Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 15 de setembre del 2011

Els rajos crepusculars i els rajos anticrepusculars del passat dimarts


Raigs anticrepusculars vistos des de Can Duran, Palamós. Fotografia realitzada per Francesc Pruneda (http://www.astroemporda.net/).


Diuen que un dimarts dia 13 pot portar mala sort, però el passat dimarts, molta gent de la nostra comarca i d'altres comarques properes, van tenir la gran fortuna d'observar un fenomen molt curiós i poc freqüent, anomenat raigs anticrepusculars.

Tot i que jo no vaig poder fotografiar-los, ja que en aquells moments estava al cotxe just al mig de l'autovia, també vaig poder gaudir de la seva visió., per sort, altres persones que també estaven atentes ho van poder fotografiar, tal com mostra el recull d'imatges que s'han publicat en diferents indrets.

Recentment, ja us vaig parlar dels raigs o rajos crepusculars, els quals es veuen com unes franges gairebé paral.leles, però que semblen divergir a causa de la perspectiva lineal. Solen aparèixer quan diversos objectes, com ara els cims de les muntanyes o la presència de núvols, provoquen una ombra en els rajos del Sol., llavors, els diversos compostos presents en l'aire (pols, contaminació, vapor d'aigua, etç...) dispersen la llum solar i fan que els rajos siguin visibles.



Aquesta composició ens mostra a l'esquerra, uns rajos crespusculars que divergeixen del Sol., si ens giràvem uns 180º es veien uns rajos anticrepusculars que convergien en el punt antisolar, tal com es veu a la part dreta. Fotografia realitzada per Ignasi Font, des de Begur (a prop de Palafrugell). Font: http://www.324.cat/


Els rajos crepusculars i anticrepusculars, van ser originats per l'ombra d'un potent núvol de desenvolupament vertical (cumulunimbus), que aquella tarda va crèixer al Berguedà, assolint una gran alçària (possiblement d'uns 10.000-15.000 metres). A la imatge superior es veu aquesta nuvolada.

Si els rajos crepusculars divergeixen del Sol, els rajos anticrepusculars semblen convergir-hi. Els raigs anticrepusculars es poden veure en molt comptades ocasions i per veure'ls ens hem de posar d'esquenes al Sol. Aquests rajos semblen convergir cap al punt antisolar, situat en el punt de l'esfera celest que es troba al davant del Sol.

El fenomen de perspectiva que ens fa veure aquestes convergències i divergències, és molt semblant a quan veiem un camí llarg i recte, que convergeix cap a l'horitzó, però si ens girem, veurem com en sentit contrari també convergeix cap a l'horitzó oposat., no obstant, tant en un sentit com en l'altre, es tracta d'una mera il.lusió.


Recull d'imatges



Raigs anticrepusculars convergint cap a l'est, a la vora del cap de San Sebastià. Fotografia feta des de Mont-ras per la Marta Güell Genís. Font:http://www.324.cat/



Imatge captada a les 8 del vespre del 13/09/2011 des de l'estadi municipal de Palafrugell. La foto està presa en sentit Est, o sigui que la posta de sol la tenim a l'esquena. Foto realitzada per Frederic Martí. Font:http://www.324.cat/



Des de Bescanó (Gironès) també es van poder veure. Fotografia realitzada per Aleix Urbano, amb els raigs anticrepusculars convergint a sobre la muntanya de Santa Anna. Font: http://www.324.cat/