Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de març del 2015

3 de març: màximes avall i núvols curiosos

Altocumulus stratiformis mamma.


Ahir dimarts 3 de març, tal com es preveia, les temperatures màximes van anar clarament a la baixa a la nostre comarca, on els registres van baixar uns 4 graus de mitjana respecte el dia anterior, a més, juntament amb aquest descens dels termòmetres, a Palamós s'hi va afegir la presència de vent de mar que encara donava més sensació de fresca.
A la resta del país les màximes també van experimentar una clara devallada i els valors ja no van ser tan elevats com els assolits el passat el dilluns. Segons Meteocat, les temperatures màximes més altes del dia van ser els 22,6ºC d'Alcarràs (Segrià), 22,1ºC a Castellnou de Seana (Pla d'Urgell), 22ºC a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà) o 22ºC a Lleida ciutat (Segrià), entre d'altres registres.

En un altre ordre de coses, a Palamós, a part d'un ambient més fresc, també es va observar l'aparició de diferents gèneres nuvolosos que denotaven el canvi de temps que tindrem avui, a causa del pas d'un front fred.
Al llarg del matí els núvols baixos van tapar el cel, amb 8/8 Cu i Sc, no obsant, al migdia/primeres hores de la tarda es van obrir grans clarianes fins a deixar una tarda assolellada, amb intervals de núvols mitjans 3/8 Ac floccus i stratiformis, els quals, portaven  mamma i virga que els hi donaven formes curioses i, a més, adoptaren tonalitats vermelloses al capvespre.


Altocumulus floccus o el típic cel amb cabretes que hi havia ahir a la tarda i que anunciava el canvi de temps.


Si ens fixem en les màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van baixar 4 graus de mitjana, comparades amb les del dia anterior.
Els valors van oscil·lar entre els 17,4ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 14,8ºC de Palamós-La Fosca o de Palafrugell, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar 1 grau de mitjana respecte el dia precedent cap a l'interior, amb els 7,1ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 11,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimarts 3 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,1ºC (8,2ºC)., Monells 17,1ºC (7,1ºC)., La Tallada d'Empordà 16,8ºC (8,6ºC)., Torroella de Montgrí 15,8ºC (8,2ºC)., Castell d'Aro 15,7ºC (7,7ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 3 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 10,7ºC. Vent en calma o vent de direcció variable a 2km/h de mitjana, fins les 08:00h., a partir de llavors vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., entre les 15:00h i les 19:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., de les 19:00h en endavant vent en calma o vent del ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 29 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimarts


Altocumulus stratiformis mamma.


Cel cobert de núvols baixos ahir al migdia.