Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 de març del 2025

Dissabte 29 de març: tramuntanada curta, però intensa

Una branca de pi de grans dimensions trencada per la tramuntanada d'aquest dissabte a la Fosca.

El cap de setmana que hem deixat enrera ha estat marcat per una situació de nord molt destacada.
La formació d'una àrea de baixa pressió al damunt d'Itàlia, amb un mínim de 999 hPa sota el seu centre, unit a l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca per l'oest de la península Ibèrica, amb un màxim de 1030 hPa a la seva vertical, generà un fort gradient isobàric a les nostres latituds.
La tramuntana encaixonada al golf de Lleó, va aparèixer de manera violenta i donà algunes ratxes de vent força importants a la nostra vila.

Aquesta ventada es mostrà amb tota la seva magnificiència pels volts del migdia/primeres hores de la tarda del dissabte. En aquest sentit, destaquen els 117 km/h que es van enregistrar a les 15:45h des de l'anemòmetre que hi ha al moll Nou, segons la web WINDS-UP. A més a més, segons Meteoclimatic, a la Fosca hi va haver una ratxa màxima de 93 km/h i al barri Vell de Palamós 90 km/h. 
Malgrat aquestes xifres, podem classificar aquesta tramuntana com de curta durada, ja que l'episodi de vent fort s'inicià la matinada del dissabte i finalitzà el matí del diumenge.

D'altra banda, les fortes ratxes de vent van causar alguns desperfectes a la via pública, com per exemple la caiguda d'algun arbre i d'algunes branques, despreniments d'elements arquitectònics com teules, així com el trencament o desplaçament de mobiliari urbà i alguna senyal. No obstant això, la incidència més destacada han sigut els desperfectes que ha patit la coberta de la piscina de l'aparthotel Ona, on el vent ha causat greus danys estructurals que han obligat a tancar-la. Vegeu notícia de Ràdio Palamós.

Mapa de pressió en superfície del dissabte 29 de març. Veiem les isòbares molt apretades al golf de Lleó.

Un lledoner caigut per la força del vent a Sant Joan de Palamós. Foto de Rafael Bonillo. 

Anunci del Club Natació Palamós de la incidència esdevinguda a la piscina municipal.

Gràfica de la tramuntanada d'aquest cap de setmana passat. Font: Weathercloud. Estació Palamós-Fèlix Ribera.

diumenge, 30 de març del 2025

Dades rellevants del passat mes de febrer a Palamós

 

Bonic parheli observat el passat diumenge 2 de febrer des del pàrquing del Cervantes.
El passat mes de febrer va ser normal en relació a la pluviometria. Van acumular-se 42,4 mm, el mateix exactament que la mitjana climàtica. Pel que fa a la temperatura, el febrer va ser més càlid del normal, amb una temperatura mitjana 1,2 ºC superior a la mitjana climàtica.

Temperatura màxima absoluta: 16,1 ºC, els dies 3 i 13. 

Temperatura mínima absoluta: 3,4 ºC, el dia 9. 

Temperatura mitjana mensual: 10,8 ºC (mitjana climàtica 9,6 ºC) 

Mitjana de les temperatures màximes: 13,8 ºC (mitjana climàtica 13,8 ºC) 

Mitjana de les temperatures mínimes: 7,8 ºC (mitjana climàtica 5,1 ºC) 

Temperatura màxima més baixa: 11,4 ºC, el dia 1. 

Temperatura mínima més alta: 12,3 ºC, els dies 11, 19 i 21. 

Humitat relativa màxima absoluta: 94 %, el dia 18. 

Humitat relativa mínima absoluta: 37 %, el dia 3. 

Pressió atmosfèrica màxima absoluta: 1032 hPa, el dia 5. 

Pressió atmosfèrica mínima absoluta: 1012 hPa, el dia 16. 

Ratxa màxima de vent: 48 km/h N, el dia 8. 

Dies de precipitació apreciable (11 dies). També hi pot haver rosada: el dia 1 (2,2 mm), el dia 2 (0,2 mm), el dia 8 (15,2 mm), el dia 12 (10,2 mm), el dia 13 (0,2 mm), el dia 17 (0,2 mm), el dia 22 (0,2 mm), el dia 23 (0,2 mm), el dia 25 (13,4 mm), el dia 26 (0,2 mm) i el dia 27 (0,2 mm). 

Precipitació total: 42,4 mm (mitjana climàtica 42,4 mm) 

Dades de meteoclimatic.com (barri Vell de Palamós) i càlculs realitzats amb les mateixes.

dijous, 27 de març del 2025

Febrer pluviomètricament normal o plujós al centre i est

 


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, durant el passat mes de febrer la temperatura ha estat superior a la mitjana climàtica.

En relació a les precipitacions, el mes ha estat normal o plujós a gran part del país, a excepció del terç sud, a la plana de Lleida i el Pirineu. Cal destacar que a zones del Prelitoral central ha estat molt plujós i a l’extrem sud ha estat molt sec.

Meteorològicament, el mes s’ha caracteritzat per un flux zonal (vent de l’oest) desplaçat al centre del continent europeu, persistent durant tot el mes i molt pertorbat, fet que a les nostres contrades s’ha escenificat amb l’alternança de falques anticiclòniques i solcs atlàntics que arribaven molt desgastats. 

Si bé aquesta configuració sol comportar una acumulació de la precipitació més important al terç nord i a Ponent del país, el mes de febrer d’enguany s’ha comportat radicalment diferent. Els màxims de precipitació s'han donat a l'est de Catalunya, a conseqüència d’una pertorbació retrògrada (dies 7 i 8), que va deixar acumulacions importants al Prelitoral central, i una altra que es va despenjar de la circulació i que va afectar la part occidental de la Mediterrània (dies 22 al 25), amb precipitació destacada al quadrant nord-est del territori. 

Des d’un punt de vista tèrmic, la situació zonal no permet gaires intercanvis latitudinals, inhibint tant les entrades fredes del nord com les masses subtropicals, per la qual cosa la temperatura s’ha mantingut a ratlla durant tot el mes, si bé en general per sobre la mitjana.

Precipitació els dies 7 i 8 de febrer

Entre els dies 7 i 8 de febrer una pertorbació retrògrada va afectar la meitat oriental del territori amb més de 50 mm a zones del prelitoral Central.

Les quantitats més importants registrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades per l’SMC van ser a la falda del Montseny, al Vallès Oriental: 110,8 mm a Sant Esteve de Palautordera, 110,9 mm a Mosqueroles o 88,0 mm a Campins.

La neu va fer acte de presència al Pirineu i va acumular 30 cm a cotes altes del sector occidental, amb 31 cm a Boí (2.535 cm, Alta Ribagorça) o 30 cm a Bonaigua (2.266 m, Pallars Sobirà), i 25 cm a Vielha (980 m, Val d’Aran).

Precipitació el dia 12 de febrer

Un solc va creuar el país durant el dia 12, amb flux de llevant a nivells baixos que al litoral Central va provocar acumulacions de precipitació de més 30 mm.

Les quantitats més destacades registrades a la XEMA i a la XOM van ser: 41,1 mm al Prat de Llobregat (el Baix Llobregat); 34,6 mm a Viladecans (el Baix Llobregat); i 34,5 mm a Barcelona – Zona Universitària (el Barcelonès).

Al Pirineu hi va nevar de manera modesta, al voltant de 5 cm de neu nova, amb 7 cm a Sasseuva (2.228 m, Val d’Aran) com a gruix màxim.

Precipitació del 22 al 25 de febrer

Un front atlàntic va creuar Catalunya entre els dies 22 i 25, i en arribar a la Mediterrània es va formar una petita pertorbació que va acabar despenjant-se del corrent general amb una direcció nord-sud. On va ploure més va ser al quadrant nord-est del territori.

Les quantitats més importants de precipitació registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 33,2 mm a Banyoles (el Pla d’Estany); 31,0 mm a Salt (Gironès); i 28,8 mm tant a Navata (l’Alt Empordà) com a Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental).

La nevada va ser escassa al Pirineu, a partir d’uns 1.900 m d’altitud, amb un gruix màxim de 10 cm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà).


Febrer càlid a Catalunya

La temperatura ha estat superior a la mitjana climàtica, sobretot a les parts més elevades del Pirineu. 

Febrer normal o plujós al centre i est

El mes ha estat normal o plujós a gran part del país, a excepció del terç sud, a la plana de Lleida i el Pirineu. Cal destacar que a zones del Prelitoral central ha estat molt plujós i a l’extrem sud ha estat molt sec.

Aquesta anomalia de la precipitació ha estat causada per una pertorbació retrògrada i baixes que es van acabar d'aprofundir a la Mediterrània afectant la meitat oriental del territori. També cal recordar que el mes de febrer és, juntament amb el juliol, el mes més sec de l’any en relació amb l’anticicló fred que s’instal·la a l’interior del continent eurasiàtic. Aquest any la circulació zonal ha impedit aquesta configuració i, per tant, ha afavorit el pas dels fronts atlàntics.

Irradiació solar per sota de la mitjana

La irradiació solar global del mes de febrer ha estat per sota dels valors normals per a l’època de l’any a excepció de la zona dels Ports, a l’extrem sud del país, on ha estat per sobre de la normal climàtica. Molt probablement aquesta anomalia negativa ha estat provocada per l’abundant nuvolositat associada a les pertorbacions que van afectar Catalunya i a la boira, que si bé ha estat poc important a les planes i depressions de l’interior del país, a excepció de l’altiplà Central, sí que ha estat present al litoral i al prelitoral durant un període significatiu del mes.

Per veure més detalls d'aquest informe podeu accedir al següent enllaç.

divendres, 21 de març del 2025

Dades rellevants del passat mes de gener a Palamós

Virga observada el passat dissabte 25 de gener des del pont de l'Aigua.
El passat mes de gener del 2025 va ser molt càlid, amb una temperatura mitjana 2,5 ºC superior a la mitjana climàtica. Pel que fa les pluges, va ser un mes molt sec. Només van acumular-se 16,6 mm, quan la mitjana climàtica és de 48,9 mm.  

Temperatura màxima absoluta: 20,4 ºC, el dia 27. 

Temperatura mínima absoluta: 0,3 ºC, el dia 15. 

Temperatura mitjana mensual: 11,1 ºC (mitjana climàtica 8,6 ºC) 

Mitjana de les temperatures màximes: 14,4 ºC (mitjana climàtica 12,8 ºC) 

Mitjana de les temperatures mínimes: 7,7 ºC (mitjana climàtica 4,4 ºC) 

Temperatura màxima més baixa: 9,5 ºC, el dia 14. 

Temperatura mínima més alta: 13,7 ºC, el dia 27. 

Humitat relativa màxima absoluta: 93 %, el dia 25. 

Humitat relativa mínima absoluta: 17 %, el dia 12.

Pressió atmosfèrica màxima absoluta: 1031 hPa, els dies 1, 14 i 17. 

Pressió atmosfèrica mínima absoluta: 1000 hPa, el dia 27. 

Ratxa màxima de vent: 74 km/h N, el dia 11. 

Dies de precipitació apreciable (7 dies). També pot ser rosada: dia 1 (0,2 mm)., dia 6 (0,8 mm)., dia 7 (0,2 mm)., dia 11 (0,2 mm)., dia 16 (14,2 mm)., dia 17 (0,2 mm) i dia 19 (0,8 mm).

Precipitació total: 16,6 mm (mitjana climàtica 48,9 mm) 

Dades de meteoclimatic.com (Palamós, barri Vell) i càlculs realitzats amb les mateixes.

dijous, 20 de març del 2025

Avui dijous 20 de març comença la primavera astronòmica

Tot i que la primavera meteorològica o climatològica s'inicià el passat dissabte 1 de març (acabarà el dissabte 31 de maig), la primavera astronòmica ha començat avui dijous 20 de març a les 10 hores 2 minuts hora oficial. Aquesta estació durarà aproximadament 92 dies i 18 hores, i s'acabarà el 21 de juny amb el començament de l'estiu. 

La primavera a l'hemisferi nord comença quan la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del Sol creua l'equador celest durant el seu moviment aparent cap al nord. En aquest moment la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen. Quan això succeeix es dona l'equinocci de primavera. Així mateix, coincidint amb el començament de la primavera a l'hemisferi nord, a l'hemisferi sud s'inicia la tardor.

Què es veurà al cel durant la primavera del 2025?  

Després de la posta de Sol començarem l'estació amb Mart i Júpiter ben visibles en la foscor, però aquest darrer planeta deixarà de ser visible a principis de juny. També a primers d'aquell mes Mercuri farà la seva aparició al cel del capvespre. 
Durant les albes, d'altra banda, començarem la primavera sense cap planeta visible. Venus començarà a veure's des de finals de març, mentre que a primers d'abril apareixeran Saturn i Mercuri. Aquest darrer deixarà de veure's a finals de maig. 
Pel que fa a les constel·lacions, al principi de la primavera encara es podran veure algunes de les més típiques de l'hivern, com Orió, Canis Major o Bessons. A mesura que avancin les setmanes, aquestes constel·lacions s'aniran apropant al Sol i donaran pas a constel·lacions més característiques de la primavera, com Lleó, amb la seva cridanera forma des signe d'interrogació invertit acabat a l'estrella Règul, Verge, amb la brillant Espiga, i el Bouer, amb l'estrella vermella Artur. 

En un altre ordre de coses, al llarg de la primavera del 2025 tindrà lloc un eclipsi parcial de Sol. Serà el 29 de març i es podrà veure des del nord-oest d'Europa, Rússia i Àfrica, Groenlàndia i l'extrem nord-est d'Amèrica. Serà visible des de tota la península Ibèrica amb magnituds mitges-baixes. 
Aquest és el primer d'una sèrie d'eclipsis de Sol que seran visibles des de casa nostra els propers anys: el 12 d'agost del 2026 i el 2 d'agost del 2027 podrem gaudir de dos eclipsis totals, seguits d'un anul·lar el 26 de gener del 2028. 

Altres fenòmens d'interès astronòmic durant la primavera del 2025 són les pluges de meteors de les lírides, el màxim de les quals s'espera cap al 22 d'abril, i les eta aquàrides, amb màxim cap al 6 de maig. 

Les llunes plenes de l'estació tindran lloc el 13 d'abril, el 12 de maig i l'11 de juny. 

Canvi d'hora 

Tot i que tant el Parlament Europeu com la Comissió s'han pronunciat a favor d'eliminar els canvis d'hora en el futur, encara no hi ha una decisió definitiva. Per això, durant el 2025 seguirà en vigor el canvi d'hora tradicional que té lloc el darrer diumenge de març. Aquell dia, el 30 de març, a les 2 de la matinada, avançarem els rellotges una hora per marcar les 3. 

Algunes curiositats sobre la primavera 

Al llarg del segle XXI, l'inici de la primavera pot donar-se, com a màxim, en tres dates diferents del calendari (del 19, 20 i 21 de març), sent el seu inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà fou el del 2003. 
L'inici de la primavera és l´època de l'any on la llargària del dia es prolonga més ràpidament. A les latituds de la península Ibèrica, pel matí el Sol surt més d'un minut abans que el dia anterior, i a la tarda es pon més d'un minut després. Com a conseqüència d'això, al començament de la primavera, cada dia el Sol està per sobre de l'horitzó tres minuts més que el jorn anterior.