Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 d’octubre del 2011

Els rajos crepusculars vistos des de l'espai


Rajos crepusculars vistos des de l'Estació Espacial Internacional.


En un anterior article que vaig realitzar sobre el fenomen óptic dels rajos crepusculars, us vaig explicar la seva formació i l'efecte de perspectiva que causava la seva visió com a franges convergents o divergents. Doncs bé, recentment ens ha arribat una imatge captada des de l'espai, concretament des de l'Estació Espacial Internacional, on es pot apreciar aquest fenomen i la seva disposició real en forma paral·lela.

La projecció d'aquests feixos de llum paral·lels i zones amb ombra, són deguts al bloqueig que provoquen uns cumulunimbus de 15.000 km d'alçada a la llum solar. No obstant això, aquests obstacles per si sols no són suficients per crear els raigs. Perquè això succeeixi la llum ha de ser dispersada per la pols en suspensió, pels aerosols o per les gotes d'aigua, proporcionant un contrast visible entre les parts ombrejades i les que estan il·luminades al cel.

Quan s'observa des del terra, els raigs crepusculars semblen irradiar des de la font llumínica, en aquest cas el Sol, a causa dels efectes causats per la distància i la perspectiva.
Aquesta fotografia fou realitzada per un astronauta de l'Estació Espacial Internacional, oferint una perspectiva inusual que permet veure els rajos des de dalt i representa un clar exemple del seu caràcter paral·lel. El sol en aquells moments es ponia per l'oest (a l'esquerra) en el subcontinent indi i els raigs es projectaven a sobre d'una capa de boirina situada per sota dels núvols.

"Per Tots Sants, castanyes i panellets ".

Primer pla dels panellets que hem fet aquest any a casa.


Quan arriba la tardor, i el temps de la fred comença a dibuixar-se a l'horitzó, retornen les festes a la vora del foc. En el nostre calendari, la Castanyada i la menja de panellets són uns costums que, malgrat haver perdut el seu caràcter d'ofrena funerària original, segueixen complint una important funció social.

Segons diuen alguns cronistes, aquesta tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre).

La Festa de Tots Sants té el seu origen en la celebració instituïda pel papa Bonifaci IV el 609 al Panteó de Roma que havia passat de ser el temple romà de tots els déus a cristianitzar-se i quedar dedicat a tots els Sants. De totes maneres fou el papa Gregori IV, dos segles més tard, qui designà el primer de novembre per a la celebració d'aquesta festa per a tot l'Occident cristià. A finals dels segle X, per influència de l'ordre de Cluny, s'afegí l'endemà d'aquesta festa una altra de dedicada a pregar pels fidels difunts. Fa anys, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s'enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l'any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.


Castanyes.


A finals del segle XVIII, el costum de menjar castanyes en aquest dia s'havia generalitzat a tot el territori. Així van aparèixer les castanyeres que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats, fins que es van convertir en tota una institució. Les més conegudes tenien parada fixa, i segons diuen els nostres avis, amb sofisticats sistemes i molta paciència, torraven les castanyes de tal manera que era una meravella menjar-les.

Avui quan arriben aquestes dates, tornen a sortir les parades de castanyers i castanyeres i també parades de castanyes torrades portades per gent jove, que troben aquesta tasca l'oportunitat de fer uns calerons per finançar les activitats de les seves associacions. Des de fa uns anys també se celebren castanyades populars a l'aire lliure, balls, i altres activitats organitzades per diferents entitats i associacions. Fins i tot les discoteques ofereixen, des de fa uns anys, versions enllaunades de la celebració.



Panellets fets a casa.


A més de les castanyes, els panellets i la fruita confitada són també un menjar típic d'aquesta singular festa. L'origen dels panellets i la seva relació amb la diada de Tots Sants és una qüestió encara no aclarida. Alguns historiadors defensen que poden ser una evolució d'antics àpats funeraris celebrats en moltes poblacions de la Catalunya Vella, on hi havia el costum de fer un dinar després de la mort d'algun familiar. Aquest acte era tot un ritual, tant en la forma de parar la taula com en la distribució dels comensals i el tipus de menjar que es servia.

Altres teories suggereixen que aquest costum està lligat a la benedicció de pans, que es dipositaven com ofrena a les tombes familiars en honor a la memòria dels avantpassats i també com a aliment en el viatge al més enllà. Aquests pans haurien estat substituïts amb el temps pels dolços panellets, elaborats amb ingredients que no es passen amb el temps i que, per tant, poden aguantar uns quants dies mentre els difunts fan el seu camí cap a l'eternitat.

Els ingredients principals d'aquesta menja dolça són les ametlles crues, el sucre, l'aigua, els rovells d'ou, i les clares d'ou batudes. La primera operació per fer-los és preparar una pasta de massapà. Aquesta pasta, molt antiga en la pastisseria catalana, consisteix en reduir ametlles crues, un cop pelades, en una mena de farina que haurem de barrejar amb un xarop, a punt de bola, que haurem fet amb el sucre i amb l'aigua.

Amb aquesta mixtura, a la qual podem afegir-hi qualsevol aroma (suc de llimona, de taronja, cafè, xocolata etç...) farem, sobre el marbre empolvorat de sucre, un corró que tallarem en petits dauets amb els quals farem unes boles petites. Aquestes boles, un cop treballades, les pintarem amb clara d'ou batuda o amb rovell d'ou que ens ha de permetre l'adhesió de pinyons, avellanes, fruita confitada i d'altres ingredients, segons els gustos de qui els fa. Un cop així preparats s'han d'enfornar i coure'ls.

Font: festes.org (http://www.festes.org)

diumenge, 30 d’octubre del 2011

Resum de les darreres pluges al Baix Empordà




Us poso un recull de les abundants pluges caigudes al Baix Empordà entre el dissabte dia 22 d'octubre i ahir dissabte dia 29.

Calonge:
175,4 mm (dia 22: 0,2 mm., dia 23: 12,8 mm., dia 24: 100,5 mm., dia 25: 0,2 mm., dia 27: 16,0 mm., dia 28: 45,5 mm., dia 29: 0,2 mm)

Bellcaire d'Empordà: 165,1 mm (dia 24: 59,7 mm., dia 25: 3,0 mm., dia 27: 40,4 mm., dia 28: 62,0 mm)

Palafrugell: 157,2 mm (dia 22: 19,8 mm., dia 23: 7,2 mm., dia 24: 70,2 mm., dia 25: 0,6 mm., dia 27: 16,8 mm., dia 28: 42,4 mm., dia 29: 0,2 mm)

La Fosca (Palamós): 154,8 mm (dia 22: 12,0 mm., dia 23: 29,2 mm., dia 24: 49,8 mm., dia 25: 0,4 mm., dia 27: 27,4 mm., dia 28: 36,0 mm)

Palamós: 151,8 mm (dia 22: 5,0 mm., dia 23: 35,4 mm., dia 24: 50,0 mm., dia 25: 0,2 mm., dia 27: 25,8 mm., dia 28: 35,4 mm)

La Bisbal d'Empordà: 130,2 mm (dia 23: 2,2 mm., dia 24: 45,0 mm., dia 25: 1,1 mm., dia 27: 32,6 mm., dia 28: 48,3 mm., dia 29: 1,0 mm)

Sant Feliu de Guíxols: 120,0 mm (dia 23: 6,0 mm., dia 24: 71,0 mm., dia 25: 1,0 mm., dia 27: 11,0 mm., dia 28: 31,0 mm)

Verges: 118,2 mm (dia 24: 31,4 mm., dia 25: 2,0 mm., dia 27: 27,2 mm., dia 28: 57,4 mm., dia 29: 0,2 mm)

Les Olives (Garrigoles): 106,8 mm (dia 24: 32,4 mm., dia 25: 1,2 mm., dia 27: 21,6 mm, dia 28: 50,9 mm., dia 29: 0,7 mm)


Font: http://www.meteoclimatic.com/

dissabte, 29 d’octubre del 2011

Bona crescuda de les rieres gavarrenques


La Riera de Cabanyes (Calonge) ahir a la tarda.


Els gairebé 200 litres caiguts en les darreres jornades, s'han fet notar de valent a les rieres de les Gavarres. Després de mesos sense baixar aigua o amb tant sols alguna gorga mig plena, actualment presenten una bona revifada, fenomen típic que es sol donar cada tardor i primavera en els escadussers cursos fluvials mediterrranis.

Les imatges corresponen a la Riera de Cabanyes (Calonge), la qual recull les aigües que baixen del sector de Romanyà de la Selva i de la vessant sud del sector del Puig d'Arques.


Afluent de la Riera de Cabanyes conegut com a Riera de Mas Cases.



Passallís anegat en un afluent de la Riera de Cabanyes conegut com a Riera del Mas Riera



Riera de Cabanyes aigües avall de la Resclosa del Molí de les Roques.



Resclosa del Molí de les Roques (Riera de Cabanyes). (Foto mostrada avui a l'Espai del Temps de TV3).




Resclosa del Molí de les Roques.



Les fulles de plàtan entapissant el terra, imatge típica d'aquestes dates.

divendres, 28 d’octubre del 2011

Previsió pel cap de setmana i canvi d'hora


Mapa de pressió en superfície previst pel diumenge a les 12:00 h. Observeu com tindrem un anticicló.


Aquest dissabte a Palamós hem d'esperar un dia amb nuvolusitat abundant, però intercalada amb algunes clarianes esporàdiques. La possibilitat que caigui algun ruixat moderat es mantindrà almenys fins a primeres hores de la tarda, amb una estabilització progressiva amb el pas de les hores. A la resta de la demarcació es poden mantenir alguns ruixats irregulars, sobretot al litoral, i fins demà a la tarda.

La temperatura màxima pot pujar fins a 15/19º C a la costa, fins a 14/18º C a l'interior i fins a 8/14º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component nord-est a 4/8 nusos, durant la nit/matinada de divendres a dissabte. Al matí tindrem vent fluix de llevant o gregal. A la tarda s'espera vent de gregal a 6/12 nusos, igual com a la nit.

L'estat de la mar es preveu amb maror arran de costa i forta maror mar endins, amb mar de fons de l'est, durant la nit/matinada de divendres a dissabte. Al llarg de tota la jornada tindrem una situació semblant.


Aquest diumenge a Palamós preveiem un dia amb predomini del sol, així i tot, també hi hauran alguns intervals de núvols baixos sobretot al matí. A la resta de la demarcació hi haurà un dia similar, amb algunes boires matinals a l'interior degut a la mateixa humitat.

La temperatura màxima pot pujar fins a 17/20º C a la costa i interior i fins a 13/17º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 14/16º C a la costa, fins a 9/13º C a l'interior i fins a 0/8º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component nord-est a 10/15 nusos, durant la matinada del diumenge. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda s'espera vent de gregal a 4/8 nusos. A la nit preveiem vent fluix de gregal o calma.

L'estat de la mar es preveu amb maror arran de costa i forta maror mar endins, amb mar de fons de l'est, durant la matinada i el matí del diumenge. A la tarda tindrem mar de fons de l'est o sud-est, amb maror generalitzada igual com a la nit.


El dilluns es mantindria l'estabilitat amb ambient assolellat i una recuperació dels termòmetres. Ja de cares a dimarts, dia de Tots Sants, hi pot haver un nou augment nuvolós amb possibilitats que torni algun ruixat, extrem que ja anirem confirmant en posteriors previsions.

També cal recordar que a les tres de la matinada d'aquest diumenge hem d'endarrerir els rellotges una hora (a les tres seran les dos)., aquest fet ens farà perdre una hora de llum a la tarda.

Fotos dels llamps d'ahir dijous a Palamós


Llampegada al damunt del mar. Fotografia realitzada des del Mirador del Morro del Vedell, Palamós. Font: http://www.astroemporda.net/ (Francesc Pruneda)


Us poso tres fotografies de la llampegada d'ahir a la tarda a Palamós. Dues d'aquestes fotos van sortir a l'Espai del Temps de TV3 d'ahir al vespre.
Com sempre, en Francesc Pruneda del web http://www.astroemporda.net/ ens premia amb bones fotografies. Cal destacar que les fotos estan fetes amb llum de dia, si la tempesta arriba a passar de nit, l'espectacle encara hagués sigut major.

Pel que fa a la situació de les darreres hores a Palamós, cal destacar els 35,4 mm caiguts entre la matinada i matí d'avui, això sumat amb els que caigueren ahir, ens dóna uns 61,2 mm recollits en dos dies. Al llarg d'aquest mes ja portem uns 167,8 mm...encara es faran bolets i tot.



Llamps caient a sobre el mar. Fotografia realitzada des de La Fosca, Palamós. Font: http://www.astroemporda.net/ (Francesc Pruneda)



Llamps caient a sobre el mar. Fotografia realitzada des de La Fosca, Palamós. Font: http://www.astroemporda.net/ (Francesc Pruneda)

Els cirrus del canvi de temps i flor de presseguer


Els núvols alts que podeu veure en aquest recull són ben diferents dels cumulus o cumulunimbus que provoquen les pluges i tempestes que ens afecten.


Al llarg de la tarda del passat dijous dia 20 d'octubre, van aparèixer nombrosos cirrus que enterenyinaven el cel amb les seves curioses formes. Aquests núvols alts procedien del nord-oest i anaven desfilant cap al sud-est., la seva aparició ens indicava l'important canvi de temps que es preveia per les següents jornades, degut a l'acostament d'un sistema frontal molt actiu.
Si per uns moments algú no hagués vist les previsions del temps, només calia fixar-se en aquests núvols alts i en els núvols baixos que aparegueren l'endemà, per saber que aviat s'acostarien canvis, tot això després de moltes jornades amb molt poca nuvolusitat. En algunes imatges també hi podreu apreciar virgues.

Cal destacar que com a conseqüència de la bonança mantinguda fins llavors, alguns arbres fruiters començaren a florir fora de temporada., com a exemple us poso la foto d'una flor de presseguer captada la mateixa setmana.




































dijous, 27 d’octubre del 2011

Tarda de llamps i trons


Mapa de llamps d'avui dijous. Observeu la gran quantitat de llamps que hem tingut aquesta tarda a sobre el Baix Empordà., el color groc arriba a tapar tota la comarca.


Després de la pausa d'ahir dimecres, aquesta tarda les precipitacions han tornat a ser molt destacades, degut al pas d'una línia de tempestes que ha creuat tota la comarca, amb potents descàrregues elèctriques que feien tremolar els vidres de les finestres. Les pluges d'avui, a Palamós ens han deixat 27,4 mm a La Fosca o 25,8 mm al centre de la vila, amb moments de forta intensitat de precipitació i nombrosos llamps.

En propers articles farem un repàs de les pluges que han caigut els darrers dies, les quals ja acumulen 132 mm a Palamós...i això que alguns mapes estacionals pronosticaven un octubre sec.

Dades de precipitació caigudes aquesta tarda al Baix Empordà:

Bellcaire d'Empordà 40,4 mm., La Bisbal d'Empordà 32,6 mm., Verges-Ponent 27,0 mm., Palafrugell 16,8 mm., Calonge 16,0 mm., St. Feliu de Guíxols 11,0 mm.

Les precipitacions també han sigut molt destacades en altres indrets de Girona, com els 49,2 mm caiguts a St. Hilari Sacalm, els 43,4 mm de Ribes de Freser o els 40,4 mm de Banyoles.

Pel que fa a altres dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 19,7º C., mínima 13,8º C. Estat del cel ennuvolat amb tempesta a la tarda. Vent amb predomini del component sud i est, a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 50 km/h. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 2,38 metres) i maror arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hpa, mínima 1007 hpa. Humitat relativa màxima 97 %, mínima 74 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Imatge de radar a les 17:36 de la tarda. Observeu la línia de tempestes que ens ha creuat.


Previsió per aquest divendres

A Palamós s'ha d'esperar un dia ennuvolat i plujós. Durant les properes hores i en qualsevol moment de la jornada, però sobretot al llarg de la tarda/vespre, podrien caure alguns ruixats acompanyats per tempesta, els quals poden ser de forta intensitat i acumular entre 40/60 mm al final del dia. A la resta de la demarcació també tindran un dia plujós, amb tempestes que podran ser de forta intensitat, especialment cap a la costa. L'Alt Empordà podria ser l'indret més afectat.

La temperatura màxima pot rondar els 14/17º C a la costa i interior i els 10/14º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 12/14º C a la costa i interior i fins a 6/12º C al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component nord a 4/8 nusos, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí tindrem vent del nord a 10 nusos. A la tarda s'espera vent de gregal a 8/12 nusos. A la nit preveiem vent fluix de llevant o gregal.

L'estat de la mar es preveu amb maror arran de costa i forta maror mar endins, amb àrees de maregassa i mar de fons de l'est, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al llarg de tota la jornada tindrem una situació similar.

Les mànegues del passat dissabte


Dues mànegues a Palamós. Font: http://www.324.cat/ (Maria Carme Juanals Botet).


El passat dissabte dia 22 van crèixer grans cúmulus al davant de la Costa Brava, alguns dels quals anaven acompanyats pel que es coneix com a "tuba", per tant, els podriem denominar com a "cúmulus congestus amb tuba".
Malgrat la imatge espectacular de les mànegues i l'aparença amenaçadora de les nuvolades, a Palamós tant sols caigueren 5,0 mm.

Cal destacar que alguna d'aquestes mànegues arribà fins a terra, originant-se un petit tornado F0 que entrà a la platja de Sant Antoni de Calonge tot aixecant la sorra i portant-la fins al passeig.

http://www.324.cat/elmeu324/video/209426/Manega-daigua-a-Sant-Antoni-de-Calonge
Vídeo del petit tornado que afectà la platja de Sant Antoni de Calonge. La sorra arriba fins la vorera del passeig. Font: http://www.324.cat/ (Laura Compte Ferrer).



Mànega capturada entre les 5 i les 6 de la tarda del dissabte 22 d'octubre des de les roques dels tres pins a la platja de Calella de Palafrugell. Es trobava a la zona de Castell-Cap-Roig. Font: http://www.324.cat/ (Sergi i Xevi Haro Olivares).



Una altre imatge de la mànega vista des de les roques dels tres pins a la platja de Calella de Palafrugell. Font: http://www.324.cat/ (Sergi i Xevi Haro Olivares).



Espectacular imatge de dues mànegues amb les Illes Formigues al fons, captades entre les 5 i les 6 de la tarda del dissabte 22 d'octubre des de les roques dels tres pins a la platja de Calella de Palafrugell. Font: http://www.324.cat/ (Sergi Haro Olivares).

Nou episodi de pluja general i abundant


Mapa sinòptic previst per aquest dijous a les 18:00 h. Observeu la profunda perturbació que ens afectarà, la qual quedarà encaixonada entre l'anticicló de l'oest de la Península i el que hi ha al nord-oest d'Europa. Es pot comprobar com conté un nucli fred de -20ºC a 500 hpa i estarà reforçada per vents humits de xaloc.


Entre aquest dijous i dissabte es preveu un episodi de pluja general que, per segona vegada aquesta setmana, produirà xàfecs d'intensitat puntualment forta i acumularà quantitats molt abundants de precipitació.

Una pertorbació procedent de l'Atlàntic s'aprofundirà damunt la Península Ibèrica i afectarà Catalunya entre dijous i dissabte. Aquesta fet, unit a la formació d'una petita depressió a la Mediterrània, donarà lloc a precipitacions generals i a l'alteració de l'estat de la mar.

La predicció indica que les precipitacions s'iniciaran dijous pel sud i oest del país. Amb el pas de les hores s'aniran estenent cap a la resta de Catalunya i acabaran essent generals. Divendres es preveu pluja arreu del país, tot i que les més intenses i abundants es centraran a la meitat est i a la resta del litoral i del Prelitoral. Localment seran d'intensitat forta i aniran acompanyades de tempesta.

Entre divendres a la nit i dissabte al matí les pluges s'aniran restringint a la meitat sud, alhora que s'afebliran. Dissabte a la tarda hauran minvat del tot. De manera puntual, és possible que en tot l'episodi s'enregistrin quantitats superiors als 100 mm (l/m2).

On es preveu que s'acumuli menys aigua és a Ponent. A banda, el vent de component sud i est bufarà fort i donarà lloc a una alteració de l'estat de la mar a partir de dijous, especialment a la meitat nord de la costa. Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de Situació Meteorològica de Risc per pluja i per onatge.

Font: http://www.gencat.cat/

divendres, 21 d’octubre del 2011

Primer temporal de pluges


Mapa de precipitació acumulada en tres hores previst pel dilluns. Observeu com serà molt abundant.


Els núvols alts que van aparèixer ahir i els núvols baixos que hem tingut aquesta tarda, són el preludi d'un important canvi d'escenari pel que fa a la situació meteorològica que ha dominat el temps de les últimes setmanes. Aquesta nova situació vindrà marcada per l'allunyament de l'anticicló de les Azores i l'establiment d'un potent anticicló al nord-est d'Europa que ens enviarà vents humits del Mediterrani., entre aquests dos anticiclons, tindrem un profund passadís que permetrà l'arribada d'actives perturbacions cap a casa nostre., la situació es podria allargar durant tota la setmana vinent, amb algunes pauses i una bona regada a tot el país. Tot seguit farem una previsió més detallada.

Aquest dissabte a Palamós tindrem un dia amb nuvolusitat variable, a estones abundant., no es descarta la caiguda d'algun plugim o roina amb el pas de les hores. A la resta de la demarcació hi haurà un dia marcat pels núvols baixos i algunes clarianes més destacables a l'interior, a més, pot caure algun plugim o roina a la costa i Ripollès.

La temperatura pot pujar fins a només 17/19ºC a la costa i interior, i fins a 8/14ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 10/13ºC a la costa, fins a 2/7ºC a l'interior i fins a -4/1ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar molt fluix de llevant o xaloc,amb estones de calma, durant la matinada del dissabte. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda s'espera vent fluix de xaloc. A la nit preveiem vent fluix de xaloc o calma.

L'estat de la mar es preveu amb maror o marejol mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa, amb mar de fons de xaloc, durant tota la jornada.


Aquest diumenge a Palamós preveiem un dia amb predomini dels núvols, acompanyats per algunes precipitacions febles o moderades. A la resta de la demarcació el dia serà similar, amb més pluja en sectors costaners.

La temperatura màxima pot pujar fins a 15/19ºC a la costa i interior, i fins a 8/14ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 10/13ºC a la costa, fins a 0/9ºC a l'interior i fins a -3/3ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component sud-est molt fluix o restar en calma, durant la matinada i matí del diumenge. A la tarda s'espera vent de xaloc a 8/10 nusos. A la nit preveiem vent de xaloc a 15/20 nusos, superior mar endins on s'arribarà a 25 nusos.

L'estat de la mar es preveu amb maror mar endins i marejol arran de costa, durant la matinada del diumenge, amb mar de fons de llevant. Al matí s'espera la mateixa situació. A la tarda hi haurà maror generalitzada, amb mar de fons de llevant o xaloc. A la nit s'espera forta maror generalitzada, amb ones de 1,5 o 2 metres d'alçada. Precaució amb les activitats relacionades amb el mar.



Núvols baixos d'avui divendres que indiquen un canvi de temps.


Avanç de previsió

Dilluns es preveu que ens arribi un sistema frontal molt actiu, reforçat per vents de xaloc. Aquest fet ens portarà les primeres pluges al llarg de la matinada (això segons els mapes d'avui divendres). Amb el pas de les hores les pluges més importants aniran desfilant des del sud-oest, fins acabar escombrant tota la demarcació. Alguns totals de pluja poden arribar als 50/100 mm al final de la jornada, sobretot al Pirineu i en punts propers a la Serralada Litoral. Hem de destacar que també podran caure alguns xàfecs de forta intensitat i acompanyats per tempesta, amb acumulacions sobtades d'aigua als llocs propensos a inundar-se. Es recomana seguir els avisos que es puguin donar des dels mitjans oficials.

Dimarts es preveu que les precipitacions s'allunyin Mediterrani enllà, aquest fet ens pot portar un dia amb predomini del sol, sobretot a la tarda, tot i alguns núvols baixos residuals.També es pot reproduir algun ruixat de tarda cap a la meitat nord de la demarcació. La situació marítima vindrà marcada per la forta mar de fons de llevant o xaloc, amb maror generalitzada i àrees de forta maror. El vent pot bufar fluix amb component sud. Les temperatures poden ser més elevades que dies enrera, arribant fins als 21ºC de màxima a l'interior i prelitoral.

Dimecres hi pot haver un dia asolellat i amb alguns núvols baixos decoratius, juntament amb alguna boira a l'interior. L'acostament d'una altre perturbació que ens podria afectar en dies posteriors, pot reforçar el vent de component sud i est, alterant de nou l'estat de la mar.

dijous, 20 d’octubre del 2011

Dades de pluja i tramuntana




Les intenses pluges caigudes al llarg de la tarda d'ahir, es van mantenir fins ben entrada la matinada, però ja de forma més feble. De mica en mica, els registres que vaig apuntar es van veure superats. Tot seguit us poso els litres recollits entre ahir a la tarda i la passada matinada, al Baix Empordà i sud del Gironès:

Sant Feliu de Guíxols 28,0 mm., Llagostera-Can Gotarra 27,2 mm., Calonge-Mas Pallí 20,0 mm., Palamós 15,0 mm., Palamós-La Fosca 12,4 mm., Bellcaire d'Empordà 10,3 mm., Verges-Ponent 10,2 mm, Calonge 6,4 mm., Palafrugell 6,0 mm.

L'altre fet destacat de la jornada ha estat la baixada de les temperatures i el vent fort de tramuntana, el qual ha arribat fins a 118 km/h a Portbou.

Pel que fa a altres dades d'avui dijous a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 11,9ºC. Estat del cel amb predomini del sol i alguns núvols alts i baixos decoratius, més importants al vespre. Vent de component nord a 20/30 km/h de mitjana, ratxa màxima 60 km/h.
Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1023 hpa, mínima 1020 hpa. Humitat relativa màxima 84 %, mínima 24 %.

Dades de meteoclimatic.com, meteocat.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest divendres

A Palamós hem de preveure un dia amb predomini del sol i l'arribada d'alguns núvols baixos que es faran més presents al llarg de la tarda/vespre. A la resta de la demarcació s'espera una situació similar, amb alguns núvols baixos de bon matí cap al sud, i l'aparició de més núvols en sectors costaners a la tarda.

La temperatura màxima pot pujar fins a 18/20ºC a la costa i interior i fins a 8/14ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 11/13ºC a la costa, fins a 3/9ºC a l'interior i fins a -4/1ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component nord a 14/18 nusos, durant la nit/matinada de dijous a divendres., mar endins i al nord del cap de Begur es pot arribar a 25 nusos. Al matí tindrem vent fluix de tramuntana o calma. A la tarda s'espera vent fluix de gregal o llevant. A la nit preveiem vent fluix de direcció variable o calma.

L'estat de la mar es preveu amb maror mar endins i marejol o mar arrissada arran de costa, durant la nit/matinada de dijous a divendres. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins, amb mar de fons de gregal. A la nit s'espera mar de fons de llevant, amb marejol arran de costa i maror mar endins.

Espectacular tempesta de pols a Texas


La gran paret de pols avançant per localitat de Lubbock (Texas).
Font: http://www.srh.noaa.gov/



El passat dilluns, la localitat de Lubbock (Texas), va ser testimoni d'una impressionant tempesta de pols. Aquesta gran tempesta de pols, coneguda també com a "haboob", s'originà degut al pas d'un front fred, provinent de les Muntanyes Rocallloses, que es dirigí cap a les planes del sud, provocant la formació de grans tempestes generadores de forts vents, els quals aixecaren una veritable muralla de pols que va reduir la visibilitat a zero i el cel es tornà de color taronja.



Animació del front fred avançant per l'interior de Texas.
La línia marró indica la tempesta de pols avançant centenars de quilòmetres al davant seu. Font: http://www.srh.noaa.gov/lub/?n=events-2011-20111017-haboob


En el Comtat de Garsa, els forts vents arribaren a assolir els 120 km/h, com si es tractés d'un huracà. S'ha de destacar també les elevades temperatures que precedien la seva arribada, les quals arribaven fins a 35ºC a Aspermont., una vegada passat el front la temperatura tant sols pujà fins a 22ºC a Amarillo (Texas). Aquesta ventada va fer caure línies elèctriques i provocà varis incendis, a més, els forts vents també van deixar moltes llars sense electricitat i causaren greus danys al sostre d'algunes cases i a l'aeroport.
La mida del haboob era tant gran, que el Servei Meteorològic Nacional el comparà amb una tempesta històrica que tingué lloc el 1935 durant la gran sequera a Stratford, Texas.



Mapa on s'assenyala la greu sequera que afecta a Texas.
Font: http://www.srh.noaa.gov/hgx/?n=drought


L'actual sequera que pateix l'Estat de Texas ha contribuït a l'augment del nombre de tempestes de pols a tota la regió des de l'any passat. L'aparició de haboobs es pot reproduir en els propers mesos, ja que les condicions de sequera no desapareixeran, segons els pronòstics.


Vídeos de la tempesta de pols:









dimecres, 19 d’octubre del 2011

Forts ruixats de tarda


Imatge del radar meteorològic d'aquesta tarda a les 18:24 hora oficial on es veu el fort ruixat que queia a Palamós.


Tal com es preveia, després d'unes setmanes marcades per la sequera i per un ambient més propi de l'estiu, finalment, el pas d'un sistema frontal ens ha portat alguns ruixats, els quals han afectat amb especial intensitat el sud del Baix Empordà, el sud del Gironès i a la Selva.
A Palamós fins ara ens han caigut 12,4 mm amb forta intensitat, la major part caiguts entre quarts de sis i les set de la tarda, i la resta entre les nou i les deu de la nit.

Cal destacar la forta intensitat de precipitació observada en els ruixats de la tarda, acompanyats també per algun focus tempestuós, i caracteritzats per la seva extrema irregularitat, ja que hi ha hagut indrets on queien veritables cortines d'aigua i al costat en prou feines queien quatre gotes.

Aquestes són les dades més destacades de precipitació al Baix Empordà i al Gironès (dades fins les 21:30h): Llagostera-Can Gotarra 22,7 mm., Sant Feliu de Guíxols 21,0 mm., Castell d'Aro 18,1 mm., Calonge-Mas Pallí 13,0 mm., Palamós 12,4 mm., Llagostera-Mont-Rei 8,0 mm i Calonge 2,7 mm.


Altres dades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 20,8ºC, mínima 15,2ºC. Estat del cel enterenyinat per núvols alts al matí i amb el creixement de grans nuvolades de tarda acompanyades per forts ruixats. Vent de l'oest-sud-oest fluix de matinada i de l'est-nord-est a 10 km/h de mitjana la resta del dia, ratxa màxima 37 km/h. Estat de la mar amb marejol mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1019 hpa, mínima 1017 hpa. Humitat relativa màxima 91 %, mínima 66 %. Dades de meteoclimatic.com, Puertos del Estado i meteocat.com.



Mapa de llamps d'avui.


Previsió per aquest dijous

A Palamós es preveu un dia marcat per un ambient assolellat, però encara es pot mantenir algun núvol baix decoratiu., a més, no es descarta que pugui caure algun ruixat o plugim, durant les properes hores. A la resta de la demarcació hem d'esperar unes immediates hores marcades per la possibilitat que caiguin alguns ruixats irregulars a qualsevol indret., durant la resta de la jornada hi predominarà el sol., no obstant, al llarg de la tarda poden crèixer nuvolades a prop del Montseny o Serralada Transversal i deixar algun ruixat poc important.

La temperatura màxima pot pujar fins a 16/20ºC a la costa i interior, i fins a 7/15ºC al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -5/6ºC al Pirineu., amb més fred als cims que a les valls, fins a 7/11ºC a l'interior i fins a 12/14ºC a la costa.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component nord a 20/25 nusos, durant la nit/matinada de dimecres a dijous., mar endins i al nord del cap de Begur es pot arribar a 30 nusos. Al matí tindrem vent de tramuntana a 8/12 nusos, superior mar endins i al nord del cap de Begur on tindran 20/25 nusos. A la tarda s'espera tramuntana a 15/20 nusos, superior al nord del cap de Begur. A la nit preveiem la mateixa situació.

L'estat de la mar es preveu amb maror o forta mar endins i marejol arran de costa, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Durant la resta de la jornada tindrem una situació similar.



Imatge de radar a les 20:54 hora oficial.

Viatge a La Palma: Garafía


Stratocumulus stratiformis opacus, vistos a Garafía.


La imatge superior ens mostra uns bonics stratocumulus stratiformis opacus, vistos al costat de l'Església de Santo Domingo, a Garafía.

Aquest núvols baixos solen aparentar masses arrodonides, en grups, alineades, o en forma d'ones, on els seus elements individuals són més grans que els dels altocúmulus, això permet diferenciar-los, juntament amb el fet que els stratocumulus apareixen en altituds més baixes, per sota dels 2.500 metres. Una forma senzilla de distingir-los, és comparar la mida de cada núvol individual., això es fa apuntant el dit polze en la direcció del núvol, si aquest és com la mida del polze, es tracta d'un altocúmulus, si és com tota la mà, ens trobem amb un stratocumulus.

Normalment aquest gènere nuvolós no provoca precipitació, encara que pot donar roines, plugims, o volves de neu. No obstant això, aquests núvols solen ser un indicatiu de canvi de temps, anunciant futures tempestes o l'acostament d'un front.



Església de Santo Domingo (Garafía) amb el cel cobert per una capa uniforme d'estratocúmulus.


Garafía és un municipi situat al nord-oest de l'illa de La Palma i la seva capital municipal s'anomena Santo Domingo. Altres barris importants són Las Tricias, Juan Adalid, Don Pedro, La Mata, El Tablado, "Roque Faro" i Franceses.
El seu terme municipal és força extens, ja que arriba fins als 103 km2, amb una longitud de costa de 25,50 km, i amb una població de 1.800 habitants.

La capital del municipi està situada a una altitud de 400 metres i en el seu ampli terme municipal es troba el Roque de los Muchachos, el punt més alt de l'illa amb 2.426 msnm. Des de la població hi surt una carretera que hi porta, malauradament, degut a l'existència de plaques de gel a la calçada, no hi vaig poder pujar...potser serà una excusa per tornar-hi.

Per la seva situació, Garafía està exposada als vents alisis i a les borrasques atlàntiques, encara que els alisis, acompanyats pel seu mar de núvols, rarament passen de "Hoya Grande", deixant a Las Tricias lluny del seu abast.

Com és normal a les illes Canàries, la zona costanera es caracteritza per ser bastant àrida, tot i que ràpidament s'hi assoleixen altures considerables, i a Santo Domingo o a Las Tricias, nuclis situats a uns 400 metres d'altitud, la pluja acumulada al llarg de l'any ronda els 600 litres per metre quadrat. En aquests indrets el paisatge està dominat per "tabaibas", "jaras", "cardones", "higuerillas" i algun bruc aïllat.

Més amunt, a uns 1.100 metres d'altitud, es poden recollir uns 860 litres per metre quadrat, indret dominat pel "monte verde" dels brucs, "fayas", "acebiños", falgueres i laurisilva, a més de ser la zona on apareixen més volcans, alguns bastant erosionats, fet que en dificulta la seva identificació. A partir d'aquí comencen els pins, fins que arribem als cims, on hi domina una pobre vegetació formada principalment per "codesos espinosos" que desapareixen als voltants del Roque de los Muchachos.

L'activitat econòmica del municipi es centra en l'agricultura i la ramaderia, generant una important indústria del formatge que compta amb un centre de maduració i comercialització del producte. L'elaboració del saborós formatge artesà de cabra, ovella o barrejat, adquireix el seu característic sabor després de ser fumat amb penques de figues de moro seques, brucs o closques d'ametlles, fet que puc corroborar.

Però sens dubte, el turisme rural també és una aposta que s'està imposant.



Església de Santo Domingo erigida en el segle XVI. Al seu interior hi podem veure una interessant arquitectura amb un enteixinat mudèjar i interessants mostres d'imatgeria religiosa, destacant la venerada Virgen de Nuestra Señora de la Luz.


dimarts, 18 d’octubre del 2011

Algun ruixat i tramuntanada


Mapa de vent en superfície previst per la nit de dimecres a dijous.
Observeu la tramuntanada que es prepara.


Aquest dimecres, el pas d'un sistema frontal obrirà les portes a una nova entrada del vent de tramuntana. Aquest vent del nord podrà bufar amb forta intensitat a l'Empordà, agreujant encara més el perill d'incendi. Abans però, existeix la possibilitat que caigui algun ruixat dispers cap a l'interior de la demarcació., ara com ara, aquests ruixats podrien ser una mica més intensos cap a la meitat oest, sobretot a prop del Montseny i al sud de la Costa Brava, on no es descarta algun fenomen tempestuós acompanyat amb calamarsa.

S'ha de destacar que amb els ruixats i l'aire fred que entrarà al darrera del front, la temperatura mínima es podrà donar al final de la jornada.

Pel que fa a les dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 21,8ºC, mínima 13,7ºC. Estat del cel amb predomini del sol i algun núvol alt i baix decoratiu.
Vent de direcció variable fins a mitja tarda, llavors s'ha imposat el garbí a 10/15 km/h, ratxa màxima 27 km/h. Estat de la mar amb marejol fins a les tres de la tarda, i maror a partir de llavors, amb mar de fons de xaloc, tot això mar endins., arran de costa l'onatge ha sigut menys destacable.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hpa, mínima 1019 hpa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 70 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós hem d'esperar un dia dividit en dues meitats, amb un matí més assolellat i una tarda més tapada que ens pot portar algun ruixat poc important. A la resta de la demarcació el dia també es presentarà força variable, amb més sol al matí i una tarda marcada pels ruixats irregulars a qualsevol indret, més importants cap al sud i oest, on hi pot haver algun nucli tempestuós una mica destacable.

La temperatura es quedarà més frenada, amb màximes de 21/23ºC a l'interior, de 20/22ºC a la costa i de 15/20ºC al Pirineu. La mínima pot donar-se al final del dia, amb valors d'uns 10/12ºC a l'interior, 13/16ºC a la costa i d'uns -2/8ºc al Pirineu, amb més fred als cims que a les valls.

El vent al nostre sector costaner pot bufar amb component sud-oest, a 4/6 nusos, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí tindrem vent de garbí a 6/10 nusos. A la tarda i sobretot al vespre, acabarà entrant la tramuntana a 10/14 nusos, més important al nord de la comarca. A la nit es preveu vent de tramuntana a 25/30 nusos., el vent serà superior mar endins on hi hauran 35 nusos.

L'estat de la mar es preveu amb maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda preveiem mar arrissada arran de costa i maror mar endins. A la nit tindrem marejol o maror arran de costa i forta maror mar endins.

Inici de setmana un xic més tardorenc


Cúmulus congestus vist des de Romanyà de la Selva. Aquestes nuvolades precitaren alguna roina durant el vespre a Palamós. Observeu també la caiguda de les fulles de les branques que es veuen a la dreta.


La diferència, pel que fa als aspectes meteorològics, entre aquest inici de setmana i l'inici de la setmana passada és més que notòria, ja que hem passat d'un cel completament serè i unes temperatures inusualment elevades, a tenir una mica més de moviment, en forma d'aparició d'abundants cúmulus, que fins i tot han deixat alguna roina, i amb una temperatura més pròpia d'aquestes dates, sobretot durant la nit.

Si el dilluns dia 10 assolirem 28,6ºC de temperatura màxima, ahir dilluns dia 17 vam tenir 20,3ºC, uns 8,3ºC menys. La mínima també ha notat l'estancament de l'aire fred durant la nit, ja que si el dilluns dia 10 baixàrem fins a 14,8ºC, ahir dilluns dia 17 vam baixar fins a 12,7ºC.

Aquest augment nuvolós i les temperatures molt més habituals per aquestes dates, ens indiquen que la tardor va imposant la seva llei., si a aquest fet hi afegim la reducció palpable de les hores de llum solar, això ens porta irremeiablement cap a la realitat que marca el calendari, on la tristor dels dies foscos s'anirà imposant.
De ben segur que a partir d'ara molta gent ja començarà a enyorar els dies llargs de l'estiu i les temperatures càlides, no obstant, sempre hem de pensar que no hi ha estiu sense hivern.



Nuvolades d'ahir al migdia vistes des del Molí de Vent.


Pel que fa altres dades d'ahir dilluns a Palamós.,vent de mestral molt fluix de matinada i vent de component est i sud a partir de mig matí, a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 23 km/h.
Estat de la mar amb marejol o maror mar endins i mar arrisada o marejol arran de costa, mar de fons de l'est i sud-est. Pluja inapreciable.
Pressió atmosfèrica màxima 1024 hpa, mínima 1022 hpa.
Humitat relativa màxima 92 %, mínima 76 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.)



Cúmulus vistos des del Molí de Vent.


Recull d'imatges dels diferents tipus de cúmulus que creixien ahir a la tarda a sobre Les Gavarres: