Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 21 de desembre del 2019

Dilluns 16 de desembre: invasió de meduses fora de l'època habitual

Meduses sobre la sorra de la platja Gran de Palamós, el passat dilluns 16 de desembre al migdia.

El passat dilluns 16 de desembre es va observar una arribada massiva de meduses de l'espècie Pelagia noctiluca a la badia de Palamós.
Tot i que les meduses o borms solen aparèixer habitualment entre la primavera i finals d'estiu, cada vegada és més freqüent que aquests animals marins apareguin en altres èpoques de l'any.
Tal com és habitual, la garbinada que va estar bufant durant la nit de diumenge a dilluns, va arrossegar nombrosos fragments de posidònia fins a la sorra de la platja Gran. No obstant això, en aquesta ocasió els fragments d'aquesta planta marina arribaren barrejats amb milers d'aquestes temudes meduses que posseeixen uns cnidocits extremadament urticants. Per sort, aquesta arribada massiva de meduses no va tenir lloc a l'estiu, amb la qual cosa els banyistes no es van veure afectats.
Les meduses s'acumularen bàsicament entre l'espigó i el racó de la platja Gran i, a més, també hi ha constància que van aparèixer a Sant Feliu de Guíxols i posiblement en altres poblacions properes.

Una de les causes d'aquesta arribada de meduses podria estar relacionada amb un excés de nutrients aportats pels rius, les rieres i les xarxes de clavegueram que van abocar les seves aigües al mar durant la llevantada del mes d'octubre.

Les meduses ompliren les aigües de la badia de Palamós el passat dilluns 16 de desembre. 

Des dels rius, l'aigua arriba a la mar contaminada i carregada de nitrats i fosfats procedents, principalment, de l'agricultura. També cal comptar els emissaris submarins que aboquen aigües amb un elevat contingut de nitrogen i fòsfor. Tot això fa que augmentin les poblacions de fitoplàncton carregat de nutrients que, unit a les altes temperatures causades pel canvi climàtic, permet el desenvolupament del zooplàncton, aliment preferit de les meduses.

A més a més, en els darrers anys la cadena tròfica s'ha trencat i els principals depredadors de les meduses estan desapareixent, bé sigui per efecte de la contaminació o per l'explotació pesquera, entre d'altres factors. Entre ells està la tonyina vermella, el peix espasa, el peix lluna o les tortugues marines. Les tortugues, per exemple, es pesquen amb freqüència accidentalment encara que estan protegides, amb la qual cosa es redueix considerablement la població d'aquesta espècie.
Les poblacions de peixos disminueixen a causa de la pesca professional. Això ha provocat que el nombre de competidors naturals de les meduses per l'aliment, en aquest cas, les larves que componen el zooplàncton, es redueixi.
També s'ha de tenir present que els molls, espigons i altres zones guanyades a la mar, tendeixen a convertir-se en nous llocs d'assentament per a les meduses fins que arriben a convertir-se en una plaga. Les costes, sobretot la de la Mediterrània, pel simple fet d'estar altament urbanitzades i poblades, generen un abocament continu d'aigües residuals a la mar que, com en el cas de les aigües contaminades procedents dels rius, fomenten l'aparició del zooplàncton, aliment principal de les meduses.

Les aigües de la badia palamosina es van omplir amb milers de meduses de l'espècie Pelagia noctiluca.

Cel ennuvolat observat el passat dilluns 16 de desembre.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 16 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 15,7 ºC (15,5 ºC a La Fosca i 15,6 ºC al passeig del Mar), mínima 14,1 ºC (13,7 ºC a La Fosca i 13,7 ºC al passeig del Mar).
Cel ennuvolat tota la jornada, amb de 7/8 a 8/8 Cu, Sc i St, presència de boirines enterbolint el paisatge, alguna roina esporàdica i inapreciable, però a Monells van acumular-se 0,3 mm, a Les Olives 0,2 mm i a Torroella de Montgrí 0,1 mm.
Vent: fins a les 08:00h vàrem tenir vent del S, SSE i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h s'aprecià vent de component SSE, SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent en calma o vent del E, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h S.
Estat de la mar amb maror al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 03:00h al davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 08:00h, de 1,05 metres a les 12:00h, de 1,41 metres a les 18:00h i de 1,99 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,05 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1012 hPa, mínima 1006 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 82 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos el passat dilluns 16 de desembre al migdia. 

Restes de posidònia sobre la platja Gran de Palamós, el passat dilluns 16 de desembre al migdia. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 16 de desembre al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va baixar amb més o menys empenta d'un dia per l'altre, a causa del cel ennuvolat (entre d'altres factors).
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 2,5 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,3 ºC i Torroella de Montgrí descendí 1,6 ºC.
A Palamós va baixar 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 15,9 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 14,9 ºC de Palafrugell i de Les Olives es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que va pujar amb més o menys força respecte el diumenge, gràcies al cel ennuvolat i al vent que bufava.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 4,6 ºC en relació al dia abans, a Castell d'Aro pujà 4,2 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 2,7 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 6,0 ºC superior.
Els 3,7 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 16 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,9 ºC (9,0 ºC)., Torroella de Montgrí 15,6 ºC (9,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,5 ºC (6,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3 ºC (3,7 ºC)., Monells 15,1 ºC (4,4 ºC).

Més imatges de les meduses que van aparèixer el passat dilluns 16 de desembre sobre la sorra de la platja Gran