Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 14 de maig del 2016

12 de maig: espectacular enclusa de tempesta, però poca aigua

Espectacular enclusa de tempesta observada el passat dijous al migdia al damunt de Palamós.


El passat dijous 12 de maig, a Palamós van tornar a caure les quatre gotes de rigor. Com és habitual en aquests tipus de situacions, les tempestes que creixen durant el dia cap al prelitoral i interior de Girona, gràcies a l'aire fred que es manté estancat en altura i la radiació solar, arriben ben desgastades cap a la costa, degut a la manca de corrents ascendents que caracteritza la massa d'aire fresc que trobem a prop del mar.
Segons dades de l'observatori de l'Estartit, actualment l'aigua superficial del mar es troba al voltant dels 15ºC de temperatura., si a aquest fet hi afegim que tan sols es va arribar fins als 17,4ºC de màxima a la nostre vila, és ben normal que els ruixats es mostrin ben poc productius a la nostre població. Això, tot i semblar que aquests dies ha plogut molt, fa que el balanç final sigui ben magre, sobretot tenint en compte la gran falta de pluges que hi hagut en els mesos que precediren el passat mes d'abril.
En total, durant el vespre del passat dijous només es van recollir 0,2 mm al centre del nucli antic de Palamós i 0,6 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda el passat dijous 12 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat Meteoclimàtic:

Monells 7,9 mm., Les Olives 5,6 mm., La Bisbal d'Empordà 4,1 mm., Torroella de Montgrí 2,7 mm., Calonge 2,0 mm., La Tallada d'Empordà 1,8 mm., Verges 1,6 mm., Calonge-Mas Pallí 1,2 mm., Castell d'Aro 0,8 mm.

Malgrat aquest panorama poc engrescador, el cel ens va delectar amb un altre espectacle, especialment durant el migdia.
L'acusada inestabilitat va fer crèixer nombrosos nuclis de tempesta cap al prelitoral gironí i a l'interior de la comarca. Com podeu veure a la foto de l'encapçalament, durant el migdia es va poder apreciar una espectacular enclusa de tempesta (Cumulonimbus incus) que viatjà des de l'oest fins a situar-se a sobre de la nostre vila, talment com si fos un autèntic bolet primaveral o barret nuvolós.

L'enclusa és el típic núvol que va lligat a la part superior d'un Cumulonimbus, el qual s'ha expandit a la tropopausa degut a les poderoses corrents ascendents i la convecció.
La part superior dels núvols Cumulonimbus incus, en general, arriben als 10500m d'altitud, però poden créixer fins als 18000m, especialment prop de l'equador; això depèn de l'altitud de la tropopausa en el lloc de la formació de núvols.
A mesura que els corrents d'aire no s'estenen més enllà de la tropopausa, el núvol és empès cap amunt fins a aquest punt, on es veu obligat a estendre's radialment en una "característica enclusa", formada per cristalls de gel.
Algunes vegades també poden aparèixer núvols mamma o mammatus que es desenvolupen a la part inferior d'aquest enclusa. En rares ocasions, part de l'enclusa pot sobresortir cap a l'estratosfera, a causa del potent corrent ascendent. Aquest és un senyal d'advertència que pot anunciar l'arribada d'una tempesta severa capaç de produir pedregades (com les que van caure en algunes poblacions gironines) i, fins i tot, tornados.


Mapa de llamps del passat dijous. Veiem abundant aparat elèctric a l'interior del Baix Empordà i comarques veïnes.


En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dijous 12 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 0,1ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va descendir 0,2ºC respecte el dia abans i a Castell d'Aro va baixar 3,6ºC. A Palamós la màxima va baixar 1,2ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 22,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,3ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu amb més o menys intensitat. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,4ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí va descendir 1,9ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,2ºC. A Palamós la mínima va ser 1,6ºC més freda que la del dia anterior.
Els 5,3ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 10,9ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 12 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,2ºC (5,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,0ºC (6,4ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3ºC (6,6ºC)., Torroella de Montgrí 20,5ºC (7,4ºC)., Castell d'Aro 19,5ºC (8,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 12 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,4ºC, mínima 10,2ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia cel serè i radiant., al migdia creixement de 4/8 o 5/8 Cu i Sc, arribada d'encluses 4/8 As, Ci., a la tarda cel dominat pels núvols, amb entre 5/8 o 7/8 Cu i Sc (s'escoltaren trons llunyans)., al vespre caiguda de plugim.
Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del SO i OSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h S. Estat de la mar amb marejol o un xic de maror (ones de 0,5 metres), mar de fons de migjorn., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 13:00h i de 0,82 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1005hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel amb abundants cúmuls el passat dijous 12 de maig al vespre. També veiem el creuer "Seven Seas Navigator" atracat al moll Fèlix Ribera. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava