Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de març del 2015

21 de març: la primavera comença amb llevantada

Cop de mar a la bocana del Port Marina. Imatge d'ahir a la tarda.


Tal com es preveia, el primer dia de la primavera astronòmica entrà per la porta gran, en forma d'una llevantada que deixà onades de tres metres d'alçada i pluges superiors als 100 litres a l'interior de Girona.
A Palamós, tot i que les previsions apuntaven que podia ploure de forma abundant, finalment les precipitacions van ser poc destacables i a la tarda aquestes brillaren per la seva absència.
Degut a la presència de vent de gregal, en comptes de vent de llevant, i al fet que la bossa d'aire fred no fos prou potent, les precipitacions a Palamós van caure de forma feble o com a molt moderada, amb un total de 12 mm recollits a La Fosca i 9,4 mm al centre del nucli antic.
A la resta del Baix Empordà les quantitats de precipitació acumulada al llarg del dissabte van ser molt més importants, amb registres d'entre 20/40 mm.

L'afectació més important d'aquesta llevantada a la nostre vila la trobem a prop del mar, on s'apreciava maregassa, amb ones de tres metres d'alçada que impactaven amb força contra la façana marítima i obligaren a tallar la circulació rodada pel Vial del Port.
L'altre afectació destacada la trobem al final del passeig del Mar on, tal com era d'esperar, s'ha demostrat com les obres que s'hi han fet han sigut una pèrdua de diners, ja que la desaparició del mur de separació entre el passeig i la platja ha fet que les onades cobrissin de sorra un bon tram d'aquell sector, a més, no seria d'estranyar que l'entrada d'aigua salada provoqués la mort d'algun arbre. Tot això tenint en compte que aquesta llevantada no ha sigut de les més fortes. Sens dubte, un altre exemple d'obra mal feta a Palamós.


Tal com  es preveia, la desaparició del mur que delimitava el darrer tram del Passeig del Mar amb la platja, ha fet que la sorra hagi entrat cap al passeig. Un altre exemple d'obra mal feta a Palamós. Foto de Dani Reixach.


Llevantada a La Fosca ahir a la tarda.


Altres dades de precipitació d'ahir dissabte al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 39,2 mm., La Bisbal d'Empordà 33,7 mm., La Tallada d'Empordà 28,4 mm., Verges 23,4 mm., Castell d'Aro 20,2 mm., Monells 19,3 mm., Calonge-Mas Pallí 16 mm.,  Sant Feliu de Guíxols 12 mm., Palafrugell 11 mm.

D'altre banda, cap a l'interior de Girona les pluges acumulades compliren amb escreix les expectatives i es superaren clarament els 100 mm en alguns punts, sobretot a prop de les muntanyes, com per exemple a les Salines-Alberes, El Montseny o La Serralada Transversal, provocant un augment dels cabals dels rius.

Dades de precipitació més destacada caiguda a Girona ahir dissabte segons Meteocat i Meteoclimatic:

Boadella 121 mm., Olot-Les Fonts 113 mm., Darnius 110 mm.,  Sant Hilari Sacalm 104,1 mm.,  Castellfollit de la Roca 100 mm., Santa Pau 84 mm., Sant Feliu de Pallerols 70,8 mm., Sant Pau de Segúries 64 mm., La Vall d'en Bas 62,0 mm.


Llevantada d'ahir dissabte a La Fosca.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van oscil·lar entre els 14,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més elevada, i els 12,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, els registres van moure's entre els 9,0ºC de Monells, com a mínima més baixa, i els 12,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Totes van tenir lloc al final del dia. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 21 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 13,9ºC (9,7ºC)., Torroella de Montgrí 13,5ºC (10,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4ºC (9,6ºC).,  Monells 13,3ºC (9,0ºC)., Castell d'Aro 13,2ºC (9,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 21 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,8ºC, mínima 10,7ºC (a darreres hores). Estat del cel ennuvolat 8/8 Ns i St, amb pluja de matinada i al matí, i alguna roina o plugim esporàdic la resta del dia i petits ruixats a darreres hores. Vent predominant de component NE, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 48 km/h ENE. Estat de la mar amb maregassa (ones de 3 metres), mar de fons del E., mar endins també hi havia maregassa (onatge sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,05 metres a les 16:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més de la llevantada d'ahir dissabte