Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de març del 2015

4 de març: " Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i la jove si pot "

Cel cobert amb núvols baixos recargolats pel vent d'ahir dimecres a Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge). Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Tal com es preveia, ahir dimecres 4 de març, el pas d'un sistema frontal va deixar la porta oberta a una important baixada de temperatures i a una nova tramuntanada.
Com diu el refrany " Març marçot, mata la vella a la vora del foc i la jove si pot ", ens trobem en un mes de transició entre l'hivern i la primavera que sol portar bruscos canvis de temperatures que poden afectar la salut de les persones. Si el passat dilluns a Palamós l'abric feia més nosa que servei, amb una màxima de 19ºC, ahir dimecres a mitja tarda la temperatura de sensació era de tan sols 1ºC, a causa del fort vent de tramuntana que bufava a uns 30/35 km/h de mitjana i a una temperatura real de 10ºC.

Com ja ha passat en nombroses ocasions, aquest hivern serà recordat per la proliferació de tramuntanades. Ahir dimecres, altre cop la formació d'una pertorbació a la zona d'Itàlia i l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca, van deixar-nos una tramuntanada freda que entrà de forma sobtada a partir de les 10:00h i arribà fins als 87 km/h de ratxa màxima a la vila palamosina.
Altres ratxes de vent del nord d'ahir dimecres a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic, són els 121 km/h de Portbou, 104 km/h a Castelló d'Empúries, 85 km/h a Llançà, 81 km/h a Verges o 80 km/h a Navata.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dimecres al vespre, on veiem les isòbares molt juntes.


Així mateix, tot i que a Palamós tan sols van caure 2,2 mm a La Fosca o 1,2 mm al centre del nucli antic, en altres punts de la geografia baixempordanesa la pluja hi va ser més generosa, com per exemple els 10,7 mm recollits a Monells o els 8,7 mm de La Bisbal d'Empordà.

Altres dades de precipitació caiguda ahir dimecres al Baix Empordà, segons Meteoclimatic i Meteocat:

Les Olives (Garrigoles) 5,0 mm., La Tallada d'Empordà 4,6 mm., Torroella de Montgrí 4,1 mm., Calonge 3,4 mm., Palafrugell 2,8 mm., Castell d'Aro 2,5 mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0 mm.

A la resta de la demarcació gironina algunes de les precipitacions van ser abundants i van anar acompanyades per fenòmens tempestuosos i calamarsa o pedra, com per exemple a Arbúcies o a Breda.

Dades més remarcables de precipitació caiguda a Girona durant ahir dimecres, segons Meteocat:

Anglès 28,8 mm, Olot 25,9 mm, La Vall d'en Bas 21,3 mm, Sant Pau de Segúries 14,7 mm, Banyoles 14 mm, Vilablareix 13,9 mm o Girona 12,5 mm.


Mapa de llamps d'ahir dimecres, on veiem com hi van haver tempestes al Gironès i a La Selva.


Cel cobert amb núvols baixos recargolats pel vent d'ahir dimecres a Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge).


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van ser típicament hivernals, amb valors entre 3 i 5 graus inferiors als registrats el dia abans, a més, la sensació de fred fou molt acusada degut al vent i, al contrari del que és habitual, les màximes van tenir lloc a primeres hores del dia.
Els 13,6ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més alta, en canvi, els 11,9ºC de La Bisbal d'Empordà o de Bellcaire d'Empordà van ser les màximes més curtes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van tenir lloc a darreres hores del dia, en comptes de registrar-se de matinada o a primera hora del dia. Els valors van ser entre 1 i 3 graus més baixos que els del dia anterior, amb els 4,5ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 7,7ºC de Verges, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 4 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,9ºC (4,5ºC)., Monells 12,3ºC (5,6ºC)., Torroella de Montgrí 12,3ºC (6,7ºC)., La Tallada d'Empordà 12,1ºC (7,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,9ºC (6,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 4 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,1ºC, mínima 7,5ºC. Cel ennuvolat 8/8 Cu i Sc fins a mitja tarda, amb plugim entre el migdia i la tarda., a partir de mitja tarda obertura de clarianes amb sol i entre 1/8 o 2/8 Ac, Cu i Sc. Precipitació acumulada 1,2 mm (2,2 mm a La Fosca). Vent en calma fins les 10:00h, a partir de llavors vent de component NO, NNO i N, a 35 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 87 km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa, forta maror a poca distància., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 4,22 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 38%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert amb núvols baixos recargolats pel vent d'ahir dimecres a Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge).