Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 21 de març del 2015

Eclipsi entre núvols i 1ª llevantada primaveral

L'eclipsi parcial de sol d'ahir al matí vist des de Palamós. Foto mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 11:15) i a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 22:04).


Tot i l'abundant nuvolositat que hi havia ahir divendres al matí, formada majoritàriament per núvols baixos dels gèneres Stratus i Stratocumulus empesos pel vent de llevant i núvols mitjans del gènere Altostratus, l'eclipsi solar parcial es va deixar veure a Palamós durant alguns moments, coincidint amb l'obertura de tímides clarianes.
Les tres fotografies que podeu veure les vaig poder captar quan passaven pocs minuts de la màxima ocultació prevista, situada en un 64% a la nostre zona. Cal destacar que degut als núvols, la major part de l'eclipsi no es va veure i va caldre una mica de paciència i perseverança per poder gaudir d'aquest fenomen espectacular.
Si volem observar un altre eclipsi parcial a Catalunya caldrà esperar fins el 21 d'agost del 2017, no obstant, el plat fort el tindrem el 12 d'agost del 2026, ja que hi haurà un eclipsi solar total.






Previsió de llevantada

La pertorbació que les darreres jornades ha afectat diferents punts de la península Ibèrica, sembla que aquest cap de setmana també ens voldrà abraçar de ple.
Així doncs, podem afirmar que la primavera, segona estació més plujosa de l'any, desprès de la tardor, a Palamós voldrà començar amb un dissabte i bona part de diumenge marcats per un temps ennuvolat i plujós, el qual podrà deixar-nos acumulacions que rondaran els 50/60 mm a la comarca baixempordanesa, siguent localment superiors al prelitoral i interior gironí.
En els sistemes muntanyosos encarats al vent de llevant, hi hem d'afegir l'efecte orogràfic que podrà afavorir més les precipitacions, amb registres que podran arribar als 100 mm. Al Pirineu gironí podrà nevar de forma abundant per sobre dels 1900 metres en un principi, baixant fins als 1600 metres a darreres hores del dissabte.

A Palamós la pluja anirà caient de manera continuada i de forma moderada en les immediates hores, a causa de la presència d'un marcat flux de llevant carregat d'humitat que es generarà entre la pertorbació mediterrània, amb un embossament d'aire fred en altura de -24/-25ºC a 500hPa, i els dos anticiclons que hi han centrats cap a les Illes Britàniques i a Grècia.
De cares a demà diumenge, les pluges seran molt més febles i esporàdiques, ja que entrarà vent del nord de força 4/5., mentre això no passi, avui dissabte el vent de llevant pot tenir força 6 mar endins i arran de costa força 4/5.

Com és habitual amb una situació de llevant, l'estat de la mar salterarà notablement i està previst que avui dissabte tinguem maregassa en el nostre sector costaner, amb ones d'entre 2,5/3 metres d'altura. El diumenge quedaria mar de fons, amb entre maror i maregassa, i mar de vent del nord.


Mapa de superfície previst per avui dissabte a la nit. S'observa una clara situació de llevantada.


Mapa d'onatge previst per avui dissabte a les 13:00h. Veiem com les ones poden rondar els 2,5/3 metres d'altura.


Mapa de precipitació acumulada previst per avui dissabte. S'observa pluja molt abundant a tot Girona.