Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 de maig del 2016

30 de maig: una altre tarda inestable amb l'AO negativa

Cel ennuvolat i temps plujós ahir dilluns a quarts de nou del vespre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Ahir dilluns 30 de maig, l'embossament d'aire fred que es manté en altura va tornar a ser molt efectiu alhora de deixar-nos una tarda molt inestable.
Després d'un matí assolellat i plàcid, a partir del migdia es va començar a veure el creixement de grans núvols de desenvolupament vertical cap a l'interior de Girona, els quals disposaven de l'energia necessària que els hi proporcionava la gran insolació del migdia, la presència d'aire fred en altura i l'aire humit.

Els gruixuts cúmuls i cumulonimbus del prelitoral i interior de Girona, s'anaren desplaçant cap a la costa amb el pas de les hores, impulsats pel vent de component oest que bufava a uns cinc mil metres d'altura.
A Palamós, el cel es va anar carregant cada cop més al llarg de la tarda, i a partir de les vuit del vespre va caure un ruixat intens acompanyat d'estones amb pluja més moderada, juntament amb el so d'alguns trons llunyans. En total, en el centre del nucli antic de Palamós es van recollir 10,6 mm i al Port Marina 10,8 mm.

Aquesta nova tarda plujosa és un nou capítol de la situació meteorològica que ha regit amb més o menys força els darrers dies i, fins i tot, bona part del present mes de maig i el mes d'abril. De fet, la inestabilitat que ens afecta i que encara ens pot efectar avui dimarts, pot deixar-nos algun petit ruixat o plugim més.
El temps extremament variable està íntimament lligat a l'índex AO negatiu que s'ha apoderat de la circulació general atmosfèrica a l'Atlàntic Nord.

Com he comentat en altres articles, la intensitat amb la que l'aire àrtic o polar penetra cap a latituds mitjanes, està relacionat amb l'Oscil·lació Àrtica o índex AO.
L'índex AO quan es troba en la seva fase positiva, la pressió en superfície és més baixa que l'habitual a la regió polar. Això fa que el corrent en jet de les latituds mitjanes sigui més intens i amb una component més zonal (d'oest a est), amb la qual cosa a la nostre àrea geogràfica tenim un temps avorrit o com a molt arriben fronts molt desgastats en forma de núvols prims. Aquest reforçament provoca un confinament major de l'aire fred de l'Àrtic a la regió polar.
En canvi, quan l'índex AO es troba en la seva fase negativa, la pressió en superfície sobre la zona polar és més alta que la normal, amb una disminució dels vents zonals que al mateix temps permet una major circulació d'aire fred polar cap a latituds mitjanes, amb la qual cosa tenim més números per veure'ns afectats per un temps inestable i fresc.
Com podeu veure a la imatge següent, actualment tenim un índex AO negatiu., això provoca que el temps es mantingui inestable a la nostre zona, a més, les previsions semblen indicar que encara estarem dins de la fase negativa per uns dies més, però de forma paulatina l'índex AO es podria anar decantant cap a la fase positiva.




Mapa de superfície amb fronts d'ahir dilluns. Es veuen altes pressions cap a Groenlàndia i Islàndia, la qual cosa ens dóna elevades possibilitats que pugui ploure a la nostre zona.


Pluja caiguda ahir dilluns 30 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Monells 21,4 mm., Calonge 20,7 mm., Calonge-Mas Pallí 19,0 mm., La Bisbal d'Empordà 16,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 10,0 mm., Palafrugell 9,4 mm., Castell d'Aro 8,4 mm., Verges 8,2 mm., La Tallada d'Empordà 7,7 mm., Torroella de Montgrí 6,4 mm., Bellcaire d'Empordà 6,2 mm., Les Olives 2,0 mm.


Imatge del radar meteorològic d'ahir dilluns a les 19:48h. Veiem com plovia a la nostre àrea de forma moderada.


Temps assolellat amb alguns cúmuls decoratius ahir dilluns a les dotze del migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dilluns 30 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van baixar amb major o menor intensitat a totes les poblacions a causa dels núvols, a l'entrada d'aire fresc amb isotermes de 7/8ºC a 850hPa i a la manca de vent de garbí destacable.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,5ºC respecte el diumenge, a Monells va descendir 1,8ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,8ºC. L'excepció la trobem a Torroella de Montgrí, on la màxima fou 0,8ºC més alta que la del dia anterior. A Palamós la màxima va baixar 0,6ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 23,1ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa comarcal.

Per la banda de les mínimes, es pot constatar com totes elles van anar clarament a menys respecte el dia anterior, a causa del poc vent, a l'entrada d'aire fred i a l'absència de núvols.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 3,4ºC, a Torroella de Montgrí descendí 3,2ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,4ºC. A Palamós la mínima va baixar 2,0ºC respecte el diumenge.
Els 7,7ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 13,3ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Calonge-Mas Pallí van ser les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 30 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,1ºC (8,8ºC)., Torroella de Montgrí 23,0ºC (9,4ºC)., La Tallada d'Empordà 22,9ºC (9,6ºC)., Monells 22,3ºC (7,7ºC)., Castell d'Aro 21,0ºC (10,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 30 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,2ºC, mínima 12,8ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del S i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del SSE, SE i E, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h S. Estat de la mar amb maror al matí, mar de fons del SSO (ones de 0,5/1 metre)., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,88 metres a les 08:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel amenaçador observat ahir dilluns a les 19:02h abans de ploure. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)