Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de maig del 2015

" Morning Glory " a Portugal

Núvol " Morning Glory " vist a Portugal. Font: http://epod.usra.edu/blog/2015/05/morning-glory-over-portugal.html


La fotògrafa Vanda Rita, va poder captar un curiós i estrany núvol corró a prop del Cap de Sant Vicenç, Portugal. Aquest fenomen atmosfèric conegut popularment com a " Morning Glory ", va ser vist el matí del passat 4 d'abril i sol anar associat amb alteracions de mesoescala a la zona costanera, causades particularment per vents marítims molt forts.

Cal destacar que el núvol " Morning Glory " és un fenomen meteorològic poc freqüent, però hi ha un lloc a la Terra on pot ser observat al setembre i octubre, concretament, això succeeix al sud del golf de Carpentària, a la part nord d'Austràlia.
Un núvol " Morning Glory " és un núvol en forma de corró que pot arribar fins als 1000 km de llarg, d'1 a 2 km d'altura i pot desplaçar-se a velocitats de fins a 60 km/h.
Aquest núvol espectacular sol anar acompanyat de ràfegues de vent intenses i sobtades, vent en cissalla en baixos nivells, un ràpid augment en el desplaçament vertical de les parcel·les d'aire i per una forta pressió que aflora a la superfície.
A la part frontal del núvol hi ha forts moviments verticals que transporten l'aire a través del núvol i creen l'aparença de corró, mentre que l'aire de la part mitjana i posterior del núvol es torna turbulent i s'enfonsa. El núvol també pot ser descrit com una ona solitària, siguent un ona que té una única cresta i es mou sense canviar de velocitat o de forma.


Núvol " Morning Glory " vist a Portugal. Font: http://epod.usra.edu/blog/2015/05/morning-glory-over-portugal.html


El cas del núvol " Morning Glory " del golf de Carpentaria, és un dels més estudiats.
Es constata com la seva formació va lligada al fet que el Cape York, que és la península que s'estén a l'est del golf, és prou gran com perquè la brisa del mar es desenvolupi a les costes d'ambdós costats.
La brisa de la costa del mar del Corall bufa des de l'est i la brisa que afecta el golf arriba des de l'oest. Tots dos vents es troben al centre de la península i forcen l'aire a ascendir, formant-se una línia de núvols sobre l'espina de la península. Quan arriba la nit l'aire es refreda i descendeix i, al mateix temps, es forma una superfície d'inversió sobre el golf (on la temperatura de l'aire augmenta amb l'altura).

Les densitats d'aquesta capa estable són diferents per sobre i per sota de la inversió. L'aire descendent des de la península cap a l'est va per sota de la capa d'inversió i genera una onada o sèrie d'onades que viatja a través del golf com les ones en un llac. L'aire s'eleva a la part davantera de l'ona i s'enfonsa en la part posterior. A la matinada, l'aire ja està prou saturat com perquè l'aire ascendent de la part frontal produeixi un núvol (que forma la punta de l'onada) i s'evapori a l'esquena.

Es produeixen fenòmens similars a la part central dels Estats Units, al canal de la Mànega, a Berlín, a la Rússia Oriental, així com en altres regions marítimes d'Austràlia, però únicament les que es formen sobre el golf de Carpentaria són previsibles en una època determinada de l'any.