Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de maig del 2016

18 de maig: garbinada i les quatre gotes de torn

Vaca proa al vent quan tornava de pescar el passat dimecres 18 de maig. La garbinada va ser intensa durant unes hores abans de ploure.


Tal com es preveia, el passat dimecres 18 de maig, el pas d'un front molt desdibuixat va tornar a deixar-nos les quatre gotes de torn.
A Palamós, l'arribada de les restes d'una tempesta que es va formar entre el Gironès i el Baix Empordà durant les primeres hores de la tarda, la qual es veia impulsada cap a nosaltres degut al vent de component nord-oest que bufava en altura, va propiciar-nos la xifra irrisòria de 2,2 mm al centre del nucli antic i 2,8 mm a La Fosca.

Com bé us vaig comentar en un anterior article, aquests tipus de tempestes generades gràcies a l'elevat escalfament del sòl que es produeix a l'interior i la presència d'aire fred en altura (en aquest cas acompanyant un front) solen arribar molt desgastades a la costa, per culpa, entre d'altres factors, de la manca de corrents d'aire ascendent que provoca l'aire més fresc producte de la proximitat amb el mar., de fet, les imatges en moviment del radar meteorològic ens mostraven molt clarament com les tempestes que viatjaven de terra cap a mar es fonien quan entraven al Mediterrani.
Generalment, quan l'aigua del mar es prou calenta (sobretot això passa a l'estiu o a la tardor), les tempestes que es formen cap a l'interior i prelitoral es regeneren i reforcen quan entren en contacte amb l'aire càlid i humit del mar, amb la qual cosa, fins que l'aigua del mar no tingui una temperatura més elevada, aquí a la costa no hem d'esperar gaire aigua de les tempestes que es puguin formar terra endins.


Cel amenaçador observat el passat dimecres a les 18:38h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Per contra, degut a les altes temperatures registrades cap a l'interior de la comarca, amb màximes de 25ºC, els efectes del sistema frontal es van veure clarament augmentats, ni que sigui de forma local, dins l'area al voltant de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, així com a la Bisbal d'Empordà, indrets on es van acostar als 30 mm. A la resta del Baix Empordà les quantitats recollides foren molt inferiors.

Altres dades de precipitació caiguda el passat dimecres 18 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 28,5 mm., Monells 27,2 mm., Verges 15,4 mm., Torroella de Montgrí 14,2 mm., La Tallada d'Empordà 13,0 mm., Les Olives 10,0 mm., Palafrugell 5,0 mm., Calonge 3,6 mm., Calonge-Mas Pallí 3,0 mm., Castell d'Aro 1,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., Bellcaire d'Empordà 0,2 mm.


Mapa de llamps del passat dimecres, on veiem la tempesta que hi havia a l'interior del Baix Empordà.


Pel que fa a l'evolució de l'estat del cel, a primeres hores del dia s'observaren entre 4/8 i 5/8 As i Ac en el cel de Palamós, i 2/8 Sc.
A mig matí i fins a primeres hores de la tarda, el temps va ser assolellat, però hi hagué l'aparició de 1/8 o 4/8 Ci, As i Ac, juntament amb 3/8 Cu i Sc.
Amb el pas de les hores el cel es va anar carregant més, fins a quedar entre 6/8 o 8/8 Cu, Sc i St, plugim. Cal destacar que es van poder escoltar alguns trons llunyans i també es va veure durant uns minuts un tímid arc de Sant Martí, gràcies a alguna ullada de sol coincidint amb l'ocàs.

A part de les quatre gotes caigudes al llarg de la tarda/vespre, també s'ha de remarcar el notable reforç que va experimentar el vent de garbí a partir de les 15:00h, arribant a assolir una ratxa màxima de 47 km/h.
Com podeu veure a la imatge que obre aquest article i a la de més avall, la garbinada va coincidir amb el retorn de les vaques (barques de pesca d'arrossegament) de la seva jornada de pesca, les quals anaven proa al vent i semblaven lluitar contra les onades.


Vaca proa al vent saltant entre les onades el passat dimecres a la tarda.


Arc de Sant Martí aparegut el passat dimecres a les 20:28h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.


En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 18 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van pujar de forma acusada cap a l'interior, degut al sol i al vent de garbí, per contra, cap a la costa la pujada va ser més discreta i, fins i tot, a Palamós la màxima va arribar a baixar.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,2ºC respecte el dimarts, a Monells va ascendir 2,7ºC i a Castell d'Aro només pujà 0,1ºC. A Palamós la màxima va baixar 0,7ºC respecte el dimarts, a causa del vent fresc de garbí.
En aquest sentit, els 25,8ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot constatar com totes elles van anar clarament a la baixa respecte el dia abans, a causa del poc vent i a la manca de núvols.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 5,1ºC, a La Bisbal d'Empordà va baixar 4,5ºC i a Torroella de Montgrí descendí 4,1ºC. A Palamós la mínima va baixar 2,7ºC respecte el dia anterior.
Els 8,8ºC de Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 13,7ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 18 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,9ºC (9,7ºC)., La Tallada d'Empordà 24,8ºC (9,5ºC)., Monells 24,7ºC (8,8ºC)., Torroella de Montgrí 22,5ºC (9,4ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (11,7ºC).


Imatge del radar meteorològic del passat dimecres a les 18:48h. Veiem com plovia a la nostre comarca.


Altres dades meteorològiques del passat dimecres 18 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 13,1ºC. Vent: fins les 06:00h va bufar vent de component S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma o vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del S, SO i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N, NNO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44 km/h SSO (47 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí i maror a la tarda (ones de 1 metre)., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 13:00h i de 0,7 metres a les 17:00h), alçada màxima de l'onatge 0,94 metres a les 17:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat amb gent a la platja de La Fosca i algun núvol baix decoratiu el passat dimecres a primeres hores de la tarda.