Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 15 de maig del 2015

14 de maig: adéu a la calor d'estiu i entrada de tramuntana

Mapa de pressió en superfície de la passada matinada. Veiem com entre la pertorbació del golf de Gènova i l'entrada de l'anticicló de les Açores es genera un important gradient isobàric.


L'onada de calor que des del passat diumenge afectava molts indrets del país, amb temperatures fins a 10ºC superiors a les habituals per l'època de l'any, es va acomiadar de nosaltres en la jornada d'ahir dijous 14 de maig, coincidint amb l'entrada de tramuntana fresca. Aquest fet provocà que a Palamós s'assolís la temperatura mínima del dia poc abans de la mitjanit, amb 16,6ºC, en comptes de donar-se a la matinada, tal com seria habitual.

La situació d'onada de calor que hem deixat enrera ha donat alguns rècords, sobretot al País Valencià. A València ahir es va arribar a la temperatura més alta dels darrers 78 anys en aquestes dates, amb 36,5ºC a les 13 hores, i Alacant va registrar 36,9ºC, la tempertaura més alta en un mes de maig des del 1856. Vegeu notícia.

A Catalunya, en nombroses localitats de Lleida, interior de Tarragona i prelitoral de Barcelona, es van arribar a superar els 36ºC en el moment àlgid de la calorada.

Màximes més elevades del passat dimecres a Catalunya:

37ºC a Fals (Bages), 36,6ºC a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà), 35,7ºC a Tàrrega (Urgell), 35,7ºC a Vilanova de Meià (Noguera), 34,5ºC a Lleida ciutat (Segrià).

Màximes més elevades del passat dimecres a Girona:

35ºC a Arbúcies (Selva), 34,5ºC a La Vall d'en Bas (Garrotxa), 33,6ºC a Santa Coloma de Farners (Selva), 32,6ºC a Llanars (Ripollès), 32,1ºC a Anglès (Selva), 31,9ºC a Girona ciutat (Gironès), 31,8º C a Olot (Garrotxa), 30,5ºC a Fornells de la Selva (Gironès).

Màximes més elevades d'ahir dijous a Catalunya:

36,6ºC a Vinebre (Ribera d'Ebre), 36,4ºC a Benissanet (Ribera d'Ebre), 36,2ºC a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), 36,1ºC al pantà de Siurana (Priorat), 35,8ºC als Hostalets de Pierola (Anoia), 35,8ºC a Sabadell (Vallès Occidental).

Màximes més elevades d'ahir dijous a Girona:

35,6ºC a Arbúcies (Selva), 34ºC a La Vall d'en Bas (Garrotxa), 32,3ºC a Fornells de la Selva (Gironès), 32,3ºC a Girona ciutat (Gironès), 31,7ºC a Vilobí d'Onyar (Selva), 31,4ºC a Anglès (Selva), 31ºC a Llanars (Ripollès), 30,9ºC a Vilablareix (Gironès), 30ºC a Olot (Garrotxa), 30,3ºC a Santa Coloma de Farners (Selva).


Cel enterbolit i blanquinós vist ahir dijous al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


En relació al temps que vàrem tenir ahir dijous 14 de maig a Palamós, tal com podeu comprobar a la imatge superior, aquest va estar marcat per un cel enterbolit i monòton de color blanquinós, a causa de la pols en suspensió i els núvols prims que hi havien precedint el front que ens creuà durant la nit.
De bon matí s'observaren 8/8 As, Ac i calitja, juntament amb bancs de boira sobre el mar. Durant la resta del dia va quedar un sol esmorteït, amb entre 6/8 i 8/8 Ci, As i Ac, a més, van romandre alguns bancs de boira al damunt del Mediterrani.

Tot i aquests núvols prims, amb l'arribada de la nit, cap a quarts d'onze, el pas del front va fer crèixer un Cumulonimbus al davant de les nostres costes. Aquest núvol de tempesta, tot i tenir molt poc aparat elèctric, va generar una potent descàrrega positiva que va ser molt sorollosa. Recordem que els llamps poden ser de polaritat negativa o positiva.
Els positius només representen entre el 10 i el 20% del total, però es consideren més perillosos i sorollosos. Solen originar-se a la part més alta del núvol de tempesta, tenen un recorregut més llarg i poden impactar en zones més allunyades del nucli de precipitació, agafant-nos més desprevinguts. Es diferencien dels negatius per no tenir una estructura ramificada, sinó un únic canal.


Imatge de radar d'ahir a quarts d'onze de la nit. Veiem una tempesta al davant de Palamós.


Mapa de llamps d'ahir dijous. S'observa la descàrrega positiva, a més d'una altre de negativa.


Coincidint amb el pas del front, el vent va girar a tramuntana., no obstant, fins les 19:00h només hi havia hagut vent de direcció variable a 5/10 km/h de mitjana. A partir de llavors la tramuntana va entrar amb força, a 25/30 km/h de mitjana, ratxa màxima 55 km/h.

Altres ratxes de vent del nord registrades ahir dijous a l'Empordà són els 121 km/h de Portbou, 81 km/h a Llers, 78 km/h a Roses, 72 km/h a Figueres, 66 km/h a Verges.  

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dijous 14 de maig al Baix Empordà, van tenir comportaments diferents segons l'indret, amb pujades de dos graus, com és el cas de Monells, i baixades de fins a quatre graus, com és el cas de Castell d'Aro. En aquest sentit, els 30,4ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 22,0ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van tenir comportaments diferents segons l'indret, amb pujades de fins a 5 graus, com és el cas de Castell d'Aro, i lleugeres baixades o valors sense canvis com és el cas de Torroella de Montgrí. En aquest sentit, els 14,4ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 18,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 14 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,4ºC (14,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,3ºC (15,4ºC)., La Tallada d'Empordà 26,8ºC (15,7ºC)., Torroella de Montgrí 25,5ºC (15,7ºC)., Castell d'Aro 24,3ºC (15,5ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 14 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,2ºC, mínima 16,6ºC. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o maregassa (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,7 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)