Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de desembre del 2019

Dimarts 17 de desembre: poca fred, mar de fons i quatre gotes de fang

Mar de fons de llevant a la platja de Sant Esteve de la Fosca, el passat dimarts 17 de desembre al migdia.  

El litoral palamosí es va veure afectat per una marcada mar de fons de llevant durant el passat dimarts 17 de desembre.
El llarg recorregut marítim de les isòbares, a causa de la presència d'una àrea de baixa pressió al Mediterrani occidental i un anticicló al Mediterrani central i oriental, va generar una alteració marítima prou evident, amb un onatge de mar de llevant que assolia de mig metre a un metre d'alçada de mitjana a les hores centrals de la jornada, tot i que possiblement aquest fou més destacat de matinada.
Com és normal, mar endins, a 19 milles del cap de Begur, les onades eren més potents. En aquella zona es detectà un onatge significant de 2,46 metres a les 04:00h i una alçada màxima de 4,77 metres a les 03:00h.
Un cop més, les onades van ser ben presents a la platja de la Fosca, la qual es troba orientada cap a l'est, i el surfistes no van desaprofitar l'ocasió per practicar el seu esport. 

Així mateix, l'estat del cel es va presentar molt variable i canviant al llarg de tota la jornada. Després del cel ennuvolat i amenaçador del matí, l'astre rei va fer acte de presència al migdia, però els núvols van tornar a guanyar terreny a la tarda, coincidint amb l'arribada d'un front molt desfet provinent de l'oest.
Aquest front només deixà alguna roina inapreciable acompanyada de fang a Palamós i a la resta del Baix Empordà. No obstant això, la humitat fou molt elevada, amb abundant rosada que deixà les voreres molles tot el dia on no hi tocava el sol i també es van apreciar bancs de boira a les Gavarres i boirines arran de mar, sobretot al matí.

Pel que fa a l'evolució termomètrica, el més rellevant va ser el destacat ascens que experimentà la temperatura mínima d'un dia per l'altre a la major part del Baix Empordà, degut al cel ennuvolat.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una mínima 5,8 ºC més elevada (dilluns 3,7 ºC i dimarts 9,5 ºC). Curiosament, el fet que no hi hagués vent durant la matinada, va provocar que a Palamós s'enregistrés una mínima 1,8 ºC més baixa (dilluns 14,1 ºC i dimarts 12,6 ºC).
En relació a la temperatura màxima, aquesta va pujar amb més o menys determinació a totes les poblacions baix-empordaneses, respecte el dilluns. Tot això a causa de l'obertura de grans clarianes al migdia i a la presència d'isotermes de 8,9 ºC a 850 hPa. Aquest fet va deixar-nos un ambient inusualment càlid per l'època de l'any a les hores centrals de la jornada, amb 18,8 ºC de màxima a Calonge, 18,3 ºC a La Bisbal d'Empordà, 18,2 ºC a Monells, 18,1 ºC a Palamós-Passeig del Mar i també 18,1 ºC a Sobrestany.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 17 de desembre a les 13:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 17 de desembre a les 16:00h. S'observen febles precipitacions al damunt nostre.

Onatge de mar de fons i surfistes a la platja de la Fosca, el passat dimarts 17 de desembre al migdia. 

Més dades meteorològiques del passat dimarts 17 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,9 ºC (18,1 ºC al passeig del Mar i 16,3 ºC a La Fosca), mínima 12,6 ºC (12,1 ºC al passeig del Mar i 12,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, boira a les Gavarres, boirines a prop del mar, mala visibilitat, polsim del Sàhara a l'atmosfera, elevada humitat relativa, rosada, fum de les cremes agrícoles., al migdia obertura de grans clarianes, amb de 3/8 a 6/8 Cu, Sc i St, boirines, a més de 1/8 a 3/8 Ci, As i Ac, cel blanquinós per la presència de pols en suspensió., a la tarda van veure's de 6/8 a 8/8  Cu, Sc i St, boirines, roina esporàdica inapreciable i acompanyada de fang, a més de 0/8 a 4/8 Ci, As i Ac.
Vent: fins les 08:00h vàrem tenir vent en calma o vent del NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent en calma., a partir de les 12:30h bufà vent de direcció NE, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 15:30h hi va haver vent del SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h va bufar vent del S, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 23:00h vàrem tenir vent del OSO i SO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 13 km/h SO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del E., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,46 metres a les 04:00h davant del cap de Begur, de 1,88 metres a les 08:00h, de 1,88 metres a les 12:00h i de 1,76 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,77 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1012 hPa, mínima 1004 hPa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 81 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Onatge de mar de fons el passat dimarts 17 de desembre al migdia a la platja de la Fosca. 

Onatge de mar de fons i un surfista a la platja de la Fosca, el passat dimarts 17 de desembre al migdia. 

Si mirem amb més deteniment l'evolució que va tenir la temperatura màxima al Baix Empordà, durant el passat dimarts 17 de desembre, es veu que va pujar amb més o menys força d'un dia per l'altre a tot arreu.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 3,1 ºC més alta, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,8 ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 2,5 ºC.
A Palamós ascendí 1,2 ºC.
Els 18,8 ºC de Calonge van ser la màxima més alta de la jornada, per contra, els 16,3 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar que va pujar amb major o menor determinació a quasi totes les localitzacions, respecte el dilluns.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 5,8 ºC, a Monells ascendí 3,1 ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 2,1 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una mínima 1,8 ºC inferior.
Els 7,5 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 17 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,3 ºC (8,2 ºC)., Monells 18,2 ºC (7,5 ºC)., Torroella de Montgrí 17,9 ºC (10,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,8 ºC (9,5 ºC)., Castell d'Aro 17,7 ºC (10,2 ºC).

Més fotos del passat dimarts 17 de desembre