Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 21 de maig del 2015

20 de maig: fresca i núvols, però amb sol al migdia

Migdia assolellat i núvols trencats, amb mar arrissada, a Cala Margarida. Foto destrossada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimecres 20 de maig, el front fred que ens creuà de matinada va representar una bona escombrada de masses d'aire.
L'aire fresc procedent de latituds més elevades i la presència de núvols gruixuts, van fer que a Palamós tinguéssim una jornada més pròpia dels inicis de la primavera que no pas de finals de la mateixa.
L'ambient fresc va acabar desencadenant una màxima de tan sols 17,4ºC, a més, de bon matí era indispensable anar abrigat, tot això després d'haver-se registrat una mínima força baixa, amb 10,7ºC.

L'altre efecte col·lateral d'aquesta baixada de temperatures va ser la permanència d'una certa inestabilitat atmosfèrica, agreujada per l'existència d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -19,3ºC a 500 hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona d'ahir al migdia.
Aquesta situació va fer que juntament amb les precipitacions caigudes durant la matinada en forma de plugims, al llarg de la tarda també poguéssin crèixer núvols de desenvolupament vertical del gènere cúmulus, els quals, acabaren per deixar-nos quatre gotes més.
A continuació podreu veure un resum de les pluges caigudes entre la nit del dimarts i la tarda del dimecres.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà entre la nit del dimarts i la tarda del dimecres, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 14,2 mm., Palamós-La Fosca 12,4 mm., Monells 12,2 mm., Palamós 9,8 mm., Castell d'Aro 9,5 mm., Palafrugell 8,2 mm., Verges 7,8 mm., La Tallada d'Empordà 7,3 mm., La Bisbal d'Empordà 6,6 mm., Torroella de Montgrí 6,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 6,0 mm., Bellcaire d'Empordà 4,0 mm.


Cúmuls en creixement a primeres hores de la tarda cap a l'oest i al nord-oest. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).  


Ginesta florida sota el sol d'ahir al migdia a Cap Gros.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 2 graus més baixes de mitjana, en comparació amb les del dia anterior, però a Palamós la màxima fou 3 graus més baixa.
Els 19,5ºC de Castell d'Aro foren la màxima més alta, en canvi, els 17,3ºC de Palafrugell van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser un grau més baixes de mitjana, amb els 9,7ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 11,4ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 20 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,5ºC (9,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (10,0ºC)., Monells 19,2ºC (9,9ºC)., La Tallada d'Empordà 19,2ºC (10,3ºC)., Torroella de Montgrí 18,9ºC (10,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 20 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 17,4ºC, mínima 10,7ºC. Estat del cel: matinada 8/8 Ns, plugim., a primeres hores 8/8 Ns, Sc, St, plugim., matí 8/8 Cu i Sc., migdia clarianes amb 4/8 Cu i Sc., tarda entre 5/8 i 7/8 Cu i Sc, plugim. Vent: fins les 13:00h vent del NNO, a 15km/h de mitjana, però amb marcades fluctuacions d'intensitat., a partir de llavors vent de component SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,99 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir al migdia a Cala Margarida


Sol i núvols decoratius ahir al migdia a Cala Margarida, amb mar arrissada.


Sol i núvols decoratius ahir al migdia a Cala Margarida, amb mar arrissada.