Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 d’abril del 2010

La Gallotia atlantica


Gallotia atlantica mirant a la càmera.

Durant la meva visita al volcà Monte Corona, a l'illa de Lanzarote, vaig poder fotografiar un dels habitants d'aquell indret, la sargantana de nom científic "Gallotia atlantica".

Aquesta espècie de rèptil és endèmica de le Illes Canàries Orientals, podent-se trobar a Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa i els illots de Montaña Clara, Alegranza, Roque del Este i Lobos.
També podem trobar una petita població introduïda a la zona d'Aguinaga (Gran Canaria).

Aquesta sargantana caracteritzada per les dues bandes d'ocels de color blau, que té als seus costats, la podem trobar en abundància a tota la seva àrea de distribució, no obstant, depenent de cada biòtop, la seva densitat serà més o menys gran.
Com exemple d'aquest fet trobem el Roque del Este, on només s'hi han trobat uns pocs exemplars, inclús es creu que podria haver-s'hi extingit.
Els seus hàbitats principals són els sorrals de la costa amb vegetació psamòfila , zones pedregoses amb aulagas , reductes de tabaibas i zones cultivades.

La sargantana no és present en laves i piroclasts sense vegetació, sobretot a les colades volcàniques de Timanfaya, exceptuant els petits promontoris que les colades de lava no van cobrir.
El seu nínxol altitudinal, abarca des del nivell del mar fins els cims de Lanzarote a 670 msnm. i els cims de Fuerteventura a 800 msnm.

A la zona coneguda com a Malpaís de la Corona, existeix una subespècie anomenada "Gallotia atlantica laurae", amb una població propera a la Cueva de los Verdes.

Una Gallotia atlantica: