Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 16 de maig del 2015

15 de maig: nuvolades i tramuntana

Cel ennuvolat vist ahir divendres al migdia a sobre Palamós.


Ahir divendres 15 de maig, tal com es preveia, la situació meteorològica va fer un gir de 180º. Gràcies al pas d'un sistema frontal fred durant la matinada, l'atmosfera va patir un veritable canvi d'aires, ja que vàrem substituir una massa d'aire càlida subtropical i carregada d'humitat en nivells baixos, per una altre massa d'aire molt més fresca i seca procedent l'interior del continent, a més, ja no hi hagueren boires de mar.
A la nostre comarca, les temperatures màximes van experimentar descensos de fins a set graus, com per exemple a Monells. En aquesta població el passat dijous la màxima es va enfilar fins als 30,4ºC, en canvi, ahir divendres la màxima tan sols va pujar fins als 23,3ºC.
Al següent enllaç trobareu un resum d'aquesta onada de calor que podem donar per finalitzada i que ha deixat nombrosos rècords a Catalunya:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/283299/ca/balanc-duna-calorada-excepcional-maig.do

Un altre dels aspectes destacats del dia d'ahir va ser l'aparició de grans nuvolades, degut a la presència d'una zona de convergència de vents, unida a una embossament d'aire fred en altura. Malgrat tot, com que hi havien capes d'aire sec en alguns sectors de la troposfera, els ruixats i les tempestes que van caure no deixaren gaire aigua, tot i que a tenor de les imatges del radar, no és descartable que en algun indret on no hi havia pluviòmetre haguéssin caigut més litres.
Segons Meteocat i Meteoclimatic, ahir divendres van caure 1,9 mm (amb pedra barrejada) a La Bisbal d'Empordà, 1,2 mm a Palafrugell, 0,5 mm a Monells o 0,4 mm a Calonge-Mas Pallí.

A Palamós, després d'un matí amb alguns cúmuls decoratius, a partir del migdia ens va passar una tempesta de resquitlló, amb força soroll, per la banda nord i est. En total, només caigueren 0,6 mm a La Fosca i 0,2 mm al centre del nucli antic. Aquestes quatre gotes provocaren que el pol·len de pi que hi havia dipositat a sobre els cotxes es quedés ben enganxat i, a més, les poques basses quedaren de color groc.


Imatge de radar d'ahir divendres a les 14:12. Veiem una tempesta al nord de Palamós. No es descarta que en algun indret sense pluviòmetre es recollissin més litres i que caigués pedra.


Així mateix, la tramuntana que havia entrat durant la tarda del dijous, va continuar al llarg de tota la matinada del divendres, a 20 km/h de mitjana. A partir de les 06:00h el vent del N va baixar fins als 10/15 km/h de mitjana.
Com sol succeir en algunes ocasions, va aparèixer el " garbí de ràbia " intentant fer la competència a la tramuntana entre les 10:00h i les 17:00h., el vent del S va bufar a uns 15 km/h de mitjana. A partir de les 17:00h va tornar a entrar la tramuntana de forma sobtada, a uns 25/30 km/h de mitjana.
La ratxa màxima assolí els 66 km/h a Palamós., en altres indrets de l'Empordà va arribar fins als 133 km/h a Portbou, 94 km/h a Llers, 90 km/h a Roses, 81 km/h a Bellcaire d'Empordà o 79 km/h a Verges, per posar alguns exemples.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, van oscil·lar entre els 23,3ºC de Monells, a màxima més alta i els 19,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser, de mitjana, entre 2 i 3 graus més baixes que les del dia anterior, amb els 10,5ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 15,2ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 15 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,3ºC (10,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,1ºC (12,2ºC)., Torroella de Montgrí 22,0ºC (13,2ºC)., La Tallada d'Empordà 21,8ºC (13,9ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (12,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 15 de maig del 2015 a Palamós., temperatura màxima 20,6ºC, mínima 15,2ºC. Cel de primeres hores amb 5/8 Ac, Cu i Sc., al llarg del matí sol i 3/8 o 4/8 Cu i Sc., migdia/primeres hores de la tarda arribada de Cb 6/8, amb petit ruixat i abundant aparat elèctric., tarda amb intervals de Cu i Sc 5/8., vespre amb 4/8 Ac lenticulars, a més de 5/8 Cu i Sc. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,4 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,46 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 64%, mínima 33%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Camp de civada i cel amenaçador vist ahir a la tarda a Romanyà de la Selva, on hi van caure quatre gotes.