Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de desembre del 2019

Diumenge 1 de desembre: núvols al matí, bernat pescaire i liquidàmbars

Encara es podia veure un camp inundat al Pla de sa Nau el passat diumenge 1 de desembre. 

L'hivern climatològic (desembre, gener i febrer) va començar amb un front molt poc actiu.
Les quatre gotes que van caure durant el matí del passat diumenge 1 de desembre van deixar un total de 1,7 mm a Torroella de Montgrí, 1,2 mm a Palafrugell, 0,6 mm a Les Olives i 0,4 mm a Sobrestany, com a dades més destacades.
Aquest front que deixà el cel tapat a primeres hores del dia, va estar clarament anunciat gràcies a la garbinada que hi va haver el dia anterior.
A la nostra vila només es va escapar alguna roina inapreciable, però el pas del front va deixar una massa d'aire molt homogènia a tota la comarca. Aquest fet va provocar que la temperatura màxima fos molt semblant a totes les poblacions del Baix Empordà.
En aquest sentit, veiem que entre la maxima més alta i la màxima més baixa només hi han 2,6 ºC de diferència (Castell d'Aro 16,8 ºC i Palafrugell-Pi Verd 14,2 ºC).

Un bernat pescaire (Ardea cinerea) a la zona inundada del Pla de sa Nau, el passat diumenge 1 de desembre. 

D'altra banda, tal com podeu veure a la foto de l'encapçalament, encara hi ha una gran àrea inundada al Pla de sa Nau. Aquest indret es va inundar com a conseqüència de les pluges intenses de la llevantada que hi va haver els dies 22 i 23 d'octubre, la qual cosa va fer ressorgir els antics aiguamolls que ocupaven aquesta plana propera al nucli urba de Palamós.
Coincidint amb la reaparició d'aquesta zona humida, també han anat apareixent moltes espècies d'aus típiques d'aiguamolls que costen d'observar a la nostra vila.
Un d'aquests ocells és el bernat pescaire que vaig poder fotografiar el passat diumenge i els esplugabous que vaig mencionar en un anterior article.
El bernat pescaire és un ocell de grans dimensions de l'ordre dels ciconiformes i de la família de les Ardeidae. Poden arribar al metre d'alçada i presenten un plomatge grisós que esdevé més lluent durant l'època reproductiva.
Es troba distribuït en moltes de zones humides dels Països catalans (Albufera d'Es Grau, Albufera de Mallorca, Albufera de València, delta de l'Ebre, delta del Llobregat, aiguamolls de l'Empordà). Sempre es troba present no gaire lluny de l'aigua, en llocs com aiguamolls, maresmes, estanys, pantans, ribes de rius i llacs. Fa 90 cm d'alçada i quan estira les ales mesura 150 cm.
Els bernats pescaires creixen en colònies mixtes en arbres amb altres espècies com l'esplugabous (Bubulcus Ibis) o martinets blancs (Egretta garzetta), a prop de zones humides, o en joncals. Fa un niu compacte amb branquetes.
La seva alimentació és principalment de peixos, granotes i insectes, però també poden capturar petits mamífers i ocells.

Un liquidàmbar amb les fulles acolorides el passat diumenge 1 de desembre al davant de l'Estadi Municipal.

Així mateix, a part d'un espectacle ornitològic al Pla de sa Nau, en les darreres setmanes també hem pogut gaudir del bonic quadre de colors que ens ofereixen els liquidàmbars quan arriba la tardor.
Molt encertadament, els darrers anys l'Ajuntament de Palamós ha anat plantant alguns exemplars de liquidàmbar en diferents carrers i places de la nostra vila. Aquest fet provoca que no haguem d'anar gaire lluny per poder observar els bonics colors que ens ofereix aquesta època de l'any.

El liquidàmbar (Liquidambar) és un gènere de fanerògames pertanyent a la família Altingiaceae, que a vegades és considerada com una part d'Hamamelidaceae. Són arbres grans, caducifolis, de 25 a 40 m d'altura, amb fulles palmellades, lobulades, en arranjament espiralat a les branques.
Les flors són petites, produint una inflorescència globular, densa, d'1 a 2 cm de diàmetre, pèndols a 3 a 7 cm de la branca. El fruit és una càpsula llenyosa, múltiple, de 2 a 4 cm de diàmetre, amb nombroses llavors.
El gènere estava molt més estès en el Terciari, però va desaparèixer d'Europa a causa de l'extensa i intensa glaciació en el nord i en els Alps, que va servir com a paret contra la migració del sud. Ha desaparegut de l'oest nord-americà i de l'estepa russa a causa de variacions climàtiques. Hi ha nombroses espècies fòssils de liquidàmbar, mostrant aquest estatus de relíquia actual.
És un popular arbre ornamental, particularment en àrees temperades amb estius calorosos, aconseguint els més bells colors a la tardor. Els arbres produeixen un cautxú conegut com a liquidambre, usat en la medicina herbolària. Aquesta goma conté una petita quantitat d'un hidrocarbur aromàtic l'estirè; l'estirè extret de la goma del liquidàmbar orientalis va donar com a resultat la invenció a l'any 1839 del primer polímer: El poliestirè.

Detall dels fruits i les fulles del liquidàmbar.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 1 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 15,4 ºC (15,1 ºC al passeig del Mar i 15,2 ºC a La Fosca), mínima 9,7 ºC (8,7 ºC al passeig del Mar i 8,7 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí van veure's de 6/8 a 8/8 Cu i Sc, roina ip., a la tarda van aparèixer de 3/8 a 5/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 06:00h s'aprecià vent del N, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N i NNO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent del NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'observà vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 31 km/h N.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 1,0 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,88 metres a les 13:00h i a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 76 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del radar meteorològic del passat diumenge 1 de desembre a les nou del matí. Veiem quatre gotes al Baix Empordà.

Un liquidàmbar amb les fulles acolorides el passat diumenge 1 de desembre al davant de l'Estadi Municipal.

En un altre ordre de coses, tal com he comentat abans, la temperatura màxima més alta de la comarca van ser els 16,8 ºC de Castell d'Aro, en canvi, els 14,2 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que els 2,9 ºC enregistrats a Monells foren la temperatura mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 1 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,8 ºC (6,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,8 ºC (5,2 ºC)., Torroella de Montgrí 15,7 ºC (5,7 ºC)., Monells 15,6 ºC (2,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,3 ºC (3,6 ºC).

Les fulles dels liquidàmbars amb colors de tardor