Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de maig del 2015

7 de maig: sol i núvols prims fotogènics

L'albada amb núvols alts i mitjans d'ahir dijous. Foto mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 (minut 32:52) i al temps del programa Los Desayunos de TVE (minut 28:45).


Ahir dijous 7 de maig, es va observar el pas de nombroses franges de núvols alts i mitjans per sobre nostre que viatjaven a gran velocitat. Aquest espectacle nuvolós que anava variant de forma, va ser causat per la presència de vents de component oest en altura, els quals arribaven a velocitats de 50 nusos que es veien amplificades pel pas del corrent en jet.

Els núvols alts i mitjans van facilitar que es veiés una sortida de sol molt bonica, tal com podeu veure a la foto superior i a les fotos de més avall. Aquests núvols prims estaven formats majoritàriament per Cirrus spissatus vertebratus i radiatus, Cirrus fibratus, Cirrus uncinus i Cirrus spissatus, a més de Cirrocumulus stratiformis i Cirrocumulus floccus, amb entre 5/8 i 6/8 al llarg de tot el dia.
Per part dels Altocumulus, hi havien els típics Altocumulus floccus i Altocumulus undulatus, a més d'esteles d'avions, amb una proporció que a primera hora del dia arribava als 4/8 i entre 2/8 i 3/8 a la tarda.

Tota aquesta nuvolositat ens indica que avui divendres ens ha de creuar una línia d'inestabilitat que pot fer crèixer algunes nuvolades a partir del migdia, amb possibilitats que puguin caure alguns ruixats irregulars a l'interior de Girona, els quals han de viatjar més desgastats cap a l'est i encara podrien deixar alguna gota anecdòtica a la tarda, fins a la mateixa costa.
Juntament amb aquest augment nuvolós, a Palamós hem d'esperar vent de garbí moderat a les hores centrals de la jornada.
Després del petit canvi de temps d'avui, s'espera que demà dissabte el vent sigui molt feble, a més, a partir del diumenge i al llarg de la setmana vinent altre vegada es podrien superar els 30ºC a l'interior i prelitoral de Girona, a causa de l'arribada d'una altre bombolla d'aire càlid de fins a 20ºC a 850hPa, sobretot entre el dimarts i el dimecres.


Cel molt fotogènic degut als núvols Cirrus i Cirrocumulus d'ahir al migdia.


Sortida de sol d'ahir dijous per darrera les illes Formigues. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:15).


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dijous 7 de maig al Baix Empordà, van descendir entre 2 i 4 graus cap a la costa, comparades amb les registrades el dimecres, però a l'interior tan sols baixaren un parell de graus. En aquest sentit, els 24,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 19,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser 2 graus més baixes que les del dia anterior, però a Palamós pujà lleugerament, amb els 7,0ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 15,1ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 7 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,9ºC (8,4ºC)., Monells 24,6ºC (7,0ºC)., La Tallada d'Empordà 22,8ºC (8,1ºC)., Torroella de Montgrí 22,5ºC (8,5ºC)., Castell d'Aro 20,6ºC (8,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 7 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,2ºC, mínima 15,1ºC. Vent del NO fins les 08:00h, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del S i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores i marejol o un xic de maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 07:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dijous


Albada rogenca amb altocúmuls.


Cel amb cabretes a primera hora del dia.


Núvols alts a sobre Calonge ahir a la tarda.