Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de maig del 2016

11 de maig: nuvolades primaverals molt fotogèniques

Tempesta en formació observada el passat dimecres 11 de maig a primeres hores de la tarda des de Calonge, mirant cap al nord-oest, amb una vinya en primer pla.


El passat dimecres 11 de maig, tal com es preveia, l'aire fred que acompanyava l'extensa àrea de baixes pressions que afectava la Península Ibèrica, ens va tornar a deixar una marcada inestabilitat atmosfèrica.
Entrant en detalls, al matí la jornada ja ens mostrava un panorama de cel ennuvolat, amb entre 7/8 i 8/8 As i Sc, no obstant això, a partir del migdia els núvols es van trencar quedant un temps assolellat, amb entre 4/8 i 5/8 Cu i Sc.
L'ambient assolellat es va perllongar durant la tarda, però aquest fet va facilitar el creixement de grans núvols de desenvolupament vertical que es transformaren en Cumulonimbus cap al nord del Baix Empordà.
Les notòries nuvolades es van poder observar clarament des del sud de la comarca, tal com mostren les fotos que vaig captar des de Calonge i des de Romanyà de la Selva.

Com sempre, cal recordar que la presència d'aire fred en altura (el dimecres hi havien isotermes de -22ºC a 500hPa), és un fet freqüent en aquesta època de l'any. Quan això es combina amb la humitat ambiental i la radiació solar acumulada terra endins, es genera una massa d'aire inestable que per definició tendeix a ascendir. Es tracta d'una autèntica font d'energia que fa crèixer els Cumulonimbus.

Aquest moviment ascendent és provocat per l'aire fred que, en ser més pesat, s'introdueix com una falca girant en sentit horari i aixecant l'aire calent i humit que es converteix ràpidament en un tobogan ennuvolat ascendent que gira en sentit antihorari.


Mapa de llamps del passat dimecres 11 de maig. Veiem tempesta al nord del Baix Empordà i en altres indrets del nord de Girona. 


Amb el pas de les hores, encara que a Palamós les tempestes ens quedaren lluny, els cúmuls van anar creixent i durant el vespre el cel va quedar ennuvolat 8/8 Cu i Sc., fins i tot, es van escapar quatre gotes inapreciables a la nit. En altres punts de la comarca si que hi va ploure, sobretot cap a l'extrem nord, on es veieren afectats per alguna gropada.

Precipitació caiguda el passat dimecres al Baix Empordà, segons Meteocat Meteoclimatic:

Les Olives 8,0 mm., Verges 4,0 mm., Bellcaire d'Empordà 4,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., La Tallada d'Empordà 0,4 mm., Calonge 0,2 mm., Palafrugell 0,2 mm., Torroella de Montgrí 0,2 mm.


Cel ennuvolat aparegut el passat dimecres a les 20:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 11 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van tenir lleugeres variacions amunt o avall segons el lloc. Per exemple, a Monells la màxima descendí 0,8ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,5ºC i a Castell d'Aro va ascendir 2,4ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,1ºC respecte el dimarts, a causa del vent de garbí imperant.
En aquest sentit, els 23,4ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot constatar com totes elles van anar a la baixa respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,9ºC, a Torroella de Montgrí va baixar 1,8ºC i a La Bisbal d'Empordà va devallar 1,2ºC. A Palamós la mínima va baixar 0,8ºC respecte el dia anterior.
Els 7,4ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 12,4ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Calonge-Mas Pallí foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 11 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,4ºC (8,8ºC)., Castell d'Aro 23,1ºC (9,2ºC)., Monells 22,1ºC (7,4ºC)., La Tallada d'Empordà 21,5ºC (8,4ºC)., Torroella de Montgrí 21,1ºC (9,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 11 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 11,8ºC. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component S i SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S i SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NNO, NO i ONO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 45 km/h SSO. Estat de la mar amb maror al matí, mar de fons de llevant (ones de 1 metre) i mar de vent del SSO a la tarda., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 12:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1006hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

2 fotos més dels Cumulonimbus que creixien el passat dimecres cap al nord


Creixement de cúmuls de gran desenvolupament vertical. Foto captada des de Calonge mirant cap al nord-oest.


Cumulonimbus incus vist des de Romanyà de la Selva mirant cap al nord, amb camp florit en primer pla.