Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 27 de desembre del 2019

Divendres 20 de desembre: un temporal de garbí antològic fa suspendre la segona jornada de la Christmas Race

Cop de mar contra el dic de protecció del port de Palamós, el passat divendres 20 de desembre al migdia.

El passat divendres 20 de desembre vàrem tenir un dels temporals de garbí més forts dels darrers anys.
La segona jornada de competició de la regata Christmas Race es va haver de suspendre per la presència d'un temporal marítim que serà recordat durant molt de temps degut a la seva força i espectacularitat.
Després d'un primer ajornament a terra durant dues hores, sense possibilitat de treure la flota a l'aigua degut a les dolentes condicions meteorològiques i coneixent que la situació no milloraria a la tarda, el comitè de regata va cancel·lar totes les proves previstes a les 12:30h.  Sens dubte, es tractà d'una decisió ben encertada, ja que el temporal marítim hauria dificultat molt la feina i no s'hagués pogut garantir la seguretat dels regatistes.

El vent de garbí que ja havia marcat el dia anterior es va anar intensificant durant la nit/matinada de dijous a divendres i es mantingué a plena potència fins poc abans del migdia. L'impetuós vent de component sud i sud-oest va bufar amb insistència a la badia de Palamós, assolint una velocitat mitjana de 40 km/h (22 nusos) i una ratxa màxima de 77 km/h (42 nusos), uns valors realment importants tenint en compte que era vent de garbí i no pas tramuntana (cal recordar que la tramuntana sol bufar més sovint amb aquesta força).
El fort vent de recorregut marítim i la mar de fons aixecaren trens d'onades d'entre 3 i 4 metres d'alçada de mitjana, amb algunes de major alçada intercalades. Aquest fet va deixar-nos un espectacle de primera categoria, amb cops de mar d'aparença gegantina que impactaren amb força contra el dic de protecció del port de Palamós.
Al davant del cap de Begur, a 19 milles de la costa, la boia que hi ha instal·lada en aquell punt va enregistrar un onatge significant de 4,57 metres a les 08:00h i a les 12:00h, i una alçada màxima de 8,52 metres a les 11:00h (un fet molt poc freqüent, tenint en compte que venia del SSO). 

Com podeu veure a les imatges, es podia observar com moltes de les onades arribaven a sobrepassar fàcilment els blocs de formigó del moll Nou.
Una altra de les conseqüències d'aquest temporal de garbí insualment intens, va ser la prohibició de circular pel vial del Port (ronda Est), entre la rotonda de la Llotja i el Port Marina. Un cop més, les onades saltaren per sobre de les roques i invadiren aquesta carretera en certs trams.
També es van aturar les obres que es realitzen al moll Nou i les barques de pesca no van sortir a pescar.

Onada gegantina sobrepassant el dic de protecció del port de Palamós, el passat divendres 20 de desembre al migdia.

En un altre ordre de coses, el sistema frontal que ens va creuar de matinada i a primeres hores del matí es va mostrar poc actiu, en relació a les precipitacions, tal com succeix habitualment amb aquests fronts que venen de l'oest. A la nostra vila només van caure 1,6 mm a Palamós-Passeig del Mar, 1,4 mm a Palamós (nucli antic) i 1,2 mm a Palamós-La Fosca.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat divendres 20 de desembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 4,9 mm., Castell d'Aro 3,1 mm., Calonge 2,2 mm., Palafrugell 0,6 mm., Monells 0,2 mm, La Bisbal d'Empordà 0,2 mm.

Així mateix, el vent i el cel ennuvolat van deixar-nos una matinada poc freda, gens hivernal, i la temperatura mínima va experimentar un fort ascens d'un dia per l'altre.
Per exemple, a Monells van tenir una mínima 7,9 ºC més elevada (dijous 5,0 ºC i divendres 12,9 ºC). A la nostra vila vàrem enregistrar una mínima 5,3 ºC més alta (dijous 10,1 ºC i divendres 15,4 ºC).
Pel que fa a la temperatura màxima, el temps assolellat que hi va haver a partir del migdia, el vent de garbí i la presència de la isoterma de 7,0 ºC a 850 hPa, van provocar una pujada del mercuri respecte el dijous. Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 2,7 ºC superior (dijous 16,7 ºC i divendres 19,4 ºC.
A Palamós la màxima va ser 2,1 ºC més alta (dijous 15,6 ºC i divendres 17,7 ºC).
Altres registres de temperatura màxima notablement elevats per l'època de l'any van ser els 19,7 ºC de Verges, els 19,7 ºC de Les Olives, els 19,6 ºC de Sobrestany, els 19,5 ºC de Bellcaire d'Empordà, o els 19,4 ºC de La Tallada d'Empordà, entre d'altres valors similars. 

Cop de mar sobrepassant el dic de protecció del port de Palamós, el passat divendres 20 de desembre al migdia. 

Vídeo de la segona jornada de competició de la regata Christmas Race. En aquesta ocasió es va suspendre degut al temporal de garbí. 

Més dades meteorològiques del passat divendres  20 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 17,7 ºC (17,9 ºC al passeig del Mar i 17,9 ºC a La Fosca), mínima 15,4 ºC (14,8 ºC al passeig del Mar i 15,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: de matinada cel cobert, plugim., al matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, plugim, a més de 0/8 a 2/8 Ci i Ac., a partir del migdia temps assolellat, amb de 1/8 a 3/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 4/8 Ci, Cc, Ac i As, virga.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del SSO, S i SO, a 30-40 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent del SSO, S i SO, a 20-30 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent de direcció SSO, S i SO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vàrem tenir vent del SSO, S i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h s'observà vent del SSO, S i SO, a 20-30 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 77 km/h SSO.
Estat de la mar amb maregassa., mar endins hi havia mar brava o maregassa (onatge sig. de 4,57 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 4,57 metres a les 12:00h, de 3,52 metres a les 18:00h i de 2,93 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,52 metres a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1006 hPa, mínima 994 hPa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 68 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Tanca impedint la circulació entre la rotonda de la Llotja i el Port Marina, el passat divendres 20 de desembre. 

Mapa de pressió en superfície del passat divendres 20 de desembre a les 07:51h. Podem veure les isòbares molt juntes al davant de la costa catalana, un fet que sol indicar fort vent, en aquest cas del sud-oest i sud. El fort gradient isobàric responsable de la ventada i de les grans onades es va generar entre l'àmplia àrea de baixa pressió que hi havia centrada a l'oest d'Europa i l'anticicló que hi havia a l'est del continent europeu. Podem veure que hi han 60 hPa de diferència entre el nord de les Illes Britàniques i la mar Negra o 35 hPa entre el golf de Biscaia i Grècia.
Un altre dels factors que provocaren la ventada va ser la ràpida caiguda que experimentà la pressió en superfície. En poques hores va caure 12 hPa, passant de 1006 a 994 hPa.


Avís de l'Ajuntament de Palamós anunciant el tall de circulació pel vial del Port a la zona de la Pedrera.

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 20 de desembre al Baix Empordà, podem constatar una pujada força homogènia a tot arreu, respecte el dijous.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 2,7 ºC més alta, a Monells va ascendir 2,3 ºC i a Torroella de Montgrí també pujà 2,3 ºC.
A Palamós ascendí 2,1 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 19,7 ºC enregistrats a Verges i a Les Olives van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 17,7 ºC de Palamós es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un ascens molt important a tots els indrets que sempre analitzem, en relació al dia abans.
Així doncs, s'observa que a Monells van percebre una mínima 7,9 ºC superior, a La Tallada d'Empordà va pujar 7,7 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 7,4 ºC.
A Palamós la mínima ascendí 5,3 ºC d'un dia per l'altre.
Els 11,9 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 20 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 19,4 ºC (13,0 ºC)., Castell d'Aro 19,1 ºC (12,3 ºC)., Torroella de Montgrí 19,0 ºC (13,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,9 ºC (12,6 ºC)., Monells 18,3 ºC (12,9 ºC).

Més fotos del temporal de garbí del divendres 20 de desembre