Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de maig del 2015

Galls ( Serapias lingua )

Serapias lingua observada en un prat de les Gavarres.


La fotografia d'avui, realitzada a principis d'aquest mes de maig, ens mostra un grup d'orquídies conegudes amb el nom popular de galls, llengua de frare o llengües (Serapias lingua).
Com cada any, si les condicions ambientals són les adequades, podem contemplar aquesta espècie en tota la seva ufana, generalment en llocs oberts, com per exemple en els prats o camps erms que envolten les Gavarres.

La Serapias lingua és una planta herbàcia perenne de la família Orchidaceae que viu en sòls silicis, en prades humides, matollars alts, en oliverars, i boscos clars que deixin passar prou llum. Arriba a desenvolupar-se fins als 1.000 msnm.
És una espècie protegida a les Illes Balears.

El seu nom genèric "Serapias" és d'origen grec i prové de "Serapis".
Serapis (també Serapis, Sarapis i Sárapis; en grec Σέραπις; nom egipci User-Hep) era una deïtat sincrètica greco-egípcia a la qual Ptolomeu I va declarar patró d'Alexandria i déu oficial d'Egipte i Grècia amb el propòsit de vincular culturalment els 2 pobles. Serapis va ser adorat, principalment, com a déu de la curació. Els seus temples estaven vinculats a concorreguts oracles que interpretaven els somnis.
El nom que Linné va assignar a aquest gènere potser té relació amb el fet que a algunes orquídies se'ls hi atribueixen efectes curatius. El seu nom específic "lingua" és un epítet llatí que significa "amb forma de llengua".