Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 de desembre del 2019

Dimarts 10 de desembre: tramuntanada de matinada i núvols alts amb fenòmens òptics

Núvols prims, deixants dels avions amb la seva ombra i una corona lunar, el passat dimarts 10 de setembre al vespre.

El pas de nombroses franges de núvols alts i mitgencs ens deixà un bon espectacle durant el passat dimarts 10 de desembre.
El vent intens de component nord que bufava en altura amb una intensitat de 45 nusos a 700 hPa i 65 nusos a 500 hPa, va provocar una autèntica desfilada de cirrus, cirrocúmuls, altocúmuls i altostrats de formes capricioses.
Com podeu veure a la fotografia que encapçala aquest post realitzada al vespre, la Lluna il·luminada en un 95 % es veia envoltada per un fenomen òptic anomenat corona lunar.

Una corona és una o diverses sèries, normalment no més de tres, d'anells acolorits centrats sobre el Sol o la Lluna i de radi relativament petit. En cada sèrie d’anells, l'interior és de color violeta o blau i l'exterior vermell. Poden arribar a distingir-se, de vegades, tots els colors de l'espectre. Generalment, aquests colors són més fàcilment visibles a les corones lunars.
Molt sovint és reduïda a una primera sèrie pròxima a l'astre i de menys de 5º de radi, l'aurèola és de color blanc blavenc amb vores rogenques.
El fenomen és causat per la difracció o la dispersió de la llum en núvols prims o en la boira. Els raigs lluminosos de l'astre es trenquen en topar amb les gotes d'aigua i surten desviats. L'angle de desviació augmenta quan disminueix el diàmetre de la gota d'aigua. Si el diàmetre de les gotes és força homogeni, els contorns dels anells seran molt més nítids.
Els núvols que generen corona estan formats per gotes d'aigua, no per cristalls de glaç. En la major part dels casos, es tracta d'altocúmuls, tot i que també es poden observar en quedar el disc solar matisat per l'obstacle d'un altostrat, un estrat o molt rarament, d'un cirrocúmul (Font: Servei Meteorològic de Catalunya).

D'altra banda, a part de la presència de núvols prims d'origen natural, cal destacar l'aparició de nombrosos núvols d'origen antropogènic o deixants de condensació dels avions (per saber més sobre els deixants dels avions podeu llegir aquest article).
La coincidència dels deixants dels avions amb els altres tipus de núvols, més la lluminositat deixada per la Lluna il·luminada en un 95 %, va formar unes curioses ombres que en altres ocasions s'han pogut veure de dia.

Cirrocúmuls observats sobre l'avinguda Catalunya de Palamós el passat dimarts 10 de desembre al matí.

D'altra banda, la tramuntana que va entrar a darreres hores del dilluns, es va reforçar notablement durant la matinada del dimarts.
Entre l'anticicló que hi havia situat al damunt de la península Ibèrica, amb una pressió de 1032 hPa sota el seu centre, i la borrasca que hi havia situada al damunt d'Itàlia, amb una pressió de 1006 hPa sota el seu centre, es va establir un fort gradient isobàric (29 hPa de diferència), amb les isòbares molt apretades al golf de Lleó.
Aquest fet va ocasionar una típica situació de tramuntanada a l'Empordà. A la nostra vila vàrem tenir tramuntana intensa i persistent, amb una velocitat mitjana de 30 km/h fins les vuit del matí.
Entre les vuit del matí i les 11:30h va bufar a uns 15-20 km/h de mitjana i entre les 11:30h i les 13:00h hi va haver vent de direcció variable a uns 5-10 km/h de mitjana. A partir de llavors entrà vent de component sud i sud-est a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
La ventada de la matinada va deixar una ratxa màxima molt destacada de 90 km/h al nucli antic de Palamós., a més a més, el vent va ocasionar una sensació de fredor força important al llarg del matí. Aquest fet va complicar una mica la feina dels paradistes i feia imprescindible portar roba d'abric gruixuda si es volia anar al mercat setmanal dels dimarts. No obstant això, a partir del migdia, coincidint amb el temps assolellat i la desaparició del vent, el mercuri es va recuperar fins a marcar 16,6 ºC de temperatura màxima.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 10 de desembre a les 04:50h UTC. Veiem la situació que he descrit abans.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 10 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,6 ºC (16,5 ºC al passeig del Mar i 16,7 ºC a La Fosca), mínima 7,6 ºC (5,7 ºC al passeig del Mar i 5,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí van veure's de 2/8 a 6/8 Ci, Cc i Ac., a la tarda van aparèixer de 3/8 a 5/8 Ci, Cc, Ac i deixants dels avions., al vespre aparició d'una corona lunar i ombres provocades pels deixants de condensació dels avions.
Vent: fins les 08:00h vàrem tenir vent del NNO, N i NO, a 30 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent del N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h bufà vent de direcció variable, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h hi va haver vent del SSE, SE i S, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 16:00h va bufar vent del SSE, S i SE, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h vàren tenir vent del ONO, NO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 90 km/h NNO (de matinada).
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 4,34 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,34 metres a les 12:00h, de 2,58 metres a les 18:00h i de 1,52 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,67 metres a les 08:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 31 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Gent amb roba d'abric al mercat setmanal del passat dimarts 10 de desembre al matí.

Si mirem amb més deteniment l'evolució que va tenir la temperatura màxima al Baix Empordà, durant el passat dimarts 10 de desembre, es veu que va variar molt poc d'un dia per l'altre i, a més, els canvis foren dispars.
Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una màxima 0,6 ºC més baixa i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,2 ºC, per contra, a Monells pujà 1,0 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,8 ºC.
A Palamós ascendí 1,0 ºC.
Els 17,5 ºC de Calonge van ser la màxima més alta de la jornada, per contra, els 15,9 ºC de Sobrestany foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar que va caure amb major o menor determinació a totes les localitzacions, respecte el dilluns. També cal tenir present que la mínima va esdevenir a darrera hora del dia, gràcies a la desaparició del vent i a una menor proporció de núvols.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 2,1 ºC, a Torroella de Montgrí descendí 2,2 ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,8 ºC.
A Palamós baixà 0,8 ºC.
Els 0,6 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 10 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,0 ºC (1,9 ºC)., Monells 16,7 ºC (0,6 ºC)., Torroella de Montgrí 16,6 ºC (2,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,4 ºC (1,0 ºC)., Castell d'Aro 16,3 ºC (3,5 ºC).

Gent amb roba d'abric al mercat setmanal del passat dimarts 10 de desembre i núvols alts.

Núvols prims, deixants dels avions amb la seva ombra i una corona lunar, el passat dimarts 10 de setembre al vespre.