Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 de març del 2015

Màximes de 30/33ºC al sud de la península

Mapa de temperatures màximes registrades ahir dilluns a la Península Ibèrica, sud de França i part del nord d'Àfrica.


Les temperatures màximes registrades al  sud i sud-est de la península, durant ahir dilluns 30 de març, van deixar com una mena d'estiu avançat, amb registres que superaren amb escreix els 30ºC.
Aquesta forta pujada dels termòmetres, va ser deguda a la presència d'una bombolla d'aire càlid subtropical de fins a 15ºC a 850hPa, la qual emergí del nord d'Àfrica. Juntament amb aquesta advecció càlida, cal tenir present la gran estabilitat que proporcionà l'anticicló de les Açores posicionat a l'oest de Portugal, amb un centre de 1038 hPa, a més, a tot això cal afegir-hi l'aparició d'un flux de component oest i oest-nord-oest que ocasionà l'efecte foëhn.

L'estació de San Javier, Múrcia, el passat diumenge ja havia batut el seu propi rècord de temperatura màxima mensual  per un mes de març, aconseguint 31,1°C, no obstant, ahir dilluns encara el va superar més, amb uns rotunds 32,5°C de màxima, amb vent de l'oest a 26 km/h.

Una mica més a l'interior es van assolir 31,6°C a Alcantarilla i a Múrcia, mentre que a Alacant van arribar als 32,7°C (33°C és el seu rècord mensual), a Sevilla van tenir 30,3°C i a València 30,2°C.

En general, les temperatures de 28/29°C es van mesurar a molts punts del sud d'Espanya, mentre que per trobar àrees més fredes s'havia d'anar a la part nord de la Península Ibèrica, banyada pels freds corrents de l'Atlàntic.
A Donostia (Sant Sebastià) la temperatura màxima va ser de només 14,6°C i a Santander van tenir 14,3°C.


Mapa de temperatures a 850hPa d'ahir dilluns al migdia. Veiem una bombolla d'aire càlid de 15ºC a 1600 metres d'altura.