Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 18 de maig del 2016

16 i 17 de maig: la pluja fa reviscolar les Gavarres

Les pluges de les darreres setmanes han omplert algunes basses, com aquesta de la resclosa del Molí de Més Amunt (riera dels Molins, Calonge).


Tot i que en poca quantitat, les pluges que s'han anat repetint en les últimes setmanes a les Gavarres, han humitejat el territori i han fet que per fi es pugui veure un xic de cabal o fil d'aigua en algunes rieres properes a Palamós, com per exemple a la riera dels Molins, modest curs fluvial que transcorre per la localitat veïna de Calonge.
El passat dilluns 16 de maig, en aquesta riera que recull les aigües del sector central del Massís de les Gavarres, sobretot procedents de la zona de Romanyà de la Selva i del Puig d'Arques (amb la riera del Mas Cases com a riera tributària principal), es podia observar un petit cabal i algunes basses, tota això després d'un dilatat període de sequera que es va començar a afeblir el passat mes d'abril.

El migrat cabal que es podia observar anirà a més o acabarà desapareixent, en consonància amb les pluges que puguin caure en les properes setmnaes., de fet, el pas d'un front entre avui al vespre i la nit/matinada de dimecres a dijous, ens podria deixar algun petit ruixat a partir de la tarda. Malauradament, en dies posteriors l'anticicló i una pujada de temperatures seran els que dominaran la situació meteorològica.

Les precipitacions, a part d'anar molt bé pel camp, també han fet reviscolar la natura en el Massís de les Gavarres. La humitat superficial del sòl ha fer aflorar alguns gèneres de bolets, com les amanites, i la pluja ha provocat que la vegetació pugui crèixer i florir de manera òptima.
De ben segur, els animals del bosc també podran apaivagar la seva set, a més, els amfibis ho tindran més fàcil per a poder reproduir-se a les basses que s'han format.



Petit cabal circulant a la riera dels Molins (Calonge) el passat dilluns, amb el so de l'aigua i el cant del rossinyol.


Bassa i petit cabal a la riera dels Molins (Calonge), el passat dilluns 16 de maig.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns 16 de maig al Baix Empordà, van baixar a totes les poblacions, degut a la presència de núvols estratocúmuls.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 2,9ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí va baixar 1,9ºC i a Castell d'Aro va devallar 1,2ºC respecte el diumenge. A Palamós la màxima va baixar 1,9ºC respecte la jornada dominical.
En aquest sentit, els 21,8ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu degut als núvols que hi havien de matinada., per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 3,4ºC, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,9ºC i a Monells pujà 2,3ºC respecte el dia abans. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la mínima va baixar 0,1ºC. A Palamós la mínima va ser 0,1ºC més alta que la del dia anterior.
Els 9,7ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 15,7ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 16 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,0ºC (11,3ºC)., La Tallada d'Empordà 20,8ºC (13,2ºC)., Castell d'Aro 20,7ºC (10,9ºC)., Monells 20,5ºC (9,7ºC)., Torroella de Montgrí 20,5ºC (13,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 16 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 15,7ºC. Estat del cel: a 1ª hora del matí 7/8 Sc., matí amb entre 5/8 i 7/8 Sc., tarda grans clarianes i entre 3/8 i 5/8 Sc. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de component N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del E i ESE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 13:00h i de 0,59 metres a les 19:00h), alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 07:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


L'aigua circula de forma testimonial, però circula, el passat dilluns 16 de maig a la riera del Molins (Calonge).


Recull d'imatges on veiem com la natura revifa al Massís de les Gavarres gràcies a les pluges de les últimes setmanes


Flor d'aquilègia o corniol(Aquilegia vulgaris)


Falguera d'aigua o d'avellanosa (Polystichum setiferum)


Frare d'estepa (Cytinus hypocistis)


Ou de reig (Amanita caesarea)


Pixacà o pigat bord (Amanita pantherina)


Paloma o apagallums (Macrolepiota procera)


Petjada de porc senglar (Sus scrofa) en el terra tou.


Per acabar d'explicar el temps que hem tingut els dos primers dies d'aquesta setmana, només falta comentar que ahir dimarts 17 de maig, a Palamós el dia es va aixecar ennuvolat.
Tal com es preveia, els núvols estratocúmuls van fer acte de presència, sobretot durant el matí, amb un total de 8/8 Sc a primeres hores del dia, no obstant, amb el pas de les hores es van anar trencant fins a deixar-nos àmplies clarianes, amb entre 3/8 i 5/8 Sc.
A partir del migdia es va començar a intuir algun símptoma de l'arribada del front desgastat que ens ha de creuar entre avui al vespre i demà dijous. Els indicis van venir de la mà dels típics núvols alts prefrontals, amb 5/8 Ci i Cs, juntament amb algun núvol baix 3/8 Sc.
A la tarda es va mantenir el temps assolellat, amb algunes restes de núvols baixos 3/8 Sc, però el sol es va mantenir enterbolit amb 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions.  


Núvols baixos (estratocúmuls) i clarianes ahir dimarts a les 15:15h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts 17 de maig al Baix Empordà, s'observa com el mercuri va experimentar un lleuger ascens a tot arreu., per exemple, a Castell d'Aro i a Torroella de Montgrí la màxima pujà 0,1ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,7ºC i a Monells pujà 1,5ºC.
A Palamós la màxima va ser 0,7ºC més alta que la del dilluns.
En aquest sentit, els 22,0ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més curta.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu de forma clara, comparades amb les del dia abans, degut al cel ennuvolat. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima ascendí 3,6ºC, a Monells va pujar 3,5ºC i a La Tallada d'Empordà la mínima fou 1,4ºC més alta que la del dilluns. A Palamós la mínima només va pujar 0,1ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 13,2ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia, per contra, els 15,9ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 17 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,0ºC (13,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,7ºC (14,2ºC)., La Tallada d'Empordà 21,2ºC (14,6ºC)., Castell d'Aro 20,8ºC (14,5ºC)., Torroella de Montgrí 20,6ºC (13,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 17 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,4ºC, mínima 15,8ºC. Vent: fins les 05:00h va bufar vent de component SO i OSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del SE, ESE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del OSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda (ones d'entre 0,3 i 0,5 metres)., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 14:00h i de 0,35 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel cobert d'estratocúmuls ahir dimarts a les 08:27h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).