La Costa Brava, fà poc que va celebrar els 100 de la seva denominació com a tal.
Després de múltiples agressions paisatgístiques, sobretot a partir el boom turístic de finals dels 60, pel bé del progrés i d'altres perfectament evitables, juntament amb la desaparició d'algunes espècies marines, com els musclos de roca i el greu retrocés de moltes altres, com les pallerides, les anèmones o els uriços , podem dir que si volem que la Costa Brava intenti conservar el que encara queda o inclús es recuperi alguna cosa perduda, cal que es realitzin accions com les que proposa l'Associació Salvem el Crit-Arítjol.
Us deixo l'escrit i el video que ha posat al Youtube aquesta associació, en forma de denúncia, de les agressions degudes a la massificació d'embarcacions durant l'estiu al litoral, des d'aquest blog només em resta felicitar-los:
"Malgrat el procés de destrucció patit durant els darrers 100 anys i les evidències recents, el 2010 ve carregat d'esperança i oportunitats. La mateixa crisi econòmica està mitigant el creixement i ens brinda una oportunitat excel·lent per reflexionar i canviar radicalment el model econòmic actual, tot donant al medi ambient l'atenció que es mereix.
Cal aturar les noves construccions (cases, apartaments, hotels, bars, restaurants, amarradors per a embarcacions, ports esportius, arribades de creuers, etcètera) i reconvertir el turisme de masses actual a un turisme de qualitat (ecoturisme, turisme sostenible). S'ha d'impulsar la creació de nous espais protegits i garantir que tots ells es dotin de pressupost i personal suficient per afrontar plans de gestió, vigilància i educació ambiental. Cal incorporar biòlegs i ambientòlegs als ajuntaments (on sovint hi ha massa tècnics relacionats amb les totxanes i pocs que entenguin el que és i significa una estrella de mar). Cal que s'escolti l'opinió dels científics i impulsar l'educació mediambiental a les escoles. I per fer front al canvi climàtic que amenaça força municipis costaners de la Costa Brava (noves plagues de meduses, increment del nivell del mar...), s'ha d'incrementar la utilització d'energies renovables respectuoses amb el paisatge (com la termosolar als teulats de les cases, evitant així parcs eòlics i grans hortes solars en llocs de vàlua paisatgística) i la utilització de vehicles ecològics (hidrogen, elèctrics...) Desitgem que els polítics locals aprofitin la crisi per adoptar amb valentia aquestes mesures que han de permetre la reconversió del model turístic dels municipis de la Costa Brava i garantir així el seu futur"