Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de març del 2011

Previsió per aquesta primavera




Avui comença la primavera meteorològica (març, abril i maig), tot i que l'ambient es pot correspondre perfectament amb l'estació hivernal. Com ja he comentat en altres ocasions, les previsions estacionals encara han de millorar molt i només s'han d'agafar com una possible tendència, així i tot, pel que fa a les darreres previsions estacionals, cal dir que van ser força encertades pel que fa als passats mesos de desembre i gener. Tot i que el seu nivell efectiu va millorant, encara tenen certs punts foscos, per això, torno a recomanar que no es prenguin al peu de la lletra. Cal comentar que com més ens allunyem en el temps, més difícil es fa concretar el pronòstic, i el grau d'encert disminueix exponencialment.

Ara com ara, podem comprobar com hi ha una àrea extensa d'altes pressions al sud de Groenlàndia, la qual es preveu que vagi oscil.lant entre Islàndia i Escandinàvia al llarg del mes de març.
Segons el moviment d'aquest anticicló, les masses d'aire polar que pugui anar desallotjant podran ser més o menys humides, tot dependrà de si aquestes masses d'aire fred es veuen influenciades per l'oceà o pel seu recorregut continental.

En base a aquest fet, es preveu que l'ambient durant el proper mes de març, es mantingui força fred i humit a tota la Península, degut a la influència de masses d'aire fred i vents humits del Mediterrani i també per l'arribada de perturbacions actives a la façana atlàntica, especialment a Portugal. En ocasions hi podran haver nevades en cotes relativament baixes, però sobretot, en els sistemes muntanyosos.

Aquestes perturbacions podrien originar un corrent ascendent d'aire càlid de la Mediterrània, el qual podria topar amb l'aire fred del nord i fer que a la zona de convergència de les masses d'aire, apareguessin aquests episodis de neu en cotes relativament baixes. Això no significa que necessàriament hagi de nevar a prop del mar, al contrari, on més possibilitats de veure neu en cotes mitges és a l'interior, en especial durant la primera quinzena, ja que aquesta possibilitat disminueix molt a partir de llavors.

Contràriament, les pluges o nevades no serien tant significatives al nord i al centre del continent, i les temperatures podrien ser més elevades o normals.




Model estacional CFS de precipitació pels propers mesos.





Model estacional CFS de temperatura pels propers mesos.



Pel que fa al mes d'abril, l'anticicló podria traslladar-se cap a l'est. Això pot fer que arribessin masses d'aire sub-tropicals fins a l'interior del continent.
A la Península Ibèrica, es preveu que hi predominin les baixes pressions, sobretot a la façana atlàntica., aquest fet pot reportar abundants precipitacions a Portugal, Extremadura i Andalusia. A Catalunya es preveu que tinguem un mes normal o lleugerament plujós.

El començament del mes d'abril, pel que fa a temperatures, podria ser força suau, no obstant, avançat el mes ens podrien arribar algunes entrades d'aire fred, amb noves nevades a les mutanyes, les quals poden ser importants. Així i tot, la temperatura mitjana del mes es pot quedar en valors normals o lleugerament superiors.




Model IBIMET de temperatura prevista pel mes d'abril.





Model IBIMET de precipitació prevista pel mes d'abril.



Pel que fa al mes de maig, es preveu que pugui ser plujós a tota la meitat centre i est de la Península, amb valors de temperatura inferiors als habituals per l'època. Una situació contrària es podrà produir al nord del continent i en especial a Rússia i Escandinàvia, on les temperatures podrien ser molt més altes del que és habitual.




Model IRI de temperatura pel proper trimestre.




Model IRI de precipitació prevista pel proper trimestre.