Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 de maig del 2015

4 de maig: matí d'estiu i tarda emboirada

Palamós entre la boira. Imatge d'ahir al migdia.


Ahir dilluns 4 de maig, es pot afirmar categòricament que el dia va tenir dues cares molt contrastades entre el matí i la tarda.
Tal com es preveia, la presència de vent fluixet de component est va portar fins a la costa els típics bancs de boira d'advecció que solen aparèixer en aquestes dates.
Aquests núvols baixos del gènere Stratus, tot i tenir un gruix poc important, són molt espessos i opacs, un fet que si es combina amb la presència del sol per sobre d'aquesta capa nuvolosa, ens deixa uns paisatges fantasmagòrics coberts per una resplendor blanca molt curiosa.

Tot i que a primeres hores del dia s'observaren nombrosos bancs de núvols baixos i boirines 6/8 o 7/8 St, ràpidament aquests es fongueren fins a deixar-nos un matí assolellat que va portar nombrosos banyistes a les nostres platges, deixant estampes gairebé estiuenques.
A part del sol, durant el matí també es van observar alguns núvols mitjans, formats per 3/8 Ac floccus.
Encara que semblés que la bonança preestiuenca estava ben assentada, a partir de primeres hores de la tarda la boira d'advecció que hi havia a sobre el mar va entrar cap a terra, a gran velocitat, i cobrí amb la seva màgia especial la vila palamosina, reduïnt de forma molt acusada la visibilitat a primera línia de la costa i fent perillosa la navegació.
Cal remarcar que aquests bancs de boira van anar apareixent amb intermitència al llarg de tota la tarda, no obstant, l'obertura d'alguna clariana deixava entreveure que més amunt hi havien núvols alts i mitjans, amb 5/8 o 6/8 Ci, Cs, As i esteles d'avions.

Tot seguit us poso dues fotos captades des del mateix punt, on veiem la gran diferència que hi va haver entre el matí i la tarda a la platja de La Fosca. La primera foto està feta poc abans de les 12:00h i la segona a les 15:00h.






La boira d'advecció d'ahir a la tarda vista des d'un avió amb la coincidència que l'aeronau passava per sobre nostre. Al fons a l'esquerra hi la península del nucli antic de Palamós coberta de boira., al centre apareix la badia de Palamós-Sant Antoni sense boira, amb l'escullera de la Platja Gran. Més a la dreta veiem Sant Antoni, amb els tres espigons. A pocs metres del tercer espigó (dreta) es veu una línia fosca i ample que seria la canalització del tram final de la riera de Calonge. La línia fosca i sinuosa a la dreta de la imatge és la carretera C-31. Autor de la foto: Roger Solé


Com podeu observar, a Palamós aquesta setmana l'hem començada amb els ingredients típics de la primavera, malgrat tot, el passat diumenge vàrem tenir un tast de l'estiu cap al prelitoral i interior de Girona.
La bombolla d'aire càlid subtropical que ens afecta, i la presència d'un lleuger flux de component oest, va fer pujar els termòmetres per sobre dels 30ºC en els punts més càlids.

Màximes més elevades del passat diumenge 3 de maig a Girona, segons Meteocat:

Sant Coloma de Farners 33,2ºC., Anglès 33,0ºC., Vilablareix 32,6ºC., Fornells de la Selva 32,2ºC., Olot 31,8ºC., Vilobí d'Onyar 31,4ºC., Cassà de la Selva 31,0ºC., La Vall d'en Bas 30,7ºC., Giona 29,0ºC

Canviant de tema, si ens fixem en les temperatures màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser 3 graus més altes en algun punt, com per exemple a Monells, i en d'altres restaren sense canvis o baixaren 2 graus, com per exemple a Castell d'Aro.
Els valors van oscil·lar entre els 26,1ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 19,4ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser lleugerament més altes en conjunt, amb els 13,3ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 16,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 4 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,1ºC (13,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,4ºC (14,2ºC)., La Tallada d'Empordà 22,9ºC (14,7ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (14,1ºC)., Torroella de Montgrí 20,4ºC (15,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 4 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,9ºC, mínima 15,6ºC. Vent amb predomini del component E fins les 20:00h, a 10/15 km/h de mitjana, a partir de llavors vent del N i NNE, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima 31km/h ENE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia marejol o maror (onatg sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 fotos més d'ahir dilluns amb sol al matí i boira a la tarda