Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de maig del 2015

3 de maig: sol i altocúmuls

Altocúmuls vistos ahir diumenge al capvespre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Ahir diumenge 3 de maig, a Palamós vàrem poder gaudir d'una jornada dominada bàsicament pel sol, tot i que altre vegada els núvols altocúmuls, com els que podeu veure a la imatge superior, van fer la guitza a estones, especialment a primera hora del dia i en d'altres instants del matí.
Concretament, de bon matí ens llevàrem amb 6/8 Ac, els quals ocultaren el sol durant molts moments.
Amb el pas de les hores els altocúmuls anaren i vingueren, amb major o menor quantitat, deixant-nos entre 2/8 i 5/8 Ac lenticularis. Tot això fins que l'astre rei finalment s'imposà a primeres hores de la tarda, amb tan sols 1/8 o 2/8 Ac, i 1/8 St provinents del mar.
Després d'una tarda assolellada i molt agradable, amb l'arribada del capvespre els altocúmuls van tornar a augmentar fins a un total de 5/8 Ac, alguns de lenticulars. A destacar també la presència de bancs de boira o núvols baixos mar endins.

Així mateix, la novetat de la jornada dominical va ser que el vent de garbí fou molt menys notable que dies enrera. Degut a la formació d'un pantà baromètric a sobre nostre, la marinada no va tenir tanta empenta, no obstant, va continuar mantenint el termòmetre a ratlla, deixant una màxima de només 19,7ºC a Palamós, però amb un ambient carregat d'humitat.
Entrant en detalls, fins les 06:00 hi havia hagut vent en calma o vent de direcció variable a 2 km/h., a partir d'aleshores va entrar vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana fins les 14:00h, ratxa màxima 26 km/h SSO.
Aquest vent de garbí no va durar gaire, ja que a partir de les dues de la tarda el vent va girar a component E, a uns 5/10 km/h de mitjana.

Per avui dilluns està previst que continuï bufant vent fluixet de component est, amb la qual cosa, la temperatura continuarà molt a ratlla a la costa, podent ser més baixa que ahir a l'interior de la comarca., a tot això cal afegir-hi que augmenten les possibilitats que arribi algun banc de boira de mar en qualsevol moment del dia.


El temps assolellat d'ahir diumenge a primeres hores de la tarda, amb algun altocúmul decoratiu a Sant Antoni de Calonge. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir diumenge 3 de maig al Baix Empordà, van ser entre 2 i 4 graus més baixes que les del dia abans cap a l'interior, degut a una manca de vent que hi arribés reescalfat. En aquest sentit, els 25,2ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 19,7ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar o baixar 1ºC segons l'indret, en comparació amb les dades del dissabte, i en d'altres punts els canvis encara foren menys remarcables.
Els 12,8ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 17,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 3 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,8ºC (12,8ºC)., Castell d'Aro 23,4ºC (13,3ºC)., La Tallada d'Empordà 22,4ºC (14,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,4ºC (13,7ºC).,  Torroella de Montgrí 19,9ºC (14,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 3 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,7ºC, mínima 15,9ºC. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altocúmuls abundants ahir diumenge a primeres hores del dia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).