Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de desembre del 2019

Dilluns 9 de desembre: grans nuvolades sobre el mar i merla blava

Cumulonimbus calvus mirant cap a l'est, el passat dilluns 9 de desembre a primeres hores de la tarda. 

El passat dilluns 9 de desembre es va detectar una garan activitat convectiva al damunt del mar.
Tot i que ens trobàvem sota el domini de l'anticicló, amb una pressió en superfície que marcà un màxim de 1022 hPa i un mínim de 1017 hPa, existia una marcada inestabilitat atmosfèrica al davant de la costa baix-empordanesa.
Les condicions d'inestabilitat es veien afavorides per varis factors. Primerament, en els mapes s'observava la presència d'una àrea favorable a la convecció, amb vent en calma o amb un cert rebuf aparegut gràcies al vent intens de mestral que bufava al nord de la Costa Brava i al davant de la Costa Central.
A tot això cal afegir-hi altres factors, com per exemple el fort gradient vertical de temperatura establert entre l'aire temperat de la superfície del mar i el solc d'aire fred que hi havia en alçada, amb isotermes de -25 a -27 ºC a 500 hPa.
Des de Palamós es va poder observar el creixement de Cumulus congestus i Cumulonimbus calvus mirant cap a l'est. Les grans nuvolades van fer acte de presència a partir del migdia i a la tarda descarregaren fortes precipitacions mar endins. En terra només es va veure alguna virga o roina inapreciable cap a la banda nord-est del nostre municipi, però s'escoltà algun tro llunyà a mitja tarda des de la costa.

Un exemplar mascle jove de merla blava (Monticola solitarius) amb colors hivernals, el passat dilluns 9 de desembre. Imatge captada a la zona de la Pedrera.

En un altre ordre de coses, tal com podeu veure a la fotografia superior, la meteorologia no fou l'unic aspecte de la naturalesa que ens oferí belles imatges.
Si es parava atenció i s'anava amb compte, es podia observar una merla blava (Monticola solitarius) vigilant entre les roques de la zona de la Pedrera, al costat del port palamosí.
Aquesta és una espècie d'au de la família dels Turdidae que fa uns 22 cm de longitud, una mica més gran que la merla blava: Monticola saxatilis. El plomatge és marró amb taques clares en la femella, i el mascle presenta un cridaner to blavós-grisenc, més fosc a les ales i en època hivernal. El bec és fosc. El seu nom científic ens indica clarament que és un ocell solitari, excepte quan és època de cria.
Es distribueix pel sud d'Europa i el nord-oest d'Àfrica, i des d'Àsia Central fins al nord de la Xina i de Malàisia. Habita en penyals, penya-segats i barrancs d'origen fluvial, podent ocupar ocasionalment construccions humanes. Els seus desplaçaments es limiten a canvis altitudinals a l'hivern.
Té un cant aflautat que pot reproduir quan està parat o quan està volant. La seva posta és de 3 a 5 ous. S'alimenta d'una gran varietat d'insectes que sol caçar a prop de les roques, baies i altres vegetals.
Aquesta espècie es pot veure afavorida per diversos factors, com els incendis, les pedreres i mines, que redueixen la vegetació i augmenten la superfície de roca disponible per construir els seus nius. No obstant això, es veu perjudicada per activitats com la pressió urbanística sobre les zones muntanyoses, l'escalada prop dels seus nius, o la creació d'embassaments que inunden canons rocosos.

Temps assolellat, algun núvol baix i l'aigua del mar força transparent, el passat dilluns 9 de desembre al migdia.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 9 de desembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 15,6 ºC (15,5 ºC a La Fosca i 16,1 ºC al passeig del Mar), mínima 8,4 ºC (7,9 ºC a La Fosca i 6,8 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 6/8 Cu i Sc., a la tarda van veure's de 1/8 a 3/8 Cb, Cu i St, algun tro llunyà, cortines de precipitació sobre el mar, roina o virga al nord-est de Palamós.
Vent: fins a les 12:00h vàrem tenir vent del N, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:00h s'aprecià vent de component N i NNO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:30h s'observà vent del NO i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h va bufar vent del NNO, NO i N, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 58 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,52 metres a les 12:00h i de 2,7 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,16 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1017 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 58 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de temperatura a 500 hPa del passat dilluns 9 de desembre a les 13:00h. Veiem la presència d'isotermes de -25 a -27 ºC.  

Mapa de vent en superfície del passat dilluns 9 de desembre a les 16:00h. Encerclat en vermell veiem una zona amb vent feble o de component est al davant de la costa baix-empordanesa. 

Imatge del radar meteorològic del passat dilluns 9 de desembre. Veiem precipitacions intenses al davant de la costa del Baix Empordà.  

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dilluns 9 de desembre a les 15:30h. S'observen els Cumulonimbus al damunt del mar.

Mapa de llamps caiguts en dues hores del passat dilluns 9 de desembre a les 18:00h. S'observen descàrregues elèctriques al damunt del mar.

Temps assolellat i Cumulus congestus cap a l'est, el passat dilluns 9 de desembre al migdia.

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 9 de desembre al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va ser altre cop molt homogènia a tota la comarca i, a més, no fou gaire freda per l'època de l'any.
En aquest sentit, veiem que els 16,9 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,4 ºC de Palafrugell-Pi Verd es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que els 2,1 ºC de Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,8 ºC de Palafrugell es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 9 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,9 ºC (5,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,8 ºC (4,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,6 ºC (2,9 ºC)., Torroella de Montgrí 15,8 ºC (4,9 ºC)., Monells 15,7 ºC (2,1 ºC).

Més fotos del passat dilluns 9 de desembre