Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 27 de maig del 2016

25 de maig: més núvols baixos (amb boira a les Gavarres) i mínimes entre 5 i 6ºC més altes

Núvols baixos o boira tapant la zona del puig Cargol (362 msnm) el passat dimecres al vespre. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.


El passat dimecres 25 de maig, a Palamós es va instaurar la monotonia meteorològica que ha regit les darreres jornades., no obstant això, la possible aparició d'algun banc de boira de mar entre avui divendres i demà dissabte, la podria trencar ni que sigui de forma momentània, a més, de cares a la matinada del diumenge vinent podria passar un front acompanyat per un tàlveg d'aire fred amb isotermes de -20ºC a 500hPa, la qual cosa podria portar-nos algun ruixat de poca entitat.
Com es habitual, abans del front es preveu que tinguem un dissabte força ventós degut al típic reforç que experimentarà el vent de garbí a partir del migdia.

Així mateix, si ens centrem en l'estat del cel del passat dimecres, el més destacat va ser l'aparició de núvols baixos abundants a partir del vespre. Aquests núvols estrats i estratocúmuls tenien la base molt baixa, al voltant dels 200/250 msnm, la qual cosa provocava que es mostressin en forma de boira per sobre dels relleus costaners, com per exemple al puig Cargol o a la zona del Masnou, tal com mostren les imatges superior i inferior.
En total, a part dels núvols baixos, el cel es va mostrar molt variable al llarg de tot el dia, amb grans clarianes intercalades amb núvols en varis nivells. Al matí s'observaren entre 4/8 i 6/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 3/8 Sc i St. A la tarda els núvols prims enterenyinaren més el cel, amb 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, i també van aparèixer entre 3/8 i 4/8 Sc i St (boira a les Gavarres).


Núvols baixos abundants apareguts el passat dimecres a les 20:01h. Veiem com hi havia boira a la zona del Masnou (325 msnm). Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimecres 25 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys força.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 2,7ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà va ascendir 1,8ºC respecte el dia abans i a Castell d'Aro va pujar 0,6ºC. L'excepció que confirma la regla la trobem a Torroella de Montgrí, on la màxima va baixar 0,4ºC respecte el dia precedent. A Palamós la màxima va pujar 1,9ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 25,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,6ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar de forma important a tots els llocs, a causa dels núvols existents i la presència de vent de garbí. Per exemple, a Monells la mínima va pujar 6,1ºC respecte el dimarts, a Torroella de Montgrí va ascendir 5,5ºC i a Castell d'Aro va pujar 4,5ºC. A Palamós la mínima va ser 5,3ºC més alta que la del dia anterior.
Els 12,9ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més freda del dia i els 16,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 25 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,4ºC (13,1ºC)., La Tallada d'Empordà 24,9ºC (13,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,5ºC (13,0ºC)., Torroella de Montgrí 22,9ºC (14,3ºC)., Castell d'Aro 21,1ºC (12,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 25 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,2ºC, mínima 16,2ºC. Vent: fins les 14:30h va bufar vent de component S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del ESE, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N, NE i ENE, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat amb núvols alts i mitgencs el passat dimecres 25 de maig a les 10:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)