Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 30 de desembre del 2019

Diumenge 22 de desembre: mar de fons i inusual ponentada de matinada

Cop de mar observat des del mirador de Francesc d'Assís Marull i Savalls, el passat diumenge 22 de desembre. Al fons veiem una part de la flota de Lasers competint a l'àrea Bravo de la regata Christmas Race.

El vent es va fer pregar a la darrera jornada de competició la 44 ª edició de la regata Christmas Race que tingué lloc el passat diumenge 22 de desembre.
En aquesta ocasió, el vent es va mantenir en calma durant el matí o, en tot cas, tan sols va aparèixer vent de component sud-oest o oest a 2-5 km/h de mitjana. Aquest fet va provocar l'ajornament de les proves previstes fins a les 14:00h. A partir d'aleshores, encara que en terra es mantenia l'absència de vent, a poca distància de la costa va reaparèixer el garbí, el qual assolí algunes ratxes de 15 nusos. Això va permetre que es pogués realitzar una prova per les flotes de 470, Laser estàndard i Laser Radial femení.

Així mateix, tot i que el vent va brillar per la seva absència en hores diürnes, la nit-matinada de dissabte a diumenge ens va regalar una ventada excepcional de ponent. Generalment, els vents del quart quadrant (sobretot el ponent) són uns vents que apareixen en comptades ocasions al llarg de l'any i, inclús, hi ha anys que no es deixen veure. En aquesta ocasió, podem parlar que vàrem tenir una situació molt poc freqüent, ja que el vent de component oest va ser el protagonista de la matinada, tal com podeu veure a les gràfiques de més avall.
S'ha de tenir present que el vent de ponent és el vent més díficil de veure a la badia palamosina degut a la nostra posició geogràfica, però aquest cop això no va ser cap inconvenient perquè aparegués una ponentada.
El vent de component oest va bufar a uns 25-30 km/h de mitjana fins a les quatre de la matinada i a uns 15-20 km/h entre les quatre i dos quarts de set del matí. La ratxa màxima de vent va marcar gairebé 70 km/h. Com podeu veure, tot i no ser una ventada especialment intensa, aquesta es va fer notar de valent, ja que els seus efectes en forma de sorolls i moviment d'objectes, es van notar molt en els llocs que queden resguardats dels altres vents més habituals, com la tramuntana o el garbí.

Un altre dels efectes de la ponentada en hores nocturnes va ser la temperatura inusualment elevada que hi va haver de matinada. Concretament, fins a les sis del matí el mercuri es va situar entre els 16 i 17 ºC. Aquesta situació va provocar que la temperatura mínima tingués lloc a darrera hora del dia.

Finalment, cal destacar que l'estat de la mar es va tornar a veure molt alterat, amb maregassa al litoral palamosí. La mar de fons de garbí deixà trens d'onades d'entre 2,5-3 metres d'alçada, amb algunes de major tamany intercalades i sorpresives.
Altre cop, algunes de les onades saltaven per sobre de les roques de la zona de la Pedrera i remullaven alguns vehicles que hi havien aparcats, a més a més, el vial del Port va quedar tancat a la circulació.

Làsers competint en la darrera jornada de la 44 ª Christmas Race, el passat diumenge 22 de desembre al migdia.

Cop de mar contra el dic de protecció del Port Marina, el passat diumenge 22 de desembre al migdia.

Vídeo de la darrera jornada de competició de la 44 ª Christmas Race.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 22 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 18,7 ºC (18,7 ºC al passeig del Mar i 18,7 ºC a La Fosca), mínima 11,6 ºC (9,9 ºC al passeig del Mar i 11,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí hi va haver cel ras., a la tarda van veure's de 0/8 a 2/8 Ac.
Vent: fins les 04:00h s'aprecià vent del O, OSO i ONO, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció O, OSO i ONO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 06:30h bufà vent del O, OSO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 07:30h s'observà vent de direcció O, OSO, SO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 16:30h va bufar vent del O, OSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 68 km/h O.
Estat de la mar amb maregassa, ones de 2,5-3 metres, mar de fons del SO., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,63 metres a les 04:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 08:00h, de 3,75 metres a les 12:00h i de 3,16 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,88 metres a les 12:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014 hPa, mínima 994 hPa. Humitat relativa màxima 76 %, mínima 42 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Gràfiques de les dades meteorològiques del passat diumenge 22 de desembre. Veiem la situació descrita anteriorment.

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 22 de desembre a les quatre de la matinada. Veiem les isòbares molt apretades. El pas de les restes d'un front fred a darreres hores del dissabte, la formació d'una baixa secundària al golf de Gènova i la zonal, van reforçar una situació de ponent molt poc freqüent a la nostra zona.

Mapa de vent en superfície previst pel passat diumenge 22 de desembre a les quatre de la matinada. Veiem que es preveia ponent a uns 20-30 km/h de mitjana a prop de Palamós.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 22 de desembre al Baix Empordà, es veu que va baixar amb més o menys empenta a gairebé totes les poblacions, respecte el dia abans.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 2,1 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,3 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,1 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, amb una màxima 0,4 ºC més alta.
A Palamós descendí 1,0 ºC.
En aquest sentit, els 19,8 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,9 ºC de Monells foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va baixar de forma més o menys remarcable a quasi tot arreu, en relació al dissabte.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,6 ºC respecte el dia precedent, a Monells va descendir 1,5 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,1 ºC. A Torroella de Montgrí hi hagué una excepció, amb una mínima 0,3 ºC més alta.
A Palamós hi va haver una altra excepció, amb una mínima 0,3 ºC superior.
Els 4,3 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 22 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,8 ºC (7,1 ºC)., Torroella de Montgrí 18,8 ºC (7,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,6 ºC (5,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,4 ºC (4,8 ºC)., Monells 17,9 ºC (4,3 ºC).

Més fotos del passat diumenge 22 de desembre