Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 de juliol del 2013

Màximes de 36ºC, garbinada, previsió de més calor i repetició del castell de focs

Mapa de temperatura a 850hPa previst per diumenge a les dues de la tarda. S'esperen isotermes de 24ºC a sobre l'Empordà, a uns 1.500 metres.


Ahir dijous 25 de juliol el dia ens va portar dues novetats destacables: garbinada i màximes de 36ºC.

Després que el famós vent de garbí només hagués aparegut de forma escadussera durant les darreres setmanes, el vent del sud-oest per fi va fer acte de presència durant tot el dia amb notable intensitat.
Aquest fet, a més, també va alterar l'estat de la mar com feia dies que no passava, ja que a la tarda hi havia una mica de maror amb nombrosos blancalls i marejol destacat al matí/migdia.
Cal destacar que el vent de garbí bufà amb insistència i persistència a uns 20km/h de mitjana, amb una ratxa màxima de 40km/h.

Tota aquesta garbinada entrà de forma reescalfada terra endins i va fer pujar els termòmetres fins als 36ºC en nombroses poblacions del Baix Empordà.
Com ja vaig avançar en un anterior article, la calor ha anat de menys a més els darrers dies, i amb previsió que durant el cap de setmana es tornin a repetir les màximes properes als 35ºC o superiors a l'interior de la comarca, coincidint amb el màxim acostament de la bombolla d'aire càlid saharià que es veu emergir del nord d'Àfrica en el mapa que obre aquest article.
Arran de mar, la marinada podrà mantenir a ratlla el termòmetre, tal com ja va passar ahir., fins i tot, no es descarta que aparegui algun núvol baix, tot això amb una xafogor terrible.

Malauradament, la punta de calor pot arribar acompanyada per vent moderat de garbí al centre del dia, amb la qual cosa caldrà anar amb especial cura per tal de minimitzar el risc d'incendi si realitzem alguna activitat al camp i trucar al 112 si veiem foc o alguna columna de fum.
Hem de tenir present que la vegetació herbàcia i arbustiva ha crescut molt en la darrera primavera i darrerament s'ha assecat molt, degut a la falta de pluges del present mes. Aquest fet unit a les altes temperatures previstes, faran que es mantingui un risc d'incendi elevat a tot el nostre sector. Cal recordar que a Palamós només hem recollit dos litres en tot el mes i, en general, a tot el sud de la comarca ha caigut pluja testimonial o inapreciable.


Màximes enregistrades ahir dijous 25 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 35,9ºC (17,9ºC)., la Bisbal d'Empordà 35,7ºC (18,8ºC)., la Tallada d'Empordà 34,6ºC (19,1ºC)., Torroella de Montgrí 31,8ºC (19,7ºC)., Castell d'Aro 29,8ºC (19,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 25 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC, mínima 21,8ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb calitja. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com)

REPETICIÓ DEL CASTELL DE FOCS

En un altre ordre de coses, avui divendres a les 23:30h tindrà lloc la repetició del famós castell de focs de la Festa Major d'enguany, el qual no va sortir del tot bé per una errada informàtica. Esperem que a la segona vagi la vençuda!

Per més informació:

http://www.palamos.cat/palamos/ajuntament/noticies.aspx?id_registre=728