Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de maig del 2016

1 de maig: tramuntana a 72 km/h, núvols lenticulars i el iot Talitha

Els núvols altocúmuls lenticulars taparen el cel d'ahir diumenge a la tarda.


Tal com estava anunciat, ahir diumenge 1 de maig la tramuntana es va manifestar amb intensitat a la nostre vila. L'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la formació d'una àrea de baixes pressions cap a Itàlia, va generar un fort gradient isobàric que va augmentar la força del vent en superfície de forma molt important, amb una ratxa màxima que arribà fins a 72 km/h a Palamós.

Altres ratxes de vent del nord d'ahir diumenge a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 150 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 117 km/h., Figueres 93 km/h., Castelló d'Empúries 92 km/h., La Jonquera 91 km/h., Sant Miquel de Fluvià 90 km/h., Bellcaire d'Empordà 85 km/h, Roses 81 km/h, Verges 76 km/h.

En un altre ordre de coses, també s'ha de fer esment a la gran variabilitat que va presentar l'estat del cel.
A primera hora del dia el cel es va mostrar asserenat i al llarg del matí només s'observaren ente 1/8 i 3/8 Ac, malgrat tot, a partir del migdia els núvols mitgencs van anar en augment fins a deixar el cel tapat a primeres hores de la tarda, amb els típics núvols lenticulars modelats pel vent 7/8 Ac.
Avançada la tarda els núvols es van anar trencant de mica en mica, i a partir del vespre tan sols van quedar 3/8 Ac.

Pel que fa al temps futur, es preveu un temps plenament assolellat i la tramuntana anirà amainant lleugerament en les properes hores, però sense desaparèixer del tot, ja que encara podrà bufar de forma moderada fins avui al vespre. Les temperatures màximes aniran cap amunt, amb valors de 20/22ºC a la costa i per sobre dels 22ºC a l'interior.


Mapa de superfície d'ahir diumenge. Veiem una clara situació de tramuntana, amb les isòbares molt juntes.


Posta de sol d'ahir diumenge amb altocúmuls lenticulars. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 1 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar amb més o menys força a totes les estacions meteorològiques, gràcies al temps assolellat que hi va haver al migdia.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 3,3ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 3,1ºC respecte el dia abans i a Torroella de Montgrí va pujar 2,6ºC. A Palamós la màxima també va pujar 2,6ºC respecte el dissabte.
En aquest sentit, els 17,8ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,7ºC de Palafrugell i de Sant Feliu de Guíxols van ser les màximes més fresques.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir diferents comportaments segons l'indret, sempre depenent de si hi tocava el vent o no. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,4ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 1,2ºC, per contra, a Monells la mínima va descendir 2,3ºC respecte el dissabte i a Castell d'Aro va baixar 2,5ºC. A Palamós la mínima va ser 1,2ºC més freda que la del dia anterior.
Els 1,9ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 9,7ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 1 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,5ºC (8,8ºC)., Monells 17,4ºC (1,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,2ºC (4,0ºC)., Torroella de Montgrí 16,8ºC (8,9ºC)., Castell d'Aro 16,3ºC (6,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 9,7ºC. Vent: fins les 03:30h va bufar vent de component ONO, NO i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO i NO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 07:00h vent del NNO i NO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h vent del NNO i NO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, SO i OSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NNO, NO i ONO, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 72 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia mar brava (onatge sig. de 4,22 metres a les 09:00h davant del cap de Begur, de 4,45 metres a les 13:00h i de 4,69 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 7,81 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 59%, mínima 17%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El iot de luxe Talitha fondejat al bell mig de la badia de Palamós ahir a la tarda.


Canviant radicalment de tema, també s'ha de remarcar que ahir diumenge es podia veure una embarcació molt particular que es trobava fondejada al bell mig de la badia de Palamós des del passat divendres. Es tracta d'un iot històric anomenat Talitha.
Amb 80 metres d'eslora, és un iot clàssic a motor construït el 1929 per la naviliera Krupp i recondicionat per Devonport, amb un disseny interior de Jon Bannenberg. Pot acomodar fins a 12 passatgers en 6 cabines de gran luxe.

Fou meticulosament reconstruït en la seva totalitat el 1994, mantenint tot l'encant, la brillantor i l'estil d'un hotel clàssic de Londres, però està equipat amb la més moderna tecnologia.

El Talitha es va començar a dissenyar l'any 1927 en els taulers de dibuix dels arquitectes navals Cox Stevens, que eren considerats els principals dissenyadors de iots de la seva època. El iot va ser avarat el 1930 amb el nom My Reveler. Durant 60 anys, va canviar de nom i propietari de manera regular, fins que el 1993, després de la important reconstrucció realitzada per la drassana LMD Devonport a Plymouth, Regne Unit, i amb un disseny de Jon Bannenberg, els actuals propietaris el batejaren de nou amb el seu actual nom.
També s'ha de destacar que aquest vaixell es pot llogar, segons consta en diferents pàgines web.

3 fotos més del núvols de vent que taparen el cel d'ahir a la tarda