, Cc i Ac, com els que veieu al recull de fotos.
La desfilada de núvols va tenir un nou contrapunt a partir del capvespre, coincidint amb l'arribada d'una capa extensa de núvols alts i mitjans 7/8 Cs, Ci i As mamma, els quals deixaren resol, una posta de sol lleugerament rogenca i una lluna enterbolida.

A part dels núvols prims, l'altre protagonista de la jornada van ser les temperatures plenament primaverals que es van assolir a molts punts del país, sobretot a les comarques tarragonines.
Les màximes més altes s'enfilaren fins als 24ºC a Aldover, 23,4ºC a l'Ametlla de Mar, 23ºC a Benissanet, 22,5ºC a Vinebre o 22,5ºC a l'Aldea, per posar alguns exemples.
A les comarques gironines, tot i que les màximes no s'enfilaren fins a aquests extrems, tampoc ens podem queixar ja que les màximes més altes de la nostre demarcació van pujar fins als 22ºC a Castelló d'Empúries, 19,7ºC a Anglès, 19,5ºC a Santa Coloma de Farners, 19,1ºC a Girona ciutat o 19,1ºC a Vilobí d'Onyar, entre d'altres registres.


Sol, núvols prims i ametller florit vist ahir a la tarda.


Si ens fixem més detalladament en les temperatures màximes d'ahir diumenge al Baix Empordà, veiem com aquestes també es van enfilar de forma clara, fins a valors 4 o 5 graus superiors als del dia abans.
Les màximes oscil·laren entre els 18,6ºC de La Tallada d'Empordà, com a màxima més alta, i els 14,6ºC de Palamós, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes també van pujar de manera molt forta degut als núvols presents i al plugim inapreciable que queia de matinada, amb registres entre 4 i 6 graus més alts que els del dia anterior, sobretot a l'interior.
Els valors van bellugar-se entre els 6,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,7ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 1 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,6ºC (6,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,2ºC (6,7ºC)., Monells 17,8ºC (6,2ºC)., Torroella de Montgrí 17,1ºC (6,8ºC)., Castell d'Aro 16,4ºC (6,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,6ºC, mínima 8,7ºC. Precipitació inapreciable de matinada. Vent en calma de matinada i a primeres hores o vent del NO a 2 km/h de mitjana, tot això fins les 10:00h., llavors vent del SSO a 5/10 km/h de mitjana., a la nit vent en calma o vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima 18 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més de la tarda primaveral d'ahir diumenge


Sol, núvols prims i vinya podada a Vall-llobrega.


Cirrocúmuls i ametller florit.


Espectacular floració d'ametller i cel enterenyinat.