Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 20 de juliol del 2013

Divendres amb tempestes fortes a molts punts de la comarca

Cumulunimbus arcus a la Fosca ahir a la tarda. Autor: Joan Coromina.


Ahir divendres 19 de juliol, malgrat l'aparença amenaçadora que presentava el cel i la remor dels trons llunyans, només van caure 1,8mm al centre de Palamós., així mateix, en altres indrets com a Santa Cristina d'Aro o Sant Feliu de Guíxols no va caure cap pluja apreciable.

Tal com es preveia, les tempestes i ruixats que es formaren a l'interior de la comarca arribaren molt desfets a la línina costanera, tot i que ens deixaren algunes imatges molt interessants com el bonic Cumulunimbus arcus que veiem a la imatge superior, captat ahir a la tarda des de la Fosca per en Joan Coromina.

Aquest núvol en forma d'arc (arcus), que en anglès s'anomena núvol prestatgeria (shelf cloud), acompanya la part d'avantera dels núvols de tempesta o línies de turbonada.
L'arcus en una tempesta elèctrica ens delimita el corrent descendent i el corrent ascendent.

Com és conegut, en una tempesta l'aire fred que acompanya la pluja descendeix, i després s'estén lateralment quan arriba a la superfície de la terra., en canvi, l'aire més càlid i més humit s'eleva en el seu flanc davanter, o front de ràfegues.
Quan aquest aire calent i humit es condensa es veu el curiós núvol en forma d'arc.

En un altre ordre de coses, pel que fa als efectes de les tronades d'ahir a la tarda, cal destacar la forta pedregada que caigué en algunes localitats de la nostre comarca. Aquest fet va provocar greus danys als conreus agrícoles, sobretot a les plantacions de fruiters, als camps de blat de moro i a l'horta de la zona de la Tallada d'Empordà o Torroella de Montgrí.

Dades de precipitació d'ahir divendres 19 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Verges 46,4mm., Torroella de Montgrí 44,4mm., la Tallada d'Empordà 37,6mm., Bellcaire d'Empordà 30,2mm., Palafrugell 25,4mm., la Bisbal d'Empordà 18,0mm., Monells 15,9mm., Calonge-Mas Pallí 5,6mm.


Mapa de llamps d'ahir divendres.


Màximes enregistrades ahir divendres 19 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,4ºC (15,9ºC)., Monells 30,3ºC (15,1ºC)., la Tallada d'Empordà 28,8ºC (16,6ºC)., Torroella de Montgrí 28,6ºC (17,1ºC)., Castell d'Aro 28,0ºC (16,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 19 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 27,1ºC, mínima 19,5ºC. Estat del cel dominat pel sol fins a primeres hores de la tarda, amb alguns intervals de St, Sc, Ac i Ci, i cel cobert a partir de llavors amb encluses primer i desprès Cu i Cb, amb un petit ruixat a les 18:00h. Pluja 1,8mm (2,2mm a la Fosca). Vent amb predomini del component ESE a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com)