Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 28 de febrer del 2015

26 i 27 de febrer: pluja, tramuntana a 100 km/h i iridiscències

Cirrocúmuls amb iridiscències vistos ahir divendres a la tarda. Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


Ahir divendres 27 de febrer vàrem tenir l'enèssima tramuntanada d'aquest hivern. Tal com es preveia, després del pas d'un sistema frontal durant la nit/matinada, altre vegada va entrar l'anticicló de les Açores en forma de falca, aquest fet, juntament amb la presència de la típica pertorbació italiana i el pas del corrent en jet per sobre la nostre vertical, va reforçar el vent de tramuntana de manera molt important.
A Palamós, la tramuntanada va ser especialment intensa al llarg del matí/migdia i, a més, va augmentar d'intensitat de forma sobtada quan va acabar de ploure després de les 10 del matí.
Tot i que de matinada tan sols hi hagué vent en calma o vent de component NNO a 2/5 km/h de mitjana, a primeres hores del dia el vent va anar pujant d'intensitat fins als 15 km/h de mitjana. Així mateix, el plat fort de la ventada va entrar a partir de les 10:30h, moment en el qual el vent de component NNO va pujar fins als 30/40 km/h de mitjana i assolí una ratxa màxima de 98 km/h.
La tramuntanada va continuar a uns 30/40 km/h de mitjana fins a les 19:00h, a partir de llavors va baixar una mica d'intensitat fins als 20/25 km/h de mitjana, tot i que va seguir bufant al llarg de la nit i la matinada passades.

A la resta del Baix Empordà les ratxes més fortes de vent del nord van ser, segons Meteocat i Meteoclimatic, els 161 km/h de Portbou, 122 km/h a Castelló d'Empúries, 113 km/h a Bellcaire d'Empordà, 110 km/h a Navata, 90 km/h a Verges o 89 km/h a La Bisbal d'Empordà.

En relació a les precipitacions que ens deixà el sistema frontal fred de la matinada i la posterior convergència de vents que es donà al matí, es pot afirmar que a l'estació meteorològica situada al nucli antic de Palamós només es van recollir 1,4 mm.
Altres dades de precipitació registrada durant la matinada i el matí d'ahir divendres al Baix Empordà són els 3,2 mm de Torroella de Montgrí, 3,1 mm a La Tallada d'Empordà, 2,8 mm a Monells, 2,1 mm a La Bisbal d'Empordà o 1,5 mm a Castell d'Aro. Dades de Meteocat.


Cirrocúmuls amb iridiscència vistos ahir a la tarda.


Després del matí ennuvolat, amb 8/8 Cu, Sc, St i plugim, a partir del migdia/primeres hores de la tarda  es van obrir  grans clarianes fins a deixar una tarda assolellada, amb entre 2/8 i 3/8 Cc i Ac.
Els cirrocúmuls que hi havien a la tarda, juntament amb la presència del sol, van generar les boniques iridiscències que podeu veure a les fotos superiors.
Un núvol iridiscent és un núvol que presenta uns colors semblants als que podem trobar en taques d'oli, quitrà, gasoil o gasolina en superfícies d'aigua, i són causats per un fenomen semblant a la irisació.
És un fenomen meteorològic relativament comú i normalment pot ser observat en altocúmuls i cirrocúmuls, sobretot en lenticulars, i molt poques vegades en núvols cirrus. Aquests colors solen ser de tonalitat pastel, però a vegades poden ser molt vius. La iridiscència pot ser observada amb més freqüència prop del sol i amb més facilitat ocultant el sol darrera d'un arbre o edifici, utilitzant ulleres de vidres foscos o observant el cel mitjançant el seu reflex en un mirall convex o una superfície d'aigua.

Els núvols iridiscents són el resultat de la difracció de la llum solar a través de petites gotes d'aigua o, fins i tot, de petits cristalls de gel que componen aquests núvols, desviant els raigs solars de forma individual. Els cristalls de gel més grans provoquen halos, els quals són producte de la refracció i no de la iridiscència. Per aquesta mateixa raó, també es diferencia d'un arc de Sant Martí provocat per la refracció en gotes més grans.
Si parts del núvol tenen gotes o cristalls de mida semblant, l'acumulació d'aquest efecte provoca la seva coloració. El núvol ha de ser molt prim, de manera que la majoria dels raigs de llum incideixin només en una gota. Aquesta és la raó per la qual la iridiscència és veu normalment a les vores dels núvols o en núvols semitransparents. La iridiscència més clara i acolorida és aquella provocada per núvols de recent creació, ja que les seves gotes tenen la mateixa mida. Quan un núvol prim té gotes de mida semblant en gran part de la seva superfície, la iridiscència apareix en forma de corona, composta d'un petit nombre d'anells concèntrics de colors al voltant del Sol o la Lluna i una brillant aurèola central.

En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren 3 graus més baixes de mitjana comparades amb les del dia bans, degut a l'aire fred que entrà, amb sensació de fred més marcada degut al vent.
Els valors van oscil·lar entre els 12,6ºC de Palamós, com a màxima més alta, i els 11,6ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 1 i 2 graus en alguns punts i en d'altres no canviaren. Els 6,9ºC de Monells foren la mínima més freda, i els 9,0ºC de Verges, es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 27 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,0ºC (7,0ºC)., La Tallada d'Empordà 12,0ºC (8,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,9ºC (7,6ºC)., Monells 11,8ºC (6,9ºC)., Torroella de Montgrí 11,6ºC (8,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 27 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 8,6ºC. Estat de la mar amb marejol arran de costa, nombrosos blancalls i forta maror a poca distància., mar endins hi havia maregassa o mar brava (onatge sig. de 3,16 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 5,04 metres a les 13:00h i de 4,45 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel gris i plugim inapreciable el passat dijous al migdia. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:09:51).


Per acabar el resum meteorològic, s'ha de fer esment que el passat dijous 26 de febrer, el pas de les restes d'un front càlid va deixar-nos un cel ennuvolat i quatre gotes inapreciables al matí/migdia, amb algun plugim una mica més destacat a la tarda que deixà un total de 1,2 mm a La Fosca i 0,6 mm al centre del nucli antic de Palamós.
A la resta del Baix Empordà, com a dades més destacades de pluja caiguda el passat dijous, trobem 2,4 mm a Les Olives, 2,1 mm a Monells, 1,9 mm a La Bisbal d'Empordà, 1,8 mm a Castell d'Aro, 1,6 mm a Verges o 1,4 mm a Calonge.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dijous al Baix Empordà, aquestes van baixar 1 grau de mitjana respecte el dia abans, a causa dels núvols i la pluja.
Els 16,5ºC de Calonge foren la màxima més alta comarcal, i els 15,3ºC de Monells o de Castell d'Aro, van quedar com a màximes més baixes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar de forma espectacular degut al vent i als núvols, com per exemple a Castell d'Aro, on la mínima va ser fins a 8 graus més alta que el dia abans., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els 7,9ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 11,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 26 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,8ºC (8,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,7ºC (8,9ºC)., Torroella de Montgrí 15,4ºC (9,9ºC)., Monells 15,3ºC (8,1ºC).,  Castell d'Aro 15,3ºC (7,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 26 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 11,6ºC. Estat del cel cobert, amb entre 6/8 i 8/8 Cu, Sc i St, plugim. Vent de component NNO fins les 14:00h, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O i SO, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma. Ratxa màxima de vent 63 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del N., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert i gotes de pluja a la Plaça Murada el dijous a la tarda.