Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 de maig del 2015

Dilluns boires i dimecres pols en suspensió, amb garbí a 60 km/h

Boirina a Castell vista el passat dilluns al matí, amb mar plana. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.


El passat dilluns 11 de maig, tot i que a Palamós el dia va començar amb sol, de bon matí la boira d'advecció ja s'apreciava a sobre el mar.
Amb el pas de les hores, la boira va anar entrant cap a terra i a mig matí va reduir notablement la visibilitat, especialment en els indrets un xic elevats, tal com podem observar a la foto superiror, on la boira no tapa la zona situada més al nivell del mar, però en canvi tapa els turons.
Així mateix, aquesta boirada es va acabar aixecant abans del migdia deixant-nos una capa de boira alta o núvols baixos.

Concretament, a primera hora del dia hi havien 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions, amb boirines i bancs de boira d'advecció a sobre el mar. Com he comentat, a mig matí entraren alguns bancs de boira amb 6/8 St, a més, per sobre les clarianes es deixaven veure 4/8 Ci i Cs.
Després d'un migdia i una tarda assolellades, amb alguna pinzellada de núvols alts 3/8 Ci i Cs, al vespre es va produir un augment molt important dels núvols alts, amb 6/8 Ci i Cs. A causa d'aquests núvols alts, es va poder observar un gran parheli situat a la dreta de l'astre rei, poc abans del crepuscle.

Juntament amb aquestes boires matinals, l'altre protagonista del dia van ser les elevades temperatures que es registraren a l'interior i prelitoral de Girona.
Algunes de les màximes més altes van ser els 31,1ºC de La Vall d'en Bas, 29,8ºC a Arbúcies, 29,7ºC a Breda, 28,9ºC a Girona-Devesa o 28,8ºC a Sant Gregori.


Boira aixecant-se a La Fosca el passat dilluns al matí, amb mar plana. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya


Imatge de satèl·lit amb la boira del passat dilluns al matí.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades el passat dilluns al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van baixar 2 graus de mitjana a l'interior, comparades amb les del dia anterior.
Els valors van oscil·lar entre els 27,4ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 20,3ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 1 i 2 graus de mitjana respecte el dia precedent cap a l'interior, però a Palamós va baixar 3 graus, amb els 8,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 16,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dilluns 11 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,4ºC (10,3ºC)., Monells 26,6ºC (8,5ºC)., La Tallada d'Empordà 23,6ºC (10,3ºC)., Torroella de Montgrí 23,2ºC (10,7ºC)., Castell d'Aro 21,8ºC (11,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 11 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 14,3ºC. Fins les 08:00h vent en calma o vent del NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent de direcció variable a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 18 km/h SSE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mar plana a La Fosca i boira a Castell el passat dilluns al matí.


Mapa de pols en supensió d'ahir dimecres al migdia.


Per acabar el resum meteorològic, només queda per afegir que ahir dimecres 13 de maig, a Palamós vàrem tenir tres fets molt notoris: una garbinada especialment intensa, una pujada de temperatures i un cel blanquinós degut a l'existència de pols en suspensió i núvols alts.
Entrant en detalls, al contrari dels dos dies precedents, ahir dimecres la boira d'advecció es va quedar a sobre el mar i tan sols va arribar algun estrat molt fragmentat a causa del vent de garbí., no obstant, la mala visibilitat va persitir, aquesta vegada a causa de la calitja.
Els vents intensos de component sud que bufen en altura, juntament amb la llengua d'aire càlid que ens afecta, com sol succeir moltes vegades, van venir acompanyats per una intrusió molt marcada de pols sahariana, deixant-nos un cel de color blanquinós i uns crepuscles marronosos, un fet al que hi hem d'afegir la presència de veritables núvols de pol·len de pi pinyoner que empolsegaven les superfícies exteriors.

A part de pols sahariana i pol·len, al llarg del matí i a la tarda es van observar abundants núvols alts i mitjans 5/8 Ci, Cs i As, a part d'algun St passatger 3/8. Cal destacar que amb l'arribada del capvespre els núvols mitjans es van fer més extensos i uniformes mirant a l'horitzó oest.


Cel marronós ahir al vespre degut a la pols en suspensió. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge). 


L'altre protagonista del dia va ser la garbinada de 1ª categoria que hi va haver a partir del migdia, la qual va bufar a uns 25 km/h de mitjana fins les 18:00h, i assolí una ratxa màxima molt notòria que arribà fins als 58 km/h a La Fosca i 56 km/h al centre del nucli antic.
Aquesta garbinada va aixecar nombrosos blancalls, amb maror o forta maror (ones d'entre 1/1,3 metres), però fins al migdia només s'observà marejol. Mar endins hi havia marejol o maror (onatg sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,17 metres a les 19:00h).
Fins les 09:00h havia estat bufant vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana i estones de calma. Entre les 09:00h i les 12:00h el vent del SSO va anar pujant d'intensitat.
La garbinada va anar baixant a partir de les 18:00h, passant dels 15/20 km/h de mitjana, als 15 km/h de mitjana a partir de les 21:00h.

Canviant de tema, si ens fixem en les temperatures màximes registrades ahir dimecres al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser 1 grau més altes en conjunt, comparades amb les del dia abans, tot i que a Castell d'Aro va arribar a pujar fins a 6 graus i a Palamós 2 graus.
Els valors van oscil·lar entre els 28,8ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 23,7ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser molt semblants a les del dia anterior, però a Palamós fou 1,4 graus més alta.
Els 11,6ºC de Monells es quedaren com a mínima més freda, i els 15,5ºC de Sant Feliu de Guíxols o de Bellcaire d'Empordà van ser les mínimes més altes. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimecres 13 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,0ºC (11,6ºC)., Castell d'Aro 27,9ºC (10,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,1ºC (12,3ºC)., Torroella de Montgrí 26,1ºC (15,1ºC)., La Tallada d'Empordà 25,8ºC (14,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 13 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 14,4ºC. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)