Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 de juliol del 2013

Reserva Biològica "Bosque Nuboso Monteverde"

Una imatge de l'espectacular "Bosque Nuboso" amb les típiques boires.


La famosa Reserva Biològica "Bosque Nuboso Monteverde" (Costa Rica) és una destinació d'ecoturisme molt popular i important d'aquest país centreamericà, a més, aquesta reserva biològica forma part d'un dels espais més importants i reconeguts del món. Amb un bosc verd i frondós únic, aquest indret privilegiat es troba localitzat al nord de la província de Puntarenas, a 6 km a l'est del poble de Santa Elena.


Mapa de l'àrea de Monteverde.


Cal fer esment que, a diferència dels boscos plujosos, els boscos ennuvolats com el que veiem avui moltes vegades reben menys pluja. No obstant això, com que el bosc ennuvolat de Costa Rica es troba situat a una altura major,  té més humitat gràcies a la condensació del vapor d'aigua en forma de boires quasi permanents i núvols baixos, tot permetent que el bosc es mantingui amb una verdor excepcional i que tingui més dies ennuvolats que un bosc plujós pròpiament dit.

Aquesta reserva biològica està situada entre els 1.200 i 2.600 metres d'alçada, la qual cosa facilita la presència d'una coberta boirosa que manté una fantàstica diversitat de flora i fauna. Amb freqüència es crea un entorn fantasmagòric i misteriós, fent que aquesta reserva es consideri un dels santuaris de vida salvatge més excepcionals de la regió tropical d'Amèrica.


Bromèlies sobre troncs d'arbres. Planta epífita característica del Bosque Nuboso.


Flor d'helicònia. Aquesta planta té més de 100 espècies diferentes i és característica dels boscos tropicals.


Pel que fa al clima que la caracteritza, aquesta regió està àmpliament influenciada pels efectes del fenomen climàtic de El Niño i La Niña, els quals poden reportar llargues temporades de sequera indistintament. Generalment, les precipitacions poden arribar als 3200mm anuals, concentrades la major part a l'època plujosa d'entre els mesos de maig i gener. L'època "seca" es troba entre els mesos de febrer-abril.
Cal dir que tota l'àrea muntanyosa on hi ha el Monteverde, amb un eix principal format per la serralada volcànica i la serra de Tilarán, rep un marcat flux de l'est procedent del mar Carib que ve carregat d'humitat.
La temperatura mitjana ronda els 24/26ºC al llarg de l'any.


Una de les moltes cascades del Monteverde. L'aigua flueix per tot arreu, malgrat que hi vaig anar a l'època "seca".


La Reserva "Bosque Nuboso Monteverde" abarca vuit zones biològiques diferenciades i cobreix una àrea de 10.500 hectàrees. És la llar de més de 2.000 espècies de plantes i arbres, 100 espècies de mamífers, més de 400 espècies d'ocells i més o menys 1.200 espècies d'amfibis i rèptils.
Quan s'explora el bosc es fàcil trobar-se amb una gran varietat d'ocells i animals, com l'ocell campana (Procnias tricarunculata) o el quetzal, jaguars, pumes i micos, no obstant, altres espècies no han tingut tanta sort, ja que s'estima que un 40% dels amfibis s'han extingit en els darrers anys, entre ells el famós gripau daurat (Bufo periglenes), que es va extingir l'any 1987, a causa, d'entre altres factors, del canvi climàtic.
Cal considerar que aquest gripau necessita criar en aigua dolça que es trobi al voltant dels 12°C, però desgraciadament des del 1989 la temperatura de l'aigua del Monteverde mai ha baixat per sota dels 15 graus.

Aquest paisatge únic també és l'hàbitat de més de 300 espècies d'orquídies i 200 espècies de falgueres exòtiques com les 'hot lips' i altres plantes.


En "El Bosque Nuboso" també s'hi poden realitzar algunes activitats d'aventura com els cables penjats, els ponts penjants o les tirolines. Els cables més espectaculars poden arribar als 800 metres de llarg i tenir 150 metres d'altura. Una manera diferent i espectacular de visitar aquest bosc màgic que no em vaig perdre...


Recull de més imatges de "El Bosque Nuboso-Monteverde"


Núvols baixos cobrint els cims i bosc espectacular.


Prats de pastures dins els límits del parc. El color verd ho domina tot.


Rius, pastures i boscos tropicals al Monteverde, amb el cel ennuvolat.


Riu i una típica "hacienda" en un paisatge muntanyós.


Una altre cascada.


Centre de recepció de visitants a "El Bosque Nuboso".


Tirolines creuant el bosc ennuvolat des de l'aire entre arbres gegantins. Al fons al típica boira.