Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 29 de març del 2015

Erupció del Volcán de Fuego

Primer pla de l'erupció del volcà de Fuego amb columna de cendres i material piroclàstic.


Finalment i després de varis intents, el passat 17 de març vaig poder observar en primera persona l'espectacle impressionant que representa un volcà en erupció.
El viatge que he realitzat recentment per terres de Guatemala i Belize, ha concidit amb una de les darreres erupcions que ha tingut el Volcán de Fuego, el qual, actualment presenta emissions intermitents de cendres i materials piroclàstics.

El Volcán de Fuego és un estratovolcà situat entre els departaments de Sacatepéquez, Escuintla i Chimaltenango, al centre-sud de Guatemala. El Volcán de Fuego és un dels més impressionants de Centreamèrica. Les seves erupcions són violentes i probablement és el volcà més actiu del país des de l'arribada dels conqueridors espanyols., en aquest sentit, el conqueridor Pedro d'Alvarado el va poder veure en erupció a l'any 1524. El seu nom indígena és "Chi'gag", que es traduiria de l'idioma cakchiquel com "on hi ha el foc".

El Volcán de Fuego té una altura de 3763 msnm. Pràcticament es troba descobert de vegetació més amunt dels 1300 metres, on bàsicament només poden trobar-se roques volcàniques i lapilli.
El volcà té la forma d'un con que s'allarga considerablement cap al sud i a sota d'ell es constitueix un altiplà de riquesa mineral òptima per a l'agricultura.
Forma una tríada de colossos amb els volcans de Agua i Acatenango, propers a la seva base; del volcà neixen diverses fonts hídriques, que es converteixen en rius descendents cap a la costa sud.

La darrera erupció important va tenir lloc el passat 7 de febrer, amb erupcions moderades i freqüents. Els fluxos piroclàstics de les erupcions van baixar per diversos flancs i van enviar columnes de cendra a sobre la Ciutat de Guatemala, situada a 35 quilòmetres de distància, i obligaren al tancament de l'aeroport internacional.
Després de les fortes explosions que es van registrar al Volcán de Fuego el passat 7 de febrer, el director de l'Institut Nacional de Sismologia, Vulcanologia, Meteorologia i Hidrologia (Insivumeh) va suggerir que es declarés l'alerta taronja.
El Insivumeh va reportar que el volcà tenia de quatre a sis explosions per hora, que les columnes de cendra van arribar als quatre mil vuit-cents metres d'alçada, i que els núvols incandescents es van desplaçar aproximadament a vint quilòmetres del volcá.


Erupció del Volcán de Fuego el passat 17 de març. 


El volcà ha fet erupció més de seixanta vegades des del 1524., els terratrèmols més forts que va viure la ciutat de Santiago de los Caballeros (coneguda actualment com a Antigua Guatemala), abans del seu trasllat definitiu el 1776, van ser els terratrèmols de Sant Miquel a l'any 1717. En aquella època, el domini de l'Església Catòlica sobre els vassalls de la corona espanyola era absolut i això feia que qualsevol desastre natural fos considerat com un càstig diví. A la ciutat, els habitants també creien que la proximitat del Volcán de Fuego era la causa dels terratrèmols., l'arquitecte major Diego de Porres va arribar a afirmar que els terratrèmols eren causats per les erupcions del volcà.

El 27 d'agost hi va haver una erupció molt forta que es va estendre fins el 30 d'agost., els veïns de la ciutat van demanar auxili al Sant Crist de la catedral i a la Verge del Socors que eren els patrons jurats contra el foc del volcà. El 29 d'agost va sortir la Verge del Rosari en processó després d'un segle sense sortir i hi va haver moltes més processons de sants fins al dia 29 de setembre, dia de Sant Miquel., els primers sismes de la tarda van ser lleus, però cap a les 7 de la tarda es va produir una forta sacsejada que va obligar els veïns a sortir de casa., els tremolors duraren fins les quatre del matí.

Els terratrèmols de Sant Miquel van danyar la ciutat considerablement, a més de causar nombrosos morts i ferits. Aquests terratrèmols van fer pensar a les autoritats a traslladar la ciutat a un nou assentament menys propens a l'activitat sísmica., els veïns de la ciutat s'oposaren rotundament al trasllat, i, fins i tot, van prendre el Palau Reial en protesta per aquest fet.


La ciutat de Antigua Guatemala o Santiago de los Caballeros, amb el Volcán de Fuego en erupció al fons. A la dreta veiem el Volcán Acatenango sobresortint dels núvols.


El 1773, Santiago de los Caballeros era una de les ciutats més importants de les colònies espanyoles a Amèrica, i es considerava que únicament la ciutat de Mèxic era més esplèndida.
D'acord a les descripcions de l'època, tres "monstruosos" volcans l'envoltaven: el Volcan de Agua, que era molt útil per a la ciutat degut a la seva fertilitat, el Volcán de Fuego i el Volcán Acatenango.
El mes de maig del 1773 van començar a sentir-se petits sismes, els quals van incrementar la seva intensitat l'11 de juny amb un fort tremolor que va danyar algunes cases i edificis. Després van continuar els sismes, fins a arribar al 29 de juliol del 1773, dia de Santa Marta de Bethania, en què es va produir el catastròfic terratrèmol que va forçar el trasllat de la ciutat a un altre assentament, ja que es pensava que l'origen del terratrèmol havia estat el Volcán de Fuego.

Erupcions més recents van tenir lloc entre l'1 i el 6 de juliol del 2004, amb explosions petites que van produir columnes de fum d'un quilòmetre d'altura sobre el volcà. Les allaus incandescents de material volcànic van baixar pels costats de la muntanya.
El 13 de setembre del 2012 va tenir lloc la major erupció del volcà al segle XXI, fins llavors, amb columnes de cendra que van arribar als tres mil metres d'alçada, provocant l'evacuació de deu mil persones.


Erupció del Volcán de Fuego el passat 17 de març.


Erupció del volcà de Fuego, amb els dos pics del volcà Acatenango al seu costat sobresortint d'entre els núvols.


A la foto superior, a part del volcà de Fuego en erupció, també s'observa el volcà Acatenango al seu costat sobresortint d'entre els núvols amb el seus dos pics.

El volcà Acatenango té dos pics, el Pico Mayor i el Yepocapa (3.880 msnm), també és conegut com a Tres Hermanas. L'Acatenango es troba unit al Volcan de Fuego, i la unió de tots dos és coneguda com La Horqueta.
El vulcanisme d'aquesta regió s'estén des de fa més de 200.000 anys. Molts dels volcans entren en activitat constantment.
Les úniques erupcions històricament conegudes van ocórrer al segle XX, entre els anys 1924 i 1927, al nord del cim del "Pico Mayor" i, novament, al desembre del 1972, entre Yepocapa i el Pico Mayor.

El volcà Acatenango es troba proper a la Ciutat de Guatemala i és el tercer més alt del país. A vegades, en l'epoca freda (hivern (octubre-febrer), el volcà es cobreix de gebre o neu i el seu con blanc es pot veure des de la capital, encara que aquest fet no és molt comú, però ocasionalment cauen nevades. El 14 d'abril del 2010 hi va haver una nevada al seu cim, podent-se apreciar des de la costa sud del país i la Ciutat de Guatemala.


Imatge satèl·lit del Volcán de Fuego a l'esquerra amb color blanquinós, el Volcán Acatenango al seu costat, el Volcán de Agua al centre de la imatge, i a la dreta de la imatge en color negre apareix el Volcán Pacaya. També s'aprecia el llac Amatitlán. 


Erupció del Volcán de Fuego el passat 17 de març.