Onatge aixecat per la garbinada del passat dissabte 21 de maig.
El passat dissabte 21 de maig, a Palamós es va poder experimentar un dels símptomes més evidents que anuncien l'arribada d'un sistema frontal: l'aparició de vent de garbí o llebeig persistent i moderat.
Tal com podeu veure a la foto que obre aquest post i en els vídeos de més ensota, la garbinada pre-frontal va alterar de manera important l'estat de la mar, amb onades de vent que oscil·laren entre 1 i 1,5 metres d'alçada (de maror a forta maror) i els típics blancalls.
El vent del S i SSO ja bufava de matinada a uns 5/10 km/h de mitjana, però a partir de les 08:00h es va reforçar de forma evident fins als 20/25 km/h de mitjana, ratxa màxima 55 km/h a La Fosca o 50 km/h en el centre del nucli antic. El vent es va mantenir sense decrèixer al llarg de tota la jornada.
Aquesta garbinada, com és habitual, va fer que el termòmetre només pugés fins a 18,5ºC de màxima a Palamós, no obstant, el temps assolellat, l'entrada d'isotermes de 15/16ºC a 850hPa i el mateix vent que entra reescalfat cap a l'interior de la comarca, provocaren que moltes màximes arribessin a superar lleugerament els 27ºC., sens dubte, es va tractar d'un primer tast de l'estiu meteorològic (juny, juliol i agost) que arribarà la setmana vinent.
Vídeo de la garbinada i el tràngol del passat dissabte 21 de maig.
L'altre aspecte que ens feia pressagiar el front que ens va creuar ahir diumenge a la tarda, va ser l'aparició d'una teranyina de núvols alts per la banda de ponent coincidint amb la posta de sol. En total, després d'un matí i un migdia/tarda asserenats, a partir del vespre arribaren entre 3/8 i 4/8 Ci i Cs, juntament amb 1/8 o 2/8 St empesos pel vent.
Si canviem la meteorologia per l'astronomia, també es va poder comprobar el sempre bonic espectacle que representa la visió de la lluna plena al vespre/nit (100 % il·luminada a les 23:14h) i a primera hora del matí, quan aquesta es ponia per l'horitzó de ponent (a les 06:00h).
La lluna quasi plena amagant-se per l'horitzó de ponent el passat dissabte a les 06:02h.
En un altre ordre de coses, si analitzem amb més atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 21 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van pujar a tot arreu, però amb l'excepció de Palamós, on la màxima va devallar 0,7ºC respecte el divendres degut al vent intens de garbí.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 5,6ºC respecte el dia abans, a Monells va ascendir 4,3ºC i a Castell d'Aro pujà 3,2ºC més que el dia anterior.
En aquest sentit, els 28,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,5ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, es pot constatar com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 2,0ºC respecte el divendres i a Castell d'Aro va devallar 1,0ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,6ºC respecte el dia abans i a Monells pujà 0,5ºC. A Palamós la mínima va baixar 0,6ºC respecte el dia anterior.
Els 10,5ºC de Calonge van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 16,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dissabte 21 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
La Tallada d'Empordà 27,4ºC (11,1ºC)., Monells 27,3ºC (10,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,9ºC (11,6ºC)., Torroella de Montgrí 23,8ºC (11,2ºC)., Castell d'Aro 23,5ºC (11,4ºC).
Altres dades meteorològiques del passat dissabte 21 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 14,4ºC. Estat de la mar amb maror o forta maror (ones de 1-1,5 metres) mar de vent del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 16:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Vídeo de la garbinada i el tràngol del passat dissabte 21 de maig.
Aparició de núvols alts el passat dissabte coincidint amb la posta de sol.
Arribada d'una tempesta ahir diumenge a les 18:14h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).
Per acabar el resum meteorològic del darrer cap de setmana, només falta comentar que tal i com es preveia, ahir diumenge 22 de maig, a Palamós per fi ens va arribar una tempesta amb una mica de cara i ulls.
Les condicions atmosfèriques de la jornada dominical, foren les més favorables dels darrers mesos per poder veure ploure amb una mica d'intensitat a la nostre vila, a causa de varis factors: el pas d'un sistema frontal fred acompanyat d'un solc d'aire fred en altura molt ben definit (amb el forçament dinàmic i tèrmic que això representa), amb isotermes de -20ºC a 500hPa, així com la presència d'una àrea de convergència de vents, amb aport d'humitat a les capes baixes de la troposfera i un CAPE de 1000/1200 J/kg al prelitoral gironí, el qual acabava d'assegurar una tarda tempestuosa.
A tots aquests factors cal afegir-hi el fet que la línia de tempestes que creuà bona part de Catalunya, tenia un desplaçament de sud-oest cap a nord-est i de l'oest cap a l'est, amb la qual cosa, les tempestes que provenen d'aquesta direcció (popularment diem que vénen de Sant Feliu de Guíxols) acompanyant el pas d'un sistema frontal, són les que solen arribar més actives a Palamós i tradicionalment són les que ens han deixat els ruixats més intensos.
En total, en el centre del nucli antic de Palamós es van recollir 12,2 mm i a La Fosca es registraren 12,4 mm. Tot i no tractar-se de cap gran quantitat, aquestes precipitacions van caure de manera sobtada en la seva major part, a partir de les 18:30h, amb la qual cosa donaren la sensació que havia plogut més, sobretot tenint en compte que pels carrers baixà l'aigua amb força.
Altres dades de precipitació caiguda ahir diumenge 22 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat Meteoclimatic:
Sant Feliu de Guíxols 31,0 mm., Castell d'Aro 25,0 mm., Calonge-Mas Pallí 20,6 mm., Calonge 19,3 mm., Palafrugell 12,8 mm., Les Olives 10,0 mm., Monells 8,4 mm., La Bisbal d'Empordà 7,6 mm., Verges 6,4 mm., Torroella de Montgrí 5,4 mm., La Tallada d'Empordà 5,3 mm., Bellcaire d'Empordà 4,2 mm.
Mapa de llamps d'ahir diumenge. Veiem nombrós aparat elèctric a la nostre zona.
Gotes de pluja a la càmera del Club Nàutic Costa Brava (Palamós) i cel ennuvolat ahir diumenge abans de la posta de sol.
Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 22 de maig al Baix Empordà, s'observa com el mercuri va descendir entre 3 i 4ºC cap a l'interior, en comparació amb les màximes assolides el dia abans, no obstant això, com que el vent de garbí va bufar amb menys força, a Palamós la màxima va ser 1,4ºC més alta que la del dissabte.
En aquest sentit, els 25,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,3ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu i es van produir al vespre (després de les pluges), en comptes de donar-se a primera hora del matí o de matinada. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima baixà 1,2ºC respecte el dissabte, a Monells va descendir 2,0ºC i a La Tallada d'Empordà va devallar 0,3ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,5ºC respecte el dia abans.
Així doncs, els 8,9ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,9ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades ahir diumenge 22 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Monells 24,6ºC (8,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,9ºC (9,3ºC)., La Tallada d'Empordà 23,5ºC (10,8ºC)., Torroella de Montgrí 22,0ºC (11,2ºC)., Castell d'Aro 20,7ºC (10,2ºC).
Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 22 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,9ºC, mínima 12,9ºC (al vespre). Estat del cel: aparegueren 4/8 St de matinada i 3/8 St a primera hora del matí, amb boira al puig Cargol, juntament amb 2/8 Ci i Cc. El matí i el migdia foren assolellats, però van passar entre 3/8 i 4/8 Ac i 2/8 Ci., amb el pas de les hores augment nuvolós, amb 8/8 As, Sc i St, fins a deixar-nos 8/8 Cb, llamps i trons i fort ruixat., al vespre obertura de grans clarianes 3/8 Sc, amb Cu a l'horitzó NO i raigs crepusculars., també va aparèixer un tènue arc de Sant Martí. Vent: fins les 17:00h va bufar vent de component S, SSO i SSE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NNE i NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h NNE (vent de revoltura). Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia de maror a maregassa (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 2,81 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 5,0 metres a les 20:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Imatge del radar meteorològic del passat diumenge a les 18:36h. Veiem el pas d'una tempesta pel sud del Baix Empordà.
Cortines de precipitació enterbolint l'horitzó de ponent ahir diumenge a les 18:26h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)
El passat dissabte 21 de maig, a Palamós es va poder experimentar un dels símptomes més evidents que anuncien l'arribada d'un sistema frontal: l'aparició de vent de garbí o llebeig persistent i moderat.
Tal com podeu veure a la foto que obre aquest post i en els vídeos de més ensota, la garbinada pre-frontal va alterar de manera important l'estat de la mar, amb onades de vent que oscil·laren entre 1 i 1,5 metres d'alçada (de maror a forta maror) i els típics blancalls.
El vent del S i SSO ja bufava de matinada a uns 5/10 km/h de mitjana, però a partir de les 08:00h es va reforçar de forma evident fins als 20/25 km/h de mitjana, ratxa màxima 55 km/h a La Fosca o 50 km/h en el centre del nucli antic. El vent es va mantenir sense decrèixer al llarg de tota la jornada.
Aquesta garbinada, com és habitual, va fer que el termòmetre només pugés fins a 18,5ºC de màxima a Palamós, no obstant, el temps assolellat, l'entrada d'isotermes de 15/16ºC a 850hPa i el mateix vent que entra reescalfat cap a l'interior de la comarca, provocaren que moltes màximes arribessin a superar lleugerament els 27ºC., sens dubte, es va tractar d'un primer tast de l'estiu meteorològic (juny, juliol i agost) que arribarà la setmana vinent.
Vídeo de la garbinada i el tràngol del passat dissabte 21 de maig.
L'altre aspecte que ens feia pressagiar el front que ens va creuar ahir diumenge a la tarda, va ser l'aparició d'una teranyina de núvols alts per la banda de ponent coincidint amb la posta de sol. En total, després d'un matí i un migdia/tarda asserenats, a partir del vespre arribaren entre 3/8 i 4/8 Ci i Cs, juntament amb 1/8 o 2/8 St empesos pel vent.
Si canviem la meteorologia per l'astronomia, també es va poder comprobar el sempre bonic espectacle que representa la visió de la lluna plena al vespre/nit (100 % il·luminada a les 23:14h) i a primera hora del matí, quan aquesta es ponia per l'horitzó de ponent (a les 06:00h).
La lluna quasi plena amagant-se per l'horitzó de ponent el passat dissabte a les 06:02h.
En un altre ordre de coses, si analitzem amb més atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 21 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van pujar a tot arreu, però amb l'excepció de Palamós, on la màxima va devallar 0,7ºC respecte el divendres degut al vent intens de garbí.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 5,6ºC respecte el dia abans, a Monells va ascendir 4,3ºC i a Castell d'Aro pujà 3,2ºC més que el dia anterior.
En aquest sentit, els 28,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,5ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, es pot constatar com aquestes van experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 2,0ºC respecte el divendres i a Castell d'Aro va devallar 1,0ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,6ºC respecte el dia abans i a Monells pujà 0,5ºC. A Palamós la mínima va baixar 0,6ºC respecte el dia anterior.
Els 10,5ºC de Calonge van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 16,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades el passat dissabte 21 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
La Tallada d'Empordà 27,4ºC (11,1ºC)., Monells 27,3ºC (10,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,9ºC (11,6ºC)., Torroella de Montgrí 23,8ºC (11,2ºC)., Castell d'Aro 23,5ºC (11,4ºC).
Altres dades meteorològiques del passat dissabte 21 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 14,4ºC. Estat de la mar amb maror o forta maror (ones de 1-1,5 metres) mar de vent del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 16:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Vídeo de la garbinada i el tràngol del passat dissabte 21 de maig.
Aparició de núvols alts el passat dissabte coincidint amb la posta de sol.
Arribada d'una tempesta ahir diumenge a les 18:14h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).
Per acabar el resum meteorològic del darrer cap de setmana, només falta comentar que tal i com es preveia, ahir diumenge 22 de maig, a Palamós per fi ens va arribar una tempesta amb una mica de cara i ulls.
Les condicions atmosfèriques de la jornada dominical, foren les més favorables dels darrers mesos per poder veure ploure amb una mica d'intensitat a la nostre vila, a causa de varis factors: el pas d'un sistema frontal fred acompanyat d'un solc d'aire fred en altura molt ben definit (amb el forçament dinàmic i tèrmic que això representa), amb isotermes de -20ºC a 500hPa, així com la presència d'una àrea de convergència de vents, amb aport d'humitat a les capes baixes de la troposfera i un CAPE de 1000/1200 J/kg al prelitoral gironí, el qual acabava d'assegurar una tarda tempestuosa.
A tots aquests factors cal afegir-hi el fet que la línia de tempestes que creuà bona part de Catalunya, tenia un desplaçament de sud-oest cap a nord-est i de l'oest cap a l'est, amb la qual cosa, les tempestes que provenen d'aquesta direcció (popularment diem que vénen de Sant Feliu de Guíxols) acompanyant el pas d'un sistema frontal, són les que solen arribar més actives a Palamós i tradicionalment són les que ens han deixat els ruixats més intensos.
En total, en el centre del nucli antic de Palamós es van recollir 12,2 mm i a La Fosca es registraren 12,4 mm. Tot i no tractar-se de cap gran quantitat, aquestes precipitacions van caure de manera sobtada en la seva major part, a partir de les 18:30h, amb la qual cosa donaren la sensació que havia plogut més, sobretot tenint en compte que pels carrers baixà l'aigua amb força.
Altres dades de precipitació caiguda ahir diumenge 22 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat Meteoclimatic:
Sant Feliu de Guíxols 31,0 mm., Castell d'Aro 25,0 mm., Calonge-Mas Pallí 20,6 mm., Calonge 19,3 mm., Palafrugell 12,8 mm., Les Olives 10,0 mm., Monells 8,4 mm., La Bisbal d'Empordà 7,6 mm., Verges 6,4 mm., Torroella de Montgrí 5,4 mm., La Tallada d'Empordà 5,3 mm., Bellcaire d'Empordà 4,2 mm.
Mapa de llamps d'ahir diumenge. Veiem nombrós aparat elèctric a la nostre zona.
Gotes de pluja a la càmera del Club Nàutic Costa Brava (Palamós) i cel ennuvolat ahir diumenge abans de la posta de sol.
Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 22 de maig al Baix Empordà, s'observa com el mercuri va descendir entre 3 i 4ºC cap a l'interior, en comparació amb les màximes assolides el dia abans, no obstant això, com que el vent de garbí va bufar amb menys força, a Palamós la màxima va ser 1,4ºC més alta que la del dissabte.
En aquest sentit, els 25,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,3ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu i es van produir al vespre (després de les pluges), en comptes de donar-se a primera hora del matí o de matinada. Per exemple, a Castell d'Aro la mínima baixà 1,2ºC respecte el dissabte, a Monells va descendir 2,0ºC i a La Tallada d'Empordà va devallar 0,3ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,5ºC respecte el dia abans.
Així doncs, els 8,9ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,9ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat
Màximes registrades ahir diumenge 22 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:
Monells 24,6ºC (8,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,9ºC (9,3ºC)., La Tallada d'Empordà 23,5ºC (10,8ºC)., Torroella de Montgrí 22,0ºC (11,2ºC)., Castell d'Aro 20,7ºC (10,2ºC).
Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 22 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,9ºC, mínima 12,9ºC (al vespre). Estat del cel: aparegueren 4/8 St de matinada i 3/8 St a primera hora del matí, amb boira al puig Cargol, juntament amb 2/8 Ci i Cc. El matí i el migdia foren assolellats, però van passar entre 3/8 i 4/8 Ac i 2/8 Ci., amb el pas de les hores augment nuvolós, amb 8/8 As, Sc i St, fins a deixar-nos 8/8 Cb, llamps i trons i fort ruixat., al vespre obertura de grans clarianes 3/8 Sc, amb Cu a l'horitzó NO i raigs crepusculars., també va aparèixer un tènue arc de Sant Martí. Vent: fins les 17:00h va bufar vent de component S, SSO i SSE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, NNE i NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h NNE (vent de revoltura). Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia de maror a maregassa (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 2,81 metres a les 20:00h), alçada màxima de l'onatge 5,0 metres a les 20:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
Imatge del radar meteorològic del passat diumenge a les 18:36h. Veiem el pas d'una tempesta pel sud del Baix Empordà.
Cortines de precipitació enterbolint l'horitzó de ponent ahir diumenge a les 18:26h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)