Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 24 de març del 2015

23 de març: curiosa tuba a la Platja Gran

Cumulus congestus tuba vist ahir dilluns a la Platja Gran. Autor de la foto: Toni Ventura Rou.


La inestabilitat que es va mantenir durant ahir dilluns 23 de març, va propiciar el creixement de grans cúmuls que ens deixaren algun plugim durant la matinada, a darreres hores del dia i també alguna gota esporàdica de tarda.
A part de les minces precipitacions, el fenomen meteorològic del dia va arribar a la tarda en forma d'una curiosa tuba. Aquest espectacular fenomen va aparèixer a la Platja Gran i va sorpendre a la gent que allí es trobava, per sort, el fenomen va poder ser captat per en Toni Ventura.
Recordem que una tuba és un complement dels núvols Cumulonimbus o Cumulus. Té forma de columna rotatòria, amb l'aparença d'un con invertit que sobresurt de la base del núvol, com a representant d'una vorticitat intensa.
En el cas observat ahir a la tarda, la columna giratòria no va tocar el terra ni l'aigua, amb la qual cosa no es pot anomenar tornado, mànega, tromba marina ni cap de fibló.

Aquestes nuvolades acompanyades per aquesta sorpresa són el preludi de l'arribada d'una nova pertorbació que ens ha deixar un dimarts gris i plujós. A Palamós es mantindrà la possibilitat que caiguin plugims en qualsevol moment de la jornada i fins el dimarts a primera hora del dia, amb acumulacions que poden rondar els 20/25 litres al final de l'episodi.
La mar es mantindrà força moguda, amb maror o un xic de forta maror, mar de llevant (amb ones d'uns 1/1,5 metres d'altura.
Atenció, ja que durant la nit de dimarts a dimecres entrarà vent fort de tramuntana.
La tramuntanada podrà arribar als 35/40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, durant el dimecres, amb alguna ratxa de 90 km/h. La ventada aixecarà maregassa mar endins, amb marejol arran de costa.
Tota aquesta ploguda i la ventada vindran acompanyades per un ambient fred que ens recordarà més l'hivern que no pas la primavera, no obstant, a partir del dijous les temperatures aniran a l'alça i l'anticicló es voldrà fer l'amo i senyor de la situació meteorològica.


Mapa sinòptic previst per dimecres al migdia. Veiem una clara situació de tramuntana.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més altes de mitjana comparades amb les del dia anterior.
La màxima més alta va registrar 16,1ºC a Monells, per contra, la màxima més curta foren els 14,3ºC de Calonge-Mas Pallí o de Verges.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes no van tenir canvis significatius respecte el dia abans. Els registres van oscil·lar entre els 8,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 10,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 23 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 16,1ºC (8,5ºC)., La Tallada d'Empordà 15,9ºC (8,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,5ºC (8,6ºC)., Torroella de Montgrí 15,1ºC (8,9ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (8,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 23 de març del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,5ºC, mínima 9,6ºC. Estat del cel dominat pels núvols amb alguna clariana al matí o resol. Matí amb 5/8 o 6/8 Ac, Cu, Sc i St, tarda amb 7/8 Cu, Sc i St. Plugims de matinada i a la nit, amb alguna espurna de tarda. Pluja total 0,6 mm (12,5 mm en tres dies)., a La Fosca 1,0 mm (20 mm en tres dies). Vent del N fins les 11:00h, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h N. Estat de la mar amb maror, mar de fons del E., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 76%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)