Troncs cremats i muntanya d'estelles, a sobre el port de Palamós, per enviar-les a una planta de biomassa italiana.
Un estudi encarregat pel Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) de les comarques gironines conclou que unes 165.000 tones anuals de la biomassa forestal de les comarques gironines és aprofitable per a ús energètic. Situa la Selva, el Ripollès i la Garrotxa com les tres comarques amb més potencial de biomassa forestal i afegeix que, tenint en compte aquestes xifres, es poden abastir fins a cinc plantes de cogeneració mitjanes com a màxim a la demarcació, amb un consum inferior a les 30.000 tones anuals cadascuna. L'informe conclou que cal potenciar l'ús de calderes domèstiques i d'equipaments, sobretot en els municipis de gran superfície forestal.
Segons aquestes xifres, es poden abastir fins a cinc plantes de cogeneració mitjanes com a màxim a la demarcació, enlloc de les set que s'havien proposat simultàniament al Ripollès, la Selva, Pla de l'Estany i les Gavarres donat l'elevat cost que es donaria en el mercat forestal gironí i les dificultats de subministrament per al conjunt d'aquestes plantes. L'estudi xifra en 30.000 el límit de tonelades anuals de consum de les plantes i alerta que en algunes comarques com la Selva, el Ripollès i la Garrotxa ja depassen les 20.000 tonelades anuals.
L'estudi conclou que cal potenciar l'ús de calderes domèstiques i d'equipament, sobretot en els municipis de gran superfície forestal, on es pot arribar a superar les 100 calderes amb unes potències de fins a 300 kW per tal de reduir la dependència energètica exterior, millorar les masses forestals i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. L'estudi també afegeix que si es fa cas d'aquesta opció, els usuaris poden arribar a disminuir fins a un 40% les factures energètiques.
Font: http://www.naciodigital.cat/diariforestal