Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 de juliol del 2013

Cap de setmana amb molta xafogor, bandera vermella i núvols medusa

Mar de fons del dissabte passat al vespre, amb forta maror. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


El passat dissabte 27 de juliol, l'elevat grau d'humitat relativa i l'elevada temperatura, ens deixaren una temperatura de xafogor extremadament alta que arribà als 40ºC al centre del dia.
Un altre dels fets més destacables va ser la presència d'una notable mar de fons de xaloc, especialment a la tarda/vespre, amb unes onades que arribaven als 1,5 metres en alguns casos, tal com apreciem a la imatge que obre aquest article.
Com és normal, aquesta situació obligà a hissar la bandera vermella a la Fosca, no obstant, malgrat que aquesta bandera ens indica que el bany està prohibit, nombrosos banyistes no en van fer cas, tot posant en perill la seva integritat física i la dels socorristes.
A les fotos també apareixen surfistes, en aquests cas una mica més preparats per les onades.


Bandera vermella per l'estat de la mar el dissabte a la tarda/vespre a la Fosca.


El mal estat de la mar també vingué acompanyat per nombrosos núvols baixos o boires altes del gènere Stratus, els quals reduiren la visibilitat i ocultaren els cims dels turons propers de les Gavarres.

Pel que fa a les temperatures, aquestes arribaren fins als 31/32ºC a l'interior de la comarca. També hi hagué una altre mínima tropical a Palamós i en altre poblacions, com a Castell d'Aro o Torroella de Montgrí.

Màximes enregistrades el passat dissabte 27 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,8ºC (18,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 31,1ºC (19,6ºC)., la Tallada d'Empordà 30,8ºC (19,2ºC)., Torroella de Montgrí 30,4ºC (20,0ºC)., Castell d'Aro 30,2ºC (20,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 27 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,7ºC, mínima 22,9ºC. Estat del cel amb domini del sol al migdia i abundants núvols baixos (St) de bon matí i al llarg de la tarda/vespre. Vent de component E al matí, a 5km/h de mitjana, i vent del SE i S a la tarda a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23km/h SSE. Estat de la mar amb maror o forta maror, mar de fons de xaloc. Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com)


Recull de fotos del passat dissabte 27 de juliol


Núvols baixos i forta xafogor la tarda del dissabte.


Dissabte a la tarda amb boirines i ambient molt carregat.


Fort onatge a la Fosca amb gent banyant-se igualment tot i la bandera vermella...


Bandera vermella a Sant Esteve de la Fosca.


Forta mar de fons del dissabte a la tarda amb cel cobert per estrats.


D'altre banda, ahir diumenge 28 de juliol, es va mantenir una marcada mar de fons de xaloc amb maror, a més, la forta xafogor es va fer notar de valent.
Gràcies a l'ambient carregat i el cel cobert per boires altes o boirines, van fer que les mínimes fossin tropicals a tota la comarca. A Palamós la mínima va ser especialment alta, amb uns més que notables 24,4ºC.

A part d'aquestes mínimes exageradament altes, també s'ha de fer esment als bonics núvols mitjans del gènere Altocumulus que aparegueren a la tarda, amb alguns exemplars molt curiosos d'Altocumulus floccus virga, anomenats col·loquialment com a núvols medusa.
També van arribar alguns Altocumulus floccus o les típiques cabretes, que anunciaven el pas d'un sistema frontal molt desgastat que ens ha deixat algun ruixat tempestuós durant la passada matinada, amb molta fressa però pocs litres.

En un altre ordre de coses, desprès que les temperatures màximes de l'interior de la comarca baixessin el passat dissabte respecte a les del divendres, ahir diumenge aquestes es varen tornar a recuperar fins assolir els 35ºC.


Altocumulus floccus virga vistos ahir diumenge des de Gualta (Baix Empordà).


Les típiques cabretes d'ahir al vespre des de Gualta.


Màximes enregistrades ahir diumenge 28 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 35,0ºC (21,6ºC)., la Tallada d'Empordà 33,5ºC (21,8ºC)., la Bisbal d'Empordà 33,8ºC (21,3ºC)., Torroella de Montgrí 31,6ºC (22,9ºC)., Castell d'Aro 30,4ºC (23,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 28 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,4ºC, mínima 24,4ºC. Estat del cel amb domini del sol al migdia i abundants núvols baixos o boires altes i boirines (St) fins a mig matí, amb alguns altocúmuls (5/8) a la tarda/vespre. Vent amb predomini del component SSO, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32km/h SSO. Estat de la mar amb maror, mar de fons d'entre migjorn i xaloc. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com)


Recull de fotos d'ahir diumenge 28 de juliol


Núvols medusa.


Altocumulus des de Gualta amb el Montgrí al fons.


Núvols medusa.


Iridiscència.


Altocumulus floccus virga.