Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 de març del 2015

28 de febrer: el vent ens dóna una treva

El matí assolellat que vàrem tenir ahir dissabte. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Tal com es preveia, ahir dissabte 28 de febrer, les fortes ventades dels darrers dies van passar a la història. Degut a l'aflebliment de la pertorbació italiana i la desaparició del fort gradient isobàric que hi havia el dia anterior, vàrem poder gaudir d'una jornada sense el vent empipador que ens ha afectat la darrera setmana, tot i que de matinada i a primera hora del dia la tramuntana encara es deixava sentir amb força.
Juntament amb aquesta manca de vent, a Palamós també hi va haver un matí assolellat, no obstant, a causa del pas de les restes d'un altre front càlid, la tarda va quedar ennuvolada i, fins i tot, han arribat a caure alguns plugims inapreciables durant la passada matinada.
Concretant un xic més, es pot afegir que a primera hora del dia d'ahir dissabte ens llevàrem amb tan sols 3/8 Ac i Sc, a més, al llarg del matí encara hi hagueren menys núvols, amb uns anecdòtics 1/8 Ac i Sc.
L'acostament del front nuvolós va fer que a partir del migdia apareguessin entre 3/8 i 4/8 Ci, Ac i Cc, a més de 2/8 Sc. A la tarda el cel es va anar tapant fins a quedar resol o alguna tímida clariana, amb 4/8 Ci i Ac, i 5/8 Sc.

Aquesta bonança que vam encetar ahir dissabte, sembla que durant els propers tres dies deixarà unes temperatures que podran fregar els 20ºC al prelitoral de Girona, tot això degut a l'entrada d'isotermes que rondaran els 8/10ºC a 850hPa. Malgrat el petit tast de primavera que tindrem, es preveu que el pas d'un sistema frontal força actiu al llarg del dimecres, ens porti ruixats que poden acumular una desena de litres a les localitats de la nostre comarca. Juntament amb aquests ruixats, també es preveu una forta devallada de temperatures, amb màximes que es tornaran a quedar molt curtes, deixant valors més a prop dels 10ºC que no pas dels 15ºC.
Juntament amb aquesta ploguda i devallada dels termòmetres, també apareixerà la nostre amiga tramuntana.
El vent del nord serà molt fred, ja que arrossegarà una massa d'aire polar amb isotermes que poden devallar fins als -5ºC a 850hPa i fins als -34ºC a 500hPa durant el dijous.
La tramuntana bufarà a uns 25/30 km/h de mitjana al llarg del dimecres, a més, de cares al dijous encara es reforçarà més i podrà assolir els 40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, amb alguna ratxa d'entre 100/110 km/h. La tramuntanada aniria afluixant a partir de la matinada de dijous a divendres, però seguiria sense desaparèixer del tot, no obstant, els termòmetres es recuperaran amb escreix en dies posteriors.


Mapa sinòptic previst per dijous vinent. Veiem com es prepara un altre tramuntanada.


Mapa de temperatures a 850hPa previst per dijous que ve. Veiem com ens entren isotermes de -5ºC a 850hPa, amb la qual cosa la tramuntanada serà molt freda. 


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser 2 graus més altes de mitjana comparades amb les del divendres, però a Palamós la màxima va ser lleugerament més baixa degut a l'aparició de brisa marina.
La màxima més alta va registrar 15,2ºC a Les Olives (Garrigoles), per contra, la màxima més curta foren els 12,1ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van tenir una forta devallada d'entre 5 i 8 graus menys que el dia anterior cap a l'interior de la comarca, sobretot allí on el vent va desaparèixer. Els registres van oscil·lar entre els -1,3ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,6ºC de Palamós, com a mínima més alta. Cal remarcar que a la nostre vila la mínima només va ser 2 graus més baixa que el dia abans Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 28 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,1ºC (1,9ºC)., Monells 13,7ºC (0,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4ºC (2,0ºC)., La Tallada d'Empordà 13,1ºC (1,5ºC)., Torroella de Montgrí 12,9ºC (2,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 28 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,3ºC, mínima 6,6ºC. Vent del NNO fins les 06:00h, a 20/25 km/h de mitjana., llavors vent del NNO fins les 12:00h, a 10 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., vespre amb vent en calma o vent fluixet de direcció variable. Ratxa màxima de vent 52 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat i resol ahir dissabte al capvespre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).