Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de març del 2015

25 de març: les rieres revifen, tramuntanada i ambient hivernal

La riera dels Molins (Calonge) baixant amb una mica de cabal ahir a la tarda.


Degut a les pluges escadusseres que hem tingut al llarg del passat hivern, les rieres del massís de les Gavarres presentaven un nul cabal o, en el millor dels casos, un migrat fil d'aigua.
Després de les pluges de les darreres jornades, es pot constatar com aquesta situació ha fet un gir de 180 graus.
Ahir dimecres, es podia observar com els cursos fluvials que recullen les aigües que baixen de les Gavarres, per fi porten un cert cabal, tal com mostren les dues fotos que vaig captar a la població veïna de Calonge, on veiem la riera dels Molins amb una certa revifada després d'un hivern molt sec.

Les pluges que hem rebut hauran caigut al moment precís, tot això abans que l'anticicló s'estableixi de manera prolongada a casa nostre i ens porti un ambient assolellat, amb temperatures que poden arribar o superar els 20ºC a partir del cap de setmana, provocant un temps molt més agradable.

Un dels altres paràmetres remarcables de la jornada d'ahir dimecres 25 de març, va ser l'ambient hivernal que vàrem patir, amb màximes que tan sols s'enfilaren fins als 10/12ºC al Baix Empordà, amb sensació de fred una mica més marcada, degut a l'efecte del vent de tramuntana que es va establir entre la pertorbació profunda que hi havia a l'illa de Còrsega i l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dimecres al vespre. Veiem com les isòbares es troben molt juntes, com a indicatiu de la tramuntanada.


Tal com es preveia, la tramuntana d'ahir dimecres va fregar els 90 km/h a la nostre zona, com ho demostren els 84 km/h de ratxa màxima assolida a Palamós. A la nostre vila el vent del nord va estar bufant tot el dia amb insistència a uns 30 km/h de mitjana, aixecant marejol arran de costa., com és normal, mar endins el temporal de mar era molt més important, amb mar brava.
Segons la boia situada al davant del cap de Begur, a les 09:00h hi havia un onatge significant de 4,92 metres i a les 19:00h s'arribava als 4,34 metres.
Per les immediates hores el vent del nord anirà clarament a la baixa fins a desaparèixer del tot a la tarda/vespre.

Ratxes màximes de vent registrades ahir dimecres al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 144 km/h., Llers 103 km/h., Castelló d'Empúries 100 km/h., Figueres 90 km/h., La Jonquera 85 km/h., Sant Miquel de Fluvià 82 km/h., Bellcaire d'Empordà 78 km/h., Navata 77 km/h., Palafrugell 72 km/h.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir dimecres al Baix Empordà van ser un grau més baixes de mitjana, comparades amb les del dia abans.
Les màximes oscil·laren entre els 12,3ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més alta, i els 10,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser molt similars a les del dia anterior i algunes van donar-se a darreres hores del dia, amb els 7,1ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 9,2ºC de Verges o de Palamós, com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 25 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,5ºC (7,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,5ºC (8,1ºC)., Monells 11,5ºC (7,5ºC)., Torroella de Montgrí 11,1ºC (8,9ºC)., La Tallada d'Empordà 10,9ºC (8,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 25 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC, mínima 9,2ºC. Estat del cel ennuvolat al matí i al migdia, amb 7/8 o 8/8 As, Sc i St, plugim dispers., tarda obertura de tímides clarianes, amb 6/8 o 7/8 As, Sc i St. Pluja 0,2 mm a La Fosca, inapreciable al centre del nucli antic. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La riera dels Molins (Calonge), amb un cert cabal ahir a la tarda.