Avui divendes 20 de març tindrem la coincidència de dos fenòmens astronòmics molt remarcables: un eclipsi parcial de sol i l'arribada de la primavera.
Després de l'eclipsi parcial de sol que tindrà lloc aquest matí, la primavera del 2015 començarà avui divendres a les 23h 45m hora oficial peninsular.
Aquesta època de l'any, caracteritzada per una gran variabilitat atmosfèrica que ens sol portar jornades càlides i assolellades, intercalades amb dies plujosos que haurien de regar els camps verds i florits de les nostres comarques, durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu.
Durant aquesta primavera es produirà un eclipsi total de Lluna el dia 4 d'abril, però no serà visible al nostre país. Es podrà veure a l'Àsia, Austràlia, a l'Oceà Pacífic i Amèrica. Arribarà al seu màxim a les 14h 1m, hora oficial peninsular.
Pel que fa als planetes, Venus i Júpiter seran visibles després de la posta de Sol durant tota la primavera, i Mart només es veurà fins a finals d'abril.
L'inici de la primavera té lloc quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celest en el seu moviment aparent cap al nord. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, aquesta circumstància s'anomena també equinocci de primavera. En aquest instant a l'hemisferi sud s'inicia la tardor.
Aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt pels matins cada dia un xic abans que el dia anterior i a la tarda es pon una mica després. Com a conseqüència, a l'inici de la primavera el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia a la latitud de la península.
La primera lluna plena de la primavera es produirà el 4 d'abril, sent el diumenge següent (5 d'abril) el Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera es donaran dues llunes plenes més: el 4 de maig i el 2 de juny.
Saturn passarà de ser visible a l'alba al principi de la primavera, a veure's durant tota la nit, i acabarà l'estació sent només visible al vespre., la inclinació dels seus anells serà bastant favorable per a la seva observació i el dia 23 de maig es produirà el seu màxim acostament anual a la Terra, aconseguint el seu disc un diàmetre de 18,6 " i es podrà veure molt brillant. D'altra banda, Venus, Júpiter i, fins a finals d'abril, Mart, seran visibles al capvespre.
La pluja d'estrelles més important de la primavera sol ser la de les Eta Aquàrides, el màxim es dóna al voltant del 5 de maig.
Recordem que el canvi d'hora es produirà, com és habitual, a l'últim diumenge de març. A les 2 de la matinada, hora peninsular, del diumenge 29 de març, caldrà avançar el rellotge fins a les 3. Això farà que aquell dia tingui una hora menys.
Font: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).